«Startup αποτελεί μια επιχείρηση που εργάζεται με στόχο να λύσει ένα πρόβλημα του οποίου η λύση δεν είναι προφανής και η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη» έγραφε το 2013 ο Neil Blumenthal, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής Warby Parker. Η δική του εκδοχή ωστόσο πέτυχε. Οπως και πολλές ακόμα νέες καινοτόμες εταιρείες που ξεκίνησαν αναπάντεχα από μια ιδέα ενός νέου ανθρώπου, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Μπορεί βέβαια να ακολουθήσουν πολλές ερμηνείες για τις startup επιχειρήσεις. Ωστόσο το δεδομένο είναι ένα: Ισως οι εταιρείες αυτές δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας μιας χώρας ή να απαντήσουν σε βασικά προβλήματά της. Μπορούν όμως να δημιουργήσουν ένα «ανθισμένο» επιχειρηματικό περιβάλλον που βοηθάει μια κοινωνία να θεμελιώσει το «αμυντικό» της σύστημα απέναντι στις οικονομικές κρίσεις. Και ακόμα, μπορούν να δώσουν ευκαιρίες, ελπίδα και… κέρδη.
Είναι πολλές ωστόσο εκείνες οι νεοφυείς επιχειρήσεις –οι περίφημες startups –που ξεκίνησαν την Ελλάδα αλλά στη συνέχεια… μετακόμισαν στο εξωτερικό.
Μεταξύ αυτών η εταιρεία Avocarrot, η οποία δραστηριοποιείται στο mobile advertising, δηλαδή στη διαφήμιση μέσω κινητού τηλεφώνου, και τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της εξαγοράστηκε έναντι 20 εκατ. δολαρίων (περίπου 18 εκατ. ευρώ) από τον γερμανικό όμιλο Glispa Global Group.
To 2013 η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία Splunk, εισηγμένη στον δείκτη Nasdaq, εξαγόρασε την ελληνική BugSense, που είχε ιδρυθεί το 2011 προσφέροντας ένα εργαλείο που συλλέγει και αναλύει σε πραγματικό χρόνο τις επιδόσεις των εφαρμογών κινητών τηλεφώνων.
Πριν από μερικά χρόνια ο νεαρόςΠαναγιώτης Παπαδόπουλος, απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών επίσης, είχε μια έξυπνη επιχειρηματική ιδέα: έφτιαξε ένα «μαύρο κουτί» για εφαρμογές κινητών. Η εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2011 είχε ελπίδες στην Ελλάδα; Οχι. Το 2013 πουλήθηκε για ένα επταψήφιο ποσό στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και σήμερα ο ίδιος ζει εκεί…
Η Persado έχει συγκεντρώσει επενδυτικά κεφάλαια περίπου 66 εκατ. δολαρίων (περίπου 59 εκατ. ευρώ) μέσα σε τριάμισι χρόνια από τη δημιουργία της το 2012 ως ερευνητικού τμήματος της επίσης ελληνικής Upstream με αντικείμενο την αυτοματοποίηση της γλώσσας. Σήμερα λειτουργεί ως ανεξάρτητη εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη, αλλά και με γραφεία στην Ελλάδα.
Η Workable ιδρύθηκε το 2012 και προσφέρει σε επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο ένα εύχρηστο cloud διαχείρισης της διαδικασίας εξεύρεσης προσωπικού. Μόνο πέρυσι συγκέντρωσε 27 εκατ. δολάρια με τη συμμετοχή τριών θεσμικών επενδυτών με έδρα το Λονδίνο (Balderton Capital, Notion Capital και 83North, που είναι η πρώην Greylock IL).
Οι επενδύσεις στις startups ανέρχονταν σε 500.000 ευρώ, για να φτάσουν το 2013 συνολικά σε 42 εκατ. ευρώ.
Η Ελληνική Εταιρεία Νεοφυών Επιχειρήσεων αναφέρει ότι το 5%-10% των νέων εταιρειών που δημιουργούνται στην Ελλάδα από υψηλών επιστημονικών προσόντων νέους φεύγει από τη χώρα χωρίς δεύτερη σκέψη λόγω των γραφειοκρατικών και φορολογικών «τειχών» που αντιμετωπίζουν. Από τις περίπου 400 νεοφυείς επιχειρήσεις που έγιναν στην Ελλάδα οι 40-50 δραστηριοποιούνται εκτός της ελληνικής επικράτειας.
Μήπως κάτι από αυτά πρέπει να μας προβληματίσει;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ