Εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, των ευρωπαϊκών επιτροπών και κοινοβούλιου όπως επίσης και εμπειρογνώμονες και ανώτερα στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα συμμετείχαν στο 1ο Συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) στις 27 Μαρτίου 2018.
Το συνέδριο είχε ως θέμα «Ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας μετά το 2020 και η νέα κοινή αγροτική πολιτική της Ε.Ε» με πρώτο ομιλητή τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου που εξέφρασε την στήριξη του και την προσπάθεια οικονομικής ενδυνάμωσης γενικότερα του αγροτικού χώρου. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις που αφορούν στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ μετά το 2020 και επίσης στις ενισχύσεις στον σύνδεσμο. Δήλωσε ότι αποφάσεις για αυτά τα θέματα θα δοθούν στο Συμβούλιο Κορυφής στις 2 Μαϊου.
Σειρά στο βήμα πήρε ο πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε, Αλέξανδρος Κοντός που αναφέρθηκε στους στόχους του συνδέσμου και τα βασικά προβλήματα που χρειάζονται λύση. Όσον αφορά τα οικονομικά, δήλωσε ότι ο σύνδεσμος στηρίζεται καθαρά σε εισφορές των μελών του και δεν έχει καμία κρατική επιχορήγηση. Πάνω από 100 συνεταιριστικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα είναι μέλη του συνδέσμου.
Τα βασικότερα θέματα στον αγροτικό τομέα σύμφωνα με τον ίδιο είναι μεταξύ άλλων είναι το υψηλό επίπεδο φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών που μειώνουν την ποιότητα παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Λόγος έγινε επίσης και στις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων και την προστασία τους. Τέλος σημείωσε ότι πρέπει επίσης να επιταχυνθεί η προκήρυξη και η υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης
Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πολιτικό κόσμο από στελέχη των ελληνικών κομμάτων και ξεκίνησε η συζήτηση για την πρώτη από τις 4 ενότητες του συνέδριου.
Η πρώτη ενότητα είχε ως θέμα «Η νέα ΚΑΠ ως «εργαλείο» ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου και στήριξης του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών – Προκλήσεις και προοπτικές για την γεωργία και την κτηνοτροφία μετά το 2020» Η δεύτερη «Η συμμετοχή των συλλογικών δράσεων των αγροτών στην ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας – Ισχυροί συνεταιρισμοί (οργανώσεις & επιχειρήσεις) στο έντονα ανταγωνιστικό ελληνικό και διεθνές περιβάλλον».
Η τρίτη ενότητα ήταν η «Φορολογία – ασφαλιστικές εισφορές – ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής. Νέα «εργαλεία» ανάπτυξης: χρηματοδότηση, συμβολαιακή γεωργία, ασφάλιση παραγωγής, ασφάλιση πιστώσεων στην υπηρεσία του σύγχρονου αγρότη – επιχειρηματία» και τέλος η τέταρτη «Εισροές, αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας και καινοτομίας ως αποτελεσματικοί παράγοντες για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας».