Οι οδηγίες της ΕΚΤ για τα νέα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια θα τεθούν σε ισχύ την 1η Απριλίου, αλλά οι εποπτικές αρχές πιθανόν να περιμένουν μερικά χρόνια πριν αναγκάσουν τις τράπεζες να δημιουργούν προβλέψεις για τα δάνεια που γίνονται κόκκινα μετά την καταληκτική ημερομηνία, ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωση.
Υπό το βάρος κόκκινων δανείων αξίας 750 δις ευρώ περίπου, οι τράπεζες της ευρωζώνης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που στέκεται εμπόδιο στην χορήγηση νέων δανείων και υπονομεύει την στήριξη της ΕΚΤ μέσω των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων.
Σε μια προσπάθεια να μετριάσει την στάση της έναντι της αρχικής της πρότασης που προέβλεπε μια πιο επιθετική αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως αναφέρει το Reuters, η ΕΚΤ ανέφερε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι δεσμευτικές και στην ουσία θα λειτουργούν στην βάση ενός κατά περίπτωση διαλόγου με τις τράπεζες για το πώς θα δημιουργούν προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια.
Το αποτέλεσμα του διαλόγου αυτού θα ενσωματωθεί, για πρώτη φορά, στην διαδικασία αξιολόγησης το 2021, ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της. «Οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το χρόνο αυτό για να προετοιμαστούν και επίσης να επανεξετάσουν τις πολιτικές προβλέψεων επί των χορηγήσεων και τα κριτήρια για να μειώσουν την δημιουργία νέων μη-εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ειδικά στις τρέχουσες ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες».
Βάσει των οδηγιών, οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο δύο ετών για να σχηματίσουν προβλέψεις για το σύνολο των δανείων χωρίς εξασφαλίσεις. Για τα δάνεια με εξασφαλίσεις, η προθεσμία θα είναι τα επτά χρόνια.