Εδώλιο δείχνει και πάλι το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας για τα έξι μέλη – τρεις ξένοι και τρεις Έλληνες – του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της υπόθεσης πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Δημοσίου, κατά την περίοδο 2013-2014. Ειδοποιός διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά, οι δικαστές μετέβαλαν την αρχική κατηγορία των εμπλεκομένων από απιστία σε απλή συνέργεια σε απιστία.

Η δικογραφία του ΤΑΙΠΕΔ έχει θεωρηθεί ένα από τα μεγάλα αγκάθια στη σχέση κυβέρνησης – θεσμών, καθορίζοντας εν πολλοίς και τη σκληρή στάση που τήρησαν οι Ευρωπαίοι σε παλαιότερα Eurogroup. Αίσθηση είχε προκαλέσει εξάλλου η δημόσια δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος είχε ευθέως συνδέσει την παύση της ποινικής δίωξης των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου με τη ροή χρηματοδότησης της χώρας

Δεδομένου ότι οι θεσμοί έθεταν ως προαπαιτούμενο την άρση του αξιόποινου, την απεμπλοκή με άλλα λόγια των «έξι» από ποινικές ή αστικές ευθύνες, τον περασμένο Ιανουάριο πέρασε διάταξη (προϋπήρχε και άλλη σχετική από το 2016), με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, φαίνεται όμως ότι αμφότερες δεν στάθηκαν ικανές να επηρεάσουν την ήδη ανοικτή και προγενέστερη των διατάξεων υπόθεση
του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση, με ενδιαφέρον αναμένεται το σκεπτικό του βουλεύματος, και το «πώς» αποδίδεται η κατηγορία της απλής συνέργειας σε απιστία στους «έξι». Νομικές πηγές κάνουν λόγο για «παράδοξο», αφού τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, τα μόνα που αναγνωρίζεται ότι έχουν την ευθύνη διαχείρισης των ακινήτων και θα μπορούσαν να παραπεμφθούν για απιστία, έχουν το ακαταδίωκτο, μένουν δηλαδή στο απυρόβλητο.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το νήμα της ιστορίας αυτής ξεκινά από την εισαγγελική πρόταση για παραπομπή των έξι στο εδώλιο, πρόταση η οποία έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Εφετών. Την εξέλιξη της υπόθεσης στις δικαστικές αίθουσες ανέκοψε η αίτηση αναίρεσης κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, από την υπεράσπιση των έξι.

Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης, με αποτέλεσμα η δικογραφία να διαβιβαστεί πάλι στην Εισαγγελία Εφετών, για να χρεωθεί εκ νέου στον ίδιο εισαγγελικό λειτουργό, που προτείνει και πάλι ενοχή. Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, όπως δημοσιοποιείται σήμερα, είναι η τελευταία πράξη.