Η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει σύνοδος κορυφής του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ. Η πληροφορία αυτή, εάν επιβεβαιωθεί, θα σημάνει μια αξιοσημείωτη αλλαγή του τόνου της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, που μέχρι σήμερα τηρεί εξαιρετικά σκληρή στάση έναντι της Πιονγκγιάνγκ.
Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε μια θεαματική εξέλιξη στο ζήτημα, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κιμ Γιονγκ Ουν να συμμετάσχει σε μια ιστορική σύνοδο κορυφής για να συζητήσουν την αποπυρηνικοποίηση.
Μια διακορεατική σύνοδος κορυφής προβλέπεται εξάλλου να γίνει στα τέλη του Απριλίου, με υπόβαθρο την εκτόνωση της έντασης μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Σεούλ χάρη στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν.
Το Τόκιο επιδιώξει να αδράξει την ευκαιρία για να συζητήσει «το ζήτημα των απαγωγών Ιαπώνων από την Πιονγκγιάνγκ τις δεκαετίες του 1970 και του 1980», που πιστεύεται ότι είχαν σκοπό να εκπαιδευτούν βορειοκορεάτες κατάσκοποι τόσο μαθαίνοντας την ιαπωνική γλώσσα όσο και αποκτώντας εξοικείωση με τα ιαπωνικά έθιμα, εξήγησε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.
Το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ταυτόσημες πληροφορίες, υπογραμμίζοντας ότι η Ιαπωνία, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρίσης που προκάλεσε η κλιμάκωση των βορειοκορεατικών προγραμμάτων για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, φοβάται πως θα βρεθεί στο περιθώριο εάν οι συζητήσεις προχωρήσουν με την ίδια απούσα.
Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, μια εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής, αλλά ούτε απέκλεισε την πιθανότητα να γίνει τέτοια. «Εξετάζουμε τη στρατηγική μας από τη σκοπιά του τι είναι πιο αποτελεσματικό» για να καμφθούν οι φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας ως προς το πυρηνικό της οπλοστάσιο και να διευθετηθεί το ζήτημα των Ιαπώνων που έχουν «απαχθεί», εξήγησε η εκπρόσωπος.
Η τελευταία διμερής σύνοδος κορυφής είχε γίνει το 2004, όταν ο τότε ιάπωνας πρωθυπουργός Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι είχε συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον πατέρα του σημερινού ισχυρού άνδρα στην Πιονγκγιάνγκ.
Την περασμένη εβδομάδα ο Σίνζο Άμπε χαιρέτισε τις εξελίξεις, αλλά έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει «καμία αλλαγή πολιτικής από μέρους της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ». «Θα συνεχίσουμε να ασκούμε τη μέγιστη πίεση ωσότου η Βόρεια Κορέα να λάβει χειροπιαστά μέτρα προς την αποπυρηνικοποίηση με τρόπο πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο», είχε τονίσει.
Την Τρίτη ο Άμπε συζήτησε τις διπλωματικές προόδους με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Νότιας Κορέας Σα Χουν, ο οποίος επισκέφθηκε το Τόκιο.
Τα δημοσιεύματα περί συνάντησης με τον Κιμ Γιονγκ Ουν καταγράφονται τη στιγμή που ο Άμπε πλήττεται από ένα σκάνδαλο ευνοιοκρατίας, το οποίο θέτει εν αμφιβόλω την εκπλήρωση της φιλοδοξίας του να γίνει ο πρωθυπουργός με την πιο μακρά θητεία στην ιστορία της χώρας.