Η προσπάθεια των δύο υπουργών να δώσουν την εντύπωση ότι αποκαθίστανται σταδιακά οι σχέσεις των δύο χωρών τους μετά τις λεκτικές επιθέσεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και κορυφώθηκαν με τις συλλήψεις στην Τουρκία Γερμανών δημοσιογράφων και πολιτών ήταν εμφανής, τόσο στη κοινή συνέντευξη τύπου, όσο και αργότερα στον περίπατο μαζί στο πάρκο. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλεσε «αξιότιμο φίλο μου, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ» τον γερμανό ομόλογό του, και από την πλευρά του ο Γκάμπριελ εκθείασε τα τουριστικά θέλγητρα της Τουρκίας, «μιας από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, όπως είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω από ιδία αντίληψη».
«Ασφαλές λιμάνι για εγκληματίες»
Πίσω όμως από την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων κατά την τρίτη μέσα σε δύο μήνες επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Γερμανία έγινε εμφανής η οργή της Τουρκίας για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι σε φερόμενα ως μέλη του κινήματος Γκιουλέν, το οποίο κατά την τουρκική ανάγνωση υποκίνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε μάλιστα το Βερολίνο ότι πράττει ελάχιστα εναντίον του κινήματος Γκιουλέν και της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ, που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική. «Με ανησυχεί» είπε χθες βράδυ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «ότι η Γερμανία μπορεί να γίνει ασφαλές λιμάνι για όλους αυτούς τους εγκληματίες».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, όπως συμπλήρωσε, 768 μέλη του κινήματος του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ζήτησαν άσυλο στη χώρα και οι 401 από αυτούς το έλαβαν. «Περιμένουμε από τη Γερμανία περισσότερη εγρήγορση απέναντι σε αυτούς τους εγκληματίες», τόνισε.
«Να επεξεργαστείτε την ταξιδιωτική οδηγία»
Νωρίτερα, στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε «προσωπική έκκληση στον φίλο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ» να επεξεργαστεί την ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου του για ταξίδια στην Τουρκία «διότι δεν ανταποκρίνεται στις καλές φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες». Ο Γκάμπριελ ωστόσο επιφυλάχθηκε να επανεξετάσει το ζήτημα αναλόγως των εξελίξεων στο τομέα ασφάλειας. «Η Τουρκία επιθυμεί προφανώς να επιστρέψει σταδιακά στην κανονικότητα, αυτό αυτόματα θα έχει συνέπειες και στην ταξιδιωτική μας οδηγία», είπε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Ιούλιο η Γερμανία έχει προειδοποιήσει τους Γερμανούς επισκέπτες για αυθαίρετες συλλήψεις σε όλες τις περιοχές της χώρας ακόμη και σε τουριστικές, αλλά και το ενδεχόμενο πιθανής άρνησης χωρίς αποχρώντα λόγο σε ταξιδιώτες από τη Γερμανία να εισέλθουν στη χώρα μέσω τουρκικών αεροδρομίων. Αυτό είχε ως συνέπεια να πέσει κατακόρυφα ο αριθμός των γερμανών τουριστών. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, η εκλογική περιφέρεια του οποίου η τουριστική Αττάλεια, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι ασφαλής«όπως κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα». Σήμερα, επισκέπτεται τη Διεθνή Eκθεση Τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο.
Υπόθεση Μουσλίμ
Για την υπόθεση του κουρδικής καταγωγής Σύρου Σαλέχ Μουσλίμ, πρώην προέδρου του συριακού κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης PYD, που συνελήφθη πριν λίγες εβδομάδες στην Τσεχία, αφέθηκε ελεύθερος και εθεάθη το περασμένο Σάββατο σε διαδήλωση στο Βερολίνο εναντίον της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Αφρίν, δεν ελέχθη κάτι δημόσια τουλάχιστον. Ο Γκάμπριελ αρκέστηκε να επιβεβαιώσει ότι το υπουργείο του έλαβε από την Άγκυρα ρηματική διακοίνωση για τη σύλληψη και την έκδοση του Μουσλίμ στην Τουρκία, η οποία θα εξεταστεί κατά τη «συνήθη διαδικασία βάσει των κανόνων του κράτους δικαίου». Οι τουρκικές αρχές τον κατηγορούν ότι συμμετείχε σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2016 με πολλούς νεκρούς.
Η βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά» Σεβίμ Ντάγκντελεν κάλεσε τον Γκάμπριελ να εξασφαλίσει ότι ο Μουσλίμ δεν θα καταλήξει σε φυλακές βασανιστηρίων τονίζοντας ότι με πρόεδρο τον Ερντογάν που διώκει τους αντιπολιτευόμενους και βομβαρδίζει Κούρδους δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων. Προς την ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις της βουλευτού των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ, που κάλεσε μάλιστα τον Γκάμπριελ να δραστηριοποιηθεί για την απελευθέρωση και των υπόλοιπων δημοσιογράφων. Μετά την αποφυλάκιση του τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφου Ντένιζ Γιουτζέλ, στις τουρκικές φυλακές παραμένουν ακόμη 4 γερμανοί πολίτες για πολιτικούς λόγους.
Ειρήνη Αναστασοπούλου (dpa, afp, reuters)