Δύο χρόνια μετά την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, την ερχόμενη εβδομάδα. Παρά την τρικυμιώδη κατάσταση που επικρατεί στον Λευκό Οίκο εξαιτίας των συνεχιζόμενων παραιτήσεων συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ και των επιπτώσεών τους στο πολιτικό κλίμα της Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος της ΝΔ κατάφερε να έχει στην ατζέντα του συναντήσεις με πρόσωπα επιρροής στην αμερικανική κυβέρνηση και στο Κογκρέσο.
Ποιους θα δει, τι θα τους θέσει
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκινά την επίσκεψή του, αύριο Δευτέρα, από τη Βοστώνη, όπου θα πραγματοποιήσει ομιλίες στο Boston College και στο Johns Hopkins, στα δύο πανεπιστήμια στα οποία φοιτούν ο γιος και η κόρη του.
Το επίσημο πρόγραμμά του ξεκινά από την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, με μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν. Η συνάντηση αυτή έχει την αυτονόητη σημασία της. Η αμερικανική πλευρά ενδιαφέρεται να παραμείνει η Ελλάδα ένας πόλος σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε θέματα ενεργειακής πολιτικής, καταπολέμησης της ισλαμικής τρομοκρατίας, στρατιωτικής συνεργασίας. Και η ελληνική πλευρά έχει ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα, το Μακεδονικό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και θέματα οικονομίας. Γι’ αυτό στο πρόγραμμα υπάρχει συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Ντέιβιντ Μάλπας.
Για τους επίσημους επισκέπτες της Ουάσιγκτον θεωρείται ασυγχώρητο διπλωματικό σφάλμα να αγνοήσουν το Κογκρέσο. Ο κ. Μητσοτάκης θα το αποφύγει έχοντας βάλει στο πρόγραμμά του συναντήσεις με τρεις σημαίνοντες γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και μια ομιλία στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.
Οι επαφές του θα ξεκινήσουν με τον Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Ο Κόρκερ ανήκει στους ισχυρότερους εσωκομματικούς αντιπάλους του Τραμπ και επειδή δήλωσε ότι δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για τη Γερουσία, φημολογείται ότι προετοιμάζει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος των ΗΠΑ το 2020.
Και θα συνεχιστούν με τον Μάικ Λι, πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιοσύνης, ένα από τα βαριά ονόματα των Ρεπουμπλικανών, και τον Ραντ Πολ, ο οποίος το 2015 ανήκε σε εκείνους που διεκδίκησαν, όπως και ο Ντόναλντ Τράμπ, το χρίσμα του κόμματος ώστε να είναι υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά λίγους μήνες μετά εγκατέλειψε την κούρσα. Ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί προσωπική φιλία με τον Πολ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους ρυθμιστές του πολιτικού παιχνιδιού στην Ουάσιγκτον.
Η προετοιμασία και οι δίαυλοι
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, προετοίμαζε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια γιατί δεν ήθελε να κάνει τυπικές συναντήσεις και ανούσιες φωτογραφίσεις. Προτίμησε να περάσει ένα διάστημα ώστε να έχει δώσει δείγματα γραφής ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να γνωρίζει η άλλη πλευρά ποιον έχει απέναντί της και μάλιστα σε μια συγκυρία όπου οι συνομιλητές του θα έχουν εκ των πραγμάτων στο μυαλό τους ότι μπορεί να μιλούν στον μελλοντικό πρωθυπουργό της Ελλάδος. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προσωπικές επαφές και διαύλους επικοινωνίας με μέλη του αμερικανικού κατεστημένου, μέσω των οποίων κανονίστηκε το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του, και καλή συνεργασία με την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Η συνάντησή του με τον πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ προ δεκαπενθημέρου στο γραφείο του στη Βουλή δεν είχε σχέση μόνο με τα τρέχοντα ζητήματα, αλλά και με την προετοιμασία της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.
Στο πρόγραμμα της Ουάσιγκτον περιλαμβάνεται και μια ομιλία στο Center of Strategic & International Studies (SCIS), ένα θεσμικό think tank, από τα διαπρεπέστερα ινστιτούτα πολιτικής ανάλυσης σε διεθνές επίπεδο, για θέματα εξωτερικής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.
Εκλογές στο κόμμα
Ο πρόεδρος της ΝΔ αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ θα έχει να αντιμετωπίσει μια άλλη πρόκληση, αυτή τη φορά κομματική. Ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε, εφαρμόζοντας πιστά το νέο καταστατικό, να προχωρήσει σε άμεση εκλογή των κομματικών οργάνων από τη βάση. Παλαιότερα υπήρχε έμμεση εκλογή. Η ιδέα δεν ενθουσιάζει όλα τα κομματικά στελέχη, παρ’ όλα αυτά θα υλοποιηθεί αφενός επειδή το καταστατικό προβλέπει εκλογή των οργάνων της ΝΔ κάθε δύο χρόνια και το 2019 με τις ευρωκλογές δεν θα υπάρχει κατάλληλος χρόνος, αφετέρου επειδή θα είναι ένα ακόμα βήμα προς την ανανέωση του κόμματος. Το ενδιαφέρον από τη βάση είναι ζωηρό, καθώς πολλά στελέχη σπεύδουν να τακτοποιήσουν την ετήσια συνδρομή τους ώστε να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα, ενώ υπάρχει διάθεση και από νεοεισερχόμενους στην πολιτική να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στις εσωκομματικές κάλπες.
Σύγκρουση με την κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά
Ο κ. Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα δεν κρύβει την ανησυχία του για τα εθνικά θέματα εξαιτίας της πολύπλοκης κατάστασης που δημιουργείται στην περιοχή μας και γιατί πιστεύει ότι σε μια εποχή κατά την οποία απαιτείται «εγρήγορση, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα», η κυβέρνηση εμφανίζεται εσωτερικά διχασμένη και χειρίζεται τα εθνικά θέματα «με ανευθυνότητα και επιπολαιότητα».
«Οι ευθύνες σας είναι βαριές» είπε στη Βουλή απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Δείξατε αναξιοπιστία απέναντι σε όλους. Γιατί ξαφνικά η χώρα μας εκπέμπει μια τόσο μεγάλη αμηχανία; Μήπως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ουδέποτε θελήσατε να διαμορφώσετε ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε εθνικά θέματα; Ενα μέτωπο το οποίο θα μπορεί να ακολουθεί με συνέπεια και με αποφασιστικότητα μια μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική; Οι Ελληνες», πρόσθεσε, «ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκιο μας και τα εθνικά μας συμφέροντα. Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας, στηριγμένες στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Είμαστε φιλειρηνικός λαός, αλλά αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από κανέναν ως αδυναμία. Δεν είμαστε, όπως ισχυρίζονται κάποιοι άλλοι, αναθεωρητική δύναμη. Δεν διεκδικούμε εδάφη από κανέναν. Αλλά και δεν διαπραγματευόμαστε ούτε σπιθαμή ελληνικής γης». Και επανέφερε την πρότασή του για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. Αυτούς τους προβληματισμούς για τις εθνικές και γεωστρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα θα αναπτύξει ο πρόεδρος της ΝΔ στους αμερικανούς συνομιλητές του.
Την Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη προσκεκλημένος σε εκδήλωση ομογενών, την οποία διοργανώνουν οι οικογένειες Κατσιματίδη και Ψαρού. Η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί με ιδιωτικές συναντήσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ