Το ενδιαφέρον για ψηφιακή κυρίως δραστηριοποίηση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές, είναι σημαντικό, επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» τραπεζική πηγή, εκτιμώντας ότι αν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, η συγκεκριμένη αγορά θα είχε ήδη αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Μόνο τυχαία δεν είναι η μεγάλη προσέλκυση ενδιαφερομένων για την απόκτηση της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος (IBG), η οποία βρίσκεται προς πώληση από τον εκκαθαριστή της πρώην Λαϊκής Κύπρου. Το γεγονός αυτό μάλιστα ανάγκασε την Ernst & Young που «τρέχει» τη διαγωνιστική διαδικασία να δώσει 10ήμερη παράταση στην προθεσμία εκδήλωσης αρχικού ενδιαφέροντος, έπειτα από αίτημα των επενδυτών που εμφανίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Θεωρείται βέβαιο ότι όποιος αποκτήσει το συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο διαθέτει πλήρη τραπεζική άδεια, θα κινηθεί προς την κατεύθυνση δημιουργίας μιας ψηφιακής τράπεζας με λίγα καταστήματα, με στόχο να διεισδύσει στην αγορά των καταθέσεων και των δανείων, «κλέβοντας» πελάτες από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους με την προσφορά ποιοτικότερων υπηρεσιών.
Ανάλογο είναι και το project της Praxia Bank, πρώην Credicom, η οποία υπό τη διοίκηση της διευθύνουσας συμβούλου της Αναστασίας Σακελλαρίου, πρώην CEO στο ΤΧΣ, βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν δεδομένη την άντληση των απαιτούμενων κεφαλαίων από τις αγορές και εκτιμούν ότι η τράπεζα θα ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2019.
Την ίδια στιγμή, δυναμική ανάπτυξη εργασιών αναμένεται από τον ΟΠΑΠ στις υπηρεσίες πληρωμών, μετά την εξασφάλιση από την Τράπεζα της Ελλάδος άδειας Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Χρήματος, αλλά και από τις Cosmote και Cardlink, οι οποίες έχουν ξεκινήσει επαφές με την νομισματική Αρχή για τη δραστηριοποίησή τους στην ίδια αγορά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ