«Αυτές οι καταστάσεις μάς οδηγούν στο 1963 και την εποχή του Λαμπράκη» είπε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή ο Σταύρος Κοντονής αναφερόμενος στα επεισόδια που έγιναν την προηγούμενη ημέρα στον Πειραιά μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και οπαδών του Ολυμπιακού που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά στο σημείο στο οποίο θα μιλούσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, άλλοτε στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς, εξέπληξε αρνητικά πάρα πολλούς με ιστορική και θεσμική μνήμη, καθώς η σύγκριση που έκανε ήταν όχι απλώς ατυχής αλλά ανιστόρητη. Η σύγκριση μιας περιόδου πολιτικής ανωμαλίας στην Ελλάδα με τα επεισόδια που έγιναν μεταξύ οπαδών και αστυνομικών αποτελεί κορυφαίο ατόπημα.
Εκ της θέσεώς του ο υπουργός της Δικαιοσύνης δεν δύναται –όπως επισημαίνεται –να κάνει τέτοια ανιστορικά άλματα και κυρίως να εικάζει ότι υπήρχε ο κίνδυνος… «παρακρατικής επίθεσης»! Και αυτό όχι σε μια σκοτεινή εποχή, όπως το 1963, αλλά σήμερα, με τις τεράστιες τεχνολογικές δυνατότητες και σε κοινή θέα, με αρκετά ΜΜΕ παρόντα. Επεμβαίνει σε ρόλο εισαγγελέα Βισίνσκι, στοχοποιεί και καταδικάζει προκαταβολικά όσους θεωρεί αντιπάλους δικούς του και των φίλων του.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε και μια άλλη επιλεκτική προσέγγιση συνδέοντας τα επεισόδια στον Πειραιά με τη δικαστική εξέλιξη στο θέμα του «Νoor 1», ενώ δεν αναφέρθηκε καν στα αλλεπάλληλα επεισόδια των οπαδών του ΠΑΟΚ στον Βορρά. Παράλληλα, λησμόνησε συνειδητά ότι το ίδιο βράδυ στη Θεσσαλονίκη υπήρξε μια επεισοδιακή κινητοποίηση με συγκρούσεις ΜΑΤ και μελών του ΠΑΜΕ, αγροτών και συνδικαλιστών ΟΤΑ, λίγο πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο αναπτυξιακό συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας.
Επίθεση στην αντιπολίτευση
Ο υπουργός με την ιδιαίτερα ασθενή μνήμη επέλεξε να αξιοποιήσει το βήμα της Βουλής για να επιτεθεί την περασμένη Πέμπτη στην αντιπολίτευση, στον Ολυμπιακό, στις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Το Βήμα», αλλά και στον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Βαγγέλη Μαρινάκη. «Για το περιστατικό στον Πειραιά, η αντιπολίτευση δεν είπε κουβέντα. Γιατί; Μήπως γιατί έχει εκλεκτική συγγένεια ο κ. Μαρινάκης με την οικογένεια Μητσοτάκη; Οι εφημερίδες του κ. Μαρινάκη έχουν γίνει ντουντούκες της ΝΔ και της ΔΗΣΥ» είπε.
Επί της ουσίας, δεν έπραξε κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανε και παλαιότερα, και απλώς συνεχίζει να κινείται με τη λογική της εκδικητικότητας, αφήνοντας στην άκρη τη διάκριση των εξουσιών με κρίσεις για δικαστικές αποφάσεις, αγνοώντας το κατοχυρωμένο από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης τεκμήριο της αθωότητας.
Παράλληλα απέφυγε να κάνει σχόλιο για την οριστική απαλλαγή του εφοπλιστή για την υπόθεση των στημένων αγώνων, στην οποία ο ίδιος είχε πρωτοστατήσει. Είχε σπεύσει να πάρει το μέρος του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου που αποκαλύφθηκε ότι συνομιλούσε με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη με στόχο να επηρεαστεί η εν εξελίξει δικαστική έρευνα. Προέβη στην αδικαιολόγητη για υπουργό Δικαιοσύνης δήλωση ότι «ακόμη και παρατύπως αν ενήργησε –την ενθάρρυνση να μάθουμε την αλήθεια από έναν υπουργό προς ισοβίτη, αυτή την πράξη δεν μπορείτε να το χαρακτηρίσετε a priori αρνητικό –είναι δικαιολογημένος»!
Ηταν η εποχή που με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης η Ελλάδα απείχε από το Διεθνές Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ναζισμού και του Κομμουνισμού, που διοργανώθηκε στο Ταλίν.Και τότε ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος επικρίνοντας την κυβέρνηση διερωτήθηκε μεταξύ άλλων: «Πόσο απέχει η Εσθονία;».
Πολιτικοί παράγοντες και δικαστικοί με κύρος στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αναφέρουν ότι δεν μπορεί να κινείται ο υπουργός Δικαιοσύνης με αυτόν τον τρόπο, διότι δίνει την εντύπωση πως διακατέχεται από εμπάθεια και εκδικητικότητα, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνεται και κλίμα στους δικαστές ότι πρέπει να λειτουργήσουν με βάση πολιτικά και όχι νομικά κριτήρια.
Καταγγελίες εναντίον του ΣτΕ
Κατά καιρούς έχει επικριθεί για αρκετές ενέργειές του, όπως π.χ. όταν στα τέλη του 2017 κατήγγειλε το Συμβούλιο της Επικρατείας για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των στημένων αγώνων και στις αρχές του 2018 ζήτησε πειθαρχική έρευνα για την καθυστέρηση στην καθαρογραφή της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά για το «Νoor 1».
Προ ημερών και ενώ υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία έσπευσε με συνέντευξή του να στείλει μήνυμα, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ορισμένοι νομίζουν ότι επειδή έχουν ομάδες ή εφημερίδες ή κανάλια θα μένουν χωρίς έλεγχο». Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε μια ακόμα άκομψη, κατά τον πιο ήπιο χαρακτηρισμό, παρέμβαση του Στ. Κοντονή που φαίνεται ότι κινείται με ρεβανσιστική διάθεση σύμφωνα με ουδέτερους παρατηρητές, ειδικά εναντίον του Ολυμπιακού, η οποία είχε εκδηλωθεί, από την εποχή που ήταν υφυπουργός Αθλητισμού.
Βέβαια, σε ένα τμήμα του Μεγάρου Μαξίμου στον πυρήνα της κυβερνητικής εξουσίας επικρατεί ως κυρίαρχη άποψη αυτό που είπε τον Ιούνιο του 2017 ο Αλ. Τσίπρας, αποκαλώντας δημόσια τη Δικαιοσύνη «θεσμικό εμπόδιο», ενώ σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ-3 κάλυψε πλήρως όσους ασκούν κριτική σε δικαστικές αποφάσεις, ανοίγοντας ομπρέλα προστασίας σε μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές που κατά καιρούς επιτίθενται σε δικαστικούς λειτουργούς.
«Οταν βλέπω δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι τελείως αντίθετες με το περί δικαίου αίσθημα του μέσου έλληνα πολίτη, εγώ ως πολίτης έχω το δικαίωμα της κριτικής» είχε πει ο Πρωθυπουργός, μια δήλωση που όπως φαίνεται εξακολουθεί να ισχύει και γι’ αυτό κινείται όπως τώρα ο κ. Κοντονής.
Παρά την αντίδραση του νομικού κόσμου, δεν ανασκεύασε ποτέ τη δήλωσή του ο Αλ. Τσίπρας. Αντίθετα, η κυβέρνηση επέμεινε στη σκληρή γραμμή που εκπέμπεται πολλάκις και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό Επικρατείας
Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Παρεμβάσεις και στη Δικαιοσύνη
Ιδιαίτερα τεταμένες είναι οι σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και μεγάλου τμήματος των εισαγγελέων και δικαστών, και η κατάσταση αντί να βελτιώνεται επιδεινώνεται. Ως εκ τούτου το μέτωπο της κυβέρνησης και τμήματος της Δικαιοσύνης αναμένεται να παραμείνει ανοικτό, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ισορροπίες μεταξύ των δύο εξουσιών.
Μάλιστα, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε παλαιότερο ψήφισμά της είχε επαναδιατυπώσει την πάγια θέση του δικαστικού σώματος «για αποφυγή θεσμικών συγκρούσεων και συστηματικών επιθέσεων στους δικαστικούς λειτουργούς που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος».
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης διατυπώνεται σειρά ερωτημάτων για τις κινήσεις της κυβέρνησης και της ζητούν να σταματήσει τα παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη. Ειδικά από τη ΝΔ επιμένουν στην άποψη ότι «σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ο κ.Κοντονής θα είχε ήδη αποπεμφθεί από τη θέση του».
Η ΝΔ έχει μιλήσει για τρία χρόνια κυβερνητικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και προέβαλε μια πλήρη λίστα υποθέσεων μέσα από τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να «ποδηγετήσει» τους δικαστικούς. Το περασμένο καλοκαίρι το έγκυρο POLITICO, ανέφερε ότι στην Ελλάδα μεταφέρεται πλέον η διαμάχη με τη Δικαιοσύνη μετά την Τουρκία και την Πολωνία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ