Το λογισμικό που λύνει τα χέρια των μηχανικών
Λογισμικό ισογεωμετρικής ανάλυσης και σχεδιασμού (διασπαστική καινοτομία) με την επωνυμία Geomiso δημιούργησε και εμπορεύεται η ομώνυμη εταιρεία που ιδρύθηκε εφέτος από τον πολιτικό μηχανικό κ. Παναγιώτη Καρακίτσιο και απευθύνεται στις δυναμικά αναπτυσσόμενες διεθνείς αγορές Computer-Aided Design (CAD, σχεδιαστικά προγράμματα) / Computer-Aided Engineering (CAE, προγράμματα μηχανικού).
Η αρχή
Τα οφέλη: Λιγότερος χρόνος και χρήμα
Αναφορικά με το λογισμικό σημειώνει ότι είναι το πρώτο παγκοσμίως λογισμικό ισογεωμετρικής ανάλυσης και σχεδιασμού (το πρώτο παγκοσμίως «δύο σε ένα» CAD/CAE λογισμικό), το οποίο συνδέει πλήρως τον σχεδιασμό ενός έργου μηχανικού (μηχανολογική εφαρμογή, βιομηχανικό προϊόν, κατασκευή) με την ανάλυσή του από τον μηχανικό (έλεγχος του σχεδίου, μηχανική ανάλυση). Εως σήμερα, κάθε έργο μηχανικού σχεδιάζεται με ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα CAD και στη συνέχεια αναλύεται (έλεγχος της αντοχής των υλικών) με ένα άλλο πρόγραμμα CAE, γνωστό ως πρόγραμμα ανάλυσης μηχανικού.
«Το υβριδικό Geomiso συγχωνεύει τις δύο αυτές χρονοβόρες διαδικασίες (σχεδιασμός, ανάλυση) σε μία ενιαία, με αποτέλεσμα οι μηχανικοί να διεκπεραιώνουν πιο αποδοτικά τις εργασίες του σχεδιασμού και της ανάλυσης με ένα και μόνο λογισμικό, τα αντίστοιχα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (εταιρειών/ βιομηχανιών) να εξοικονομούν χρόνο και χρήμα, ο χρόνος (time-to-market) και το κόστος παραγωγής (total production cost) να περιορίζονται σημαντικά και το έργο μηχανικού να παραδίδεται πιο γρήγορα και με καλύτερη ποιότητα στην κοινωνία και στους καταναλωτές» προσθέτει.
Υπογραμμίζει επιπλέον ότι το Geomiso, ως γενικευμένο πρόγραμμα υπολογιστικής μηχανικής και υπολογιστικής γεωμετρίας, έχει εφαρμογή σε ευρύ φάσμα βιομηχανιών από αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική, ναυπηγική, αεροδιαστημική, αμυντική βιομηχανία, βιομηχανία καταναλωτικών προϊόντων και έργα πολιτικού μηχανικού έως και εμβιομηχανική. Η εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει την πρώτη έκδοση, η οποία παρέχει γραμμική στατική ισογεωμετρική ανάλυση με NURBS και έχει εφαρμογή σε έργα μηχανολόγου μηχανικού, η διάθεση της οποίας μέσω Διαδικτύου θα επιτρέψει την επιτυχή εισδοχή και εδραίωσή της στην παγκόσμια σχετική αγορά CAD/ CAE και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για έλληνες μηχανικούς και προγραμματιστές, αποτελώντας εναλλακτική για αυτούς έναντι του Greek brain drain.
Η δεύτερη έκδοση του λογισμικού θα ολοκληρωθεί το 2020 στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, ενώ η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει ερευνητική συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας και το ιδιωτικό νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ για την εφαρμογή του λογισμικού σε προβλήματα υπολογιστικής ρευστομηχανικής και εμβιομηχανικής (προσομοίωση ανθρώπινης θωρακικής αορτής).
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

