Η απόσταση που χωρίζει την Τρίπολη με την Πόλη των Καλών Ανέμων είναι μεγάλη. Μετρώντας κάποιος τα χιλιόμετρα θα φτάσει στον μαγικό αριθμό 11.800. Κάπου εκεί τέλος πάντων, δεν θα χρησιμοποιήσουμε και υποδεκάμετρο για να δούμε αν ξέφυγαν πέντε-δέκα μέτρα. Δεν είναι αυτό το θέμα μας άλλωστε. Ωρα για τις συστάσεις. Οπου Πόλη των Καλών Ανέμων, Μπουένος Αϊρες. Και η Τρίπολη βέβαια έχει τους δικούς της (ανέμους), αλλά αυτοί σε περονιάζουν!
Η ποδοσφαιρική «ζεύξη» της Αργεντινής με την πρωτεύουσα της Αρκαδίας παρουσιάζει χωρίς αμφιβολία πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος ότι σε λίγα χρόνια η Τρίπολη μπορεί να απαριθμεί περισσότερες ακαδημίες τάνγκο απ’ ό,τι καφετέριες. Υπερβολές βεβαίως-βεβαίως, αλλά μια ματιά στους Αργεντινούς που έχουν περάσει από την Τριπολιτσά και το «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» είναι αρκετή για να σταθεί κάποιος στην επιμονή του Αστέρα να κάνει μεταγραφές από την πατρίδα του Μαραντόνα και του Μέσι.
Την περασμένη Κυριακή η ομάδα της Τρίπολης πέτυχε μεγάλη νίκη επί του ΠΑΟΚ με 3-2, έχοντας για πρωταγωνιστή τον Ματίας Ιγκλέσιας. Ο αργεντινός μέσος των Αρκάδων ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά για την ομάδα του Σάββα Παντελίδη, ήταν αυτός που πέτυχε το γκολ της νίκης για τον Αστέρα στο όγδοο λεπτό των καθυστερήσεων. Τα ρεπορτάζ του ελληνικού Τύπου για τον Ιγκλέσιας θα μπορούσαν να δημοσιευτούν στην «Ole», τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Αργεντινής και να «κλείσουν» την ύλη δύο ημερών. Αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι οι περισσότεροι Αργεντινοί που έχουν φορέσει τη φανέλα του Αστέρα ήταν σε θέση να κάνουν τη διαφορά.

Το δίκτυο στη χώρα του τάνγκο

Η πρώτη σεζόν του Αστέρα Τρίπολης στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν το 2007-2008. Και ήταν αναμφίβολα μια πολύ καλή σεζόν για τους νεοφώτιστους τότε Αρκάδες. Και όσο για τους παίκτες που στήριξαν το «οικοδόμημα» εκείνης της ομάδας, καλό θα είναι να θυμηθείτε τον Οράσιο Καρντόσο και τον Λούσιο Φιλομένο που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εντυπωσιακή πορεία του συλλόγου. Η ομάδα της Τρίπολης επιμένει από τότε στη μεταγραφική αγορά της Αργεντινής και δεν είναι τυχαίο πως τη φανέλα του Αστέρα έχουν φορέσει περισσότεροι από 35 αργεντινοί παίκτες.
Η διοίκηση του Αστέρα έχει αναπτύξει ένα σημαντικό δίκτυο συνεργασίας με σκάουτερ από τη χώρα του τάνγκο και δεν χωρεί αμφιβολία πως οι Αρκάδες ήταν κερδισμένοι από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Η σχέση εμπιστοσύνης που ανέπτυξαν οι ιθύνοντες του συλλόγου με ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά το αργεντίνικο ποδόσφαιρο απέφερε σημαντικά αγωνιστικά αλλά και οικονομικά κέρδη στην ομάδα της Τρίπολης.
Ντε Μπλάσις και Μπαράλες
Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα παικτών από την Αργεντινή που βοήθησαν τον Αστέρα στον αγωνιστικό χώρο αλλά και στο… ταμείο είναι ο Πάμπλο ντε Μπλάσις και ο Τζερόνιμο Μπαράλες. Ο πρώτος έκανε τη διαφορά και έδειξε αμέσως τις σπουδαίες ικανότητες που είχε και δεν είναι τυχαίο ότι έκανε μεταγραφή στην Μπουντεσλίγκα. Η Μάιντς «χτύπησε την πόρτα» του Αστέρα και έδωσε 1,1 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του λατινοαμερικανού μέσου, με τον Ντε Μπλάσις να παίρνει μεταγραφή σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Σε ό,τι αφορά τον Μπαράλες, ο πρώην σέντερ φορ του Αστέρα έκανε μια εκπληκτική σεζόν (2014-2015) και είχε βγει πρώτος σκόρερ σημειώνοντας 17 γκολ. Η ομάδα της Τρίπολης είχε παραχωρήσει τον λατινοαμερικανό φορ εισπράττοντας κάτι παραπάνω από 500.000 ευρώ γιατί υπήρχε καθεστώς συνιδιοκτησίας στα δικαιώματα του παίκτη.

Το μεγάλο ρεκόρ του 2015

Ενα στοιχείο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το οποίο φανερώνει τη λατρεία του Αστέρα για τους αργεντινούς παίκτες είναι το αφιέρωμα που είχε κάνει αργεντίνικη ιστοσελίδα για τους Αρκάδες. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφερόταν πως ο Αστέρας ήταν (το 2015) η ομάδα με τους περισσότερους αργεντινούς παίκτες στο ρόστερ της σε όλον τον κόσμο, εξαιρώντας βέβαια την Αργεντινή. Εκείνη την αγωνιστική περίοδο (2014-2015) η ομάδα της Τρίπολης είχε στο έμψυχο δυναμικό της εννιά παίκτες από την Αργεντινή, με κάποιους εξ αυτών βέβαια να έχουν κοινοτικά διαβατήρια.
Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί πως δεν ήταν όλες οι επιλογές «Ντε Μπλάσις», «Καρντόσο» ή «Μπαράλες». Υπήρξαν και περιπτώσεις που ο Αστέρας έκανε μεταγραφές από την Αργεντινή που δεν του «βγήκαν», έκανε μεταγραφές που δεν απέδωσαν. Σε κάποιες από αυτές μάλιστα είχαν δαπανηθεί και αρκετά χρήματα. Παρατηρώντας όμως κάποιος την τακτική των Αρκάδων και την επιμονή τους στη συγκεκριμένη αγορά, δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίσει επιτυχημένη τη συγκεκριμένη πολιτική.
Ο Αστέρας εστίασε το ενδιαφέρον του σε μια χώρα με τεράστιο ποδοσφαιρικό ταλέντο, σε μια ποδοσφαιρική «δεξαμενή» που μπορεί να προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες. Ο Αστέρας επιμένει στην αγορά της Αργεντινής και δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική. Δεν έχει λόγο άλλωστε να χαλάσει τη «μαγιά». Η αναζήτηση συνεχίζεται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ