Παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα δεν βάζει ζήτημα συμψηφισμού των υποθέσεων των δυο ελλήνων αξιωματικών και των 8 τούρκων στρατιωτικών, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο ή φήμη.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι, σχετικά με την υπόθεση των ελλήνων στρατιωτικών και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κυβέρνηση έχει απόλυτη εικόνα του ζητήματος και βρίσκεται σε επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
«Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τις δικαστικές εξουσίες της Τουρκίας, στο μεταξύ αξιοποιούμε όλες τις διπλωματικές οδούς» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε πως αυτό που προέχει είναι η επιστροφή των αξιωματικών στη χώρα.
«Το θέμα με την Τουρκία δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο ζήτημα, πολλά δεν είναι πρωτοφανή», όμως «αυτό που ανησυχεί και προβληματίζει την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση είναι πως τα περιστατικά εμφανίζονται όλα μαζί», σημείωσε.
«Αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία στην Τουρκία και εμείς από την πλευρά μας εξαντλούμε όλα τα διπλωματικά μέσα πίεσης», υπογράμμισε, και διαβεβαίωσε πως «εάν χρειαστεί, ο Πρωθυπουργός θα τηλεφωνήσει και στον πρόεδρο Ερντογάν και στον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ».
Ελπίδα για θετική έκβαση στην υπόθεση εκφράζουν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα την ελπίδα για μια θετική έκβαση της υπόθεσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία.
«Ελπίζουμε σε μια ταχεία και θετική έκβαση του θέματος αυτού, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Μογκερίνι: Να αποφεύγει η ΤΟυρκία απειλές εναντίον κρατών της ΕΕ
Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε την Τουρκία να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, που αποτελούν μία από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ και να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καθεστώς τής υποψήφιας προς ένταξη χώρας, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Ελίζας Βόζεμπεργκ,σχετικά με τις κλιμακούμενες, το τελευταίο διάστημα, προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Η κ. Μογκερίνι επισήμανε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ, της εφαρμογής των διεθνών συμφωνιών και της παύσης κάθε απειλής ή αιτίας προστριβής από την Τουρκία. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
«Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία και σύμφωνα με προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ρητά υπέρ της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας, της εφαρμογής των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Η ΕΕ έχει καλέσειτην Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους αιτία προστριβής, απειλή ή ενέργεια εναντίον κράτους-μέλους, η οποία βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Η ΕΕ τονίζει, επίσης, την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών και έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι πρέπει να αποφεύγονται αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μία από τις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες καλείται να σέβεται η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα την αξιολογήσει στην επόμενη ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, την άνοιξη του 2018».
Η ένσταση για την προφυλάκιση
Η ένσταση για την προφυλάκιση που κατέθεσαν οι δικηγόροι των δύο ελλήνων στρατιωτικών, που έχουν προφυλακισθεί με την κατηγορία εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, απορρίφθηκε από το δικαστήριο με απόφαση που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αδριανούπολη, όπως αναφέρουν ΜΜΕ της Τουρκίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah, το αίτημα απορρίφθηκε λόγω του ότι οι δύο στρατιώτες δεν διαθέτουν κάποια κατοικία στην περιοχή, καθώς επίσης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η έρευνα για το περιεχόμενο των κινητών τους τηλεφώνων.
Η υπεράσπιση είχε ζητήσει να δηλωθεί ως προσωρινή κατοικία των δύο στρατιωτικών το ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη, ώστε να αποφυλακιστούν, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί πλέον είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στην συνέχεια ο ορισμός δικασίμου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυό τους θα μείνουν στη φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση τους.
Η μόνη κατηγορία για την οποία κρατούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί είναι αυτή της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, ξεκαθαρίζει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας, διευκρινίζοντας ότι η δικαστική έρευνα στην οποία υποβλήθηκαν αφορούσε και την κατηγορία της στρατιωτικής κατασκοπείας.
Επίσης τονίζει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής με τους 8 Τουρκους αξιωματούχους από καμία πλευρά. Άλλωστε, συμπληρώνει, κάτι τέτοιο θα μειώσει την αξία του «δίκαιου» αιτήματος της Τουρκίας «για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία».
«Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» δήλωσε ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου από το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ihlas» ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης δήλώσε:
«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας.»
» Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».
Οι συγγενείς των δύο στρατιωτικών
Στα δικαστήρια της Αδριανούπολης έχουν φτάσει ήδη και οι συγγενείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι έχουν ζητήσει να τους συναντήσουν.
Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet στην Αδριανούπολη για την κάλυψη της υπόθεσης βρίσκονται και «ξένοι δημοσιογράφοι», ενώ όπως επισημαίνεται στον τίτλο του ρεπορτάζ: «Οι ξένοι δημοσιογράφοι ετοιμάστηκαν, οι δικηγόροι ήρθαν… Αναμένεται η απόφαση».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο Ελληνες δικηγόροι έχουν αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του υπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη και τα έξοδα θα πληρώσει το υπουργείο Εξωτερικών.
Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν.
Τα σενάρια είναι δύο για την τύχη τους:
Το πρώτο σενάριο και καλύτερο είναι αυτό της άμεσης απελευθέρωσης των στρατιωτικών, αφού τους επιβληθεί μια ποινή με αναστολή για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή.
Το κακό σενάριο, βεβαίως, είναι η αλλαγή του κατηγορητηρίου σήμερα το πρωί και η προσθήκη της κατηγορίας της κατασκοπείας για την οποία συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, ελεγχόμενα από την Αγκυρα, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ισχύσει.
Και αυτό το σενάριο μπορεί να γραφτεί μόνο με παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν που θα ήθελε να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα και να απαιτήσει την απέλαση των 8 πραξικοπηματιών που βρίσκονται στη χώρα μας. Αλλωστε, στην Τουρκία το θέμα αυτό είναι στην επικαιρότητα εδώ και δύο χρόνια καθώς ο Ερντογάν πιέζεται να κρατά σκληρή γραμμή και να απαιτεί από την Ελλάδα να τους απελάσει.
Αν ο τούρκος Πρόεδρος αποφασίσει να τραβήξει σε μάκρος την υπόθεση και να πιέσει την ελληνική πλευρά, τότε σήμερα δεν πρόκειται να υπάρξει ευνοϊκή εξέλιξη και οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί θα μείνουν στην Τουρκία για άγνωστο χρονικό διάστημα και με πιθανή μια κατηγορία περί κατασκοπείας.
Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορούν οι Τούρκοι να «φυτέψουν» στοιχεία στα κινητά των δύο ενώ φέρεται να έχουν και βίντεο από κάμερες στα σύνορα όπου έχει καταγραφεί η διαδρομή της ελληνικής περιπόλου.
Ερωτηματικά
Ερωτηματικά για την ετοιμότητα αποφυγής «περίεργων» επεισοδίων από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων προκύπτουν μετά το περιστατικό της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών από την τουρκική περίπολο.
Πηγές με γνώση των ελληνοτουρκικών σχέσεων διατυπώνουν τον προβληματισμό τους εξαιτίας της τροπής που πήρε ένα επεισόδιο που όπως λένε στο παρελθόν μπορεί να αντιμετωπιζόταν ως ρουτίνα. Αρκετές φορές παλαιότερα έχει συμβεί ελληνικά περίπολα να βρεθούν κατά λάθος στο τουρκικό έδαφος ή τουρκικά αντίστοιχα στο ελληνικό. Τα περιστατικά όμως δεν γίνονταν γνωστά, εντός της ίδιας μέρας το θέμα λυνόταν με εκατέρωθεν συνεννοήσεις από τους τοπικούς στρατιωτικούς διοικητές. Δεν υπήρχε δηλαδή ούτε κράτηση στρατιωτών σε φυλακές, όπως τώρα, ούτε δίκη.
Οι τωρινές συνθήκες όμως δεν είναι οι ίδιες, επισημαίνεται, «και αυτό θα έπρεπε να το έχουν λάβει υπόψιν τους οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και να έχουν δώσει τις απαραίτητες εντολές σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό».Από τη στιγμή που οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί παραμένουν στην χώρα μας και η Τουρκία ζητάει συνεχώς και επιτακτικά την επιστροφή τους, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα για αύξηση των προκλητικών ενεργειών από τη γείτονα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Επιπλέον, τονίζουν πως ο βαθμός ετοιμότητας και αποφυγής τέτοιων επεισοδίων στο Αιγαίο αλλά και στην ξηρά θα έπρεπε είναι ο μέγιστος δυνατός αυτό το διάστημα και λόγω των δραστηριοτήτων εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν αποκλείουν, δηλαδή, η Τουρκία να επιλέγει την όξυνση με στόχο να εμποδίσει την Ελλάδα να υποστηρίξει σθεναρά τα κυπριακά δικαιώματα.
Σε φυλακές υψίστης ασφαλείας
Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης και σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ είναι στις ίδιες φυλακές και στην ίδια πτέρυγα με τον πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχετίν Ντεμιρτάς. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα sonhaber οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης είναι «γείτονες» με τον Σ. Ντεμιρτάς…
Ωρες αγωνίας για τους γονείς των στρατιωτικών
Ώρες αγωνίας ζουν οι οικογένειες των ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περίοχή στον Έβρο. Εν αναμονή της δίκης, οι γονείς των στρατιωτικών εύχονται να τελειώσουν όλα το γρηγορότερο και να αφεθούν ελεύθερα τα παιδιά τους.
Όπως λέει ο πατέρας του ανθυπολοχαγού στην εφημερίδα «Το Έθνος», το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γυρίσουν πίσω καλά τα παιδιά.
«Από αυτά που είμαι σε θέσει να ξέρω είναι ότι μέχρι λίγες ώρες μετά τη σύλληψή τους τους φέρθηκαν άψογα. Τι έγινε μετά τη μεταγωγή δεν ξέρω… Να τελειώσει όσο ιο γρήγορα γίνεται. Αυτή είναι η αγωνία μου πλέον, γιατί γνωρίζω πως τα δικονομικά θέματα έχουν μια σειρά και δεν μπορούν να επηρεαστούν από παρεμβάσεις» επισημαίνει.
Την ίδια ώρα οι γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη όπως λένε άνθρωποι που βρίσκονται κοντά τους «δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που έχει συμβεί, προσπαθούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους. Αυτό που θέλουν είναι τα δυο παιδιά να είναι καλά στην υγεία τους και να επιστρέψουν γρήγορα».
Οι γονείς των ελλήνων στρατιωτικών έφθασαν τα ξημερώματα στην Αδριανούπολη προκειμένου να είναι κοντά στα παιδιά τους, σε αυτήν την περιπέτεια που περνούν.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ πήραν άδεια από τον γενικό εισαγγελέα για να μπορέσουν να επισκεφθούν τα παιδιά τους. Το μεσημέρι έφθασαν στο δικαστικό μέγαρο Αδριανούπολης.