Το πολιτικό «ταμείο» αναμένεται να γίνει σήμερα το βράδυ, μετά το τέλος του προγραμματισμένου συλλαλητηρίου της Αθήνας για το όνομα της πΓΔΜ, το οποίο εκτιμάται από τους διοργανωτές ότι θα έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή πολιτών. Ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εκ των υπερμάχων του «Οχι» στη χρήση του όρου Μακεδονία, προέβλεψε ότι η σημερινή Κυριακή θα είναι μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα και θεωρεί ότι το συλλαλητήριο, στο οποίο θα παραστεί, θα στείλει ηχηρό μήνυμα.
Ανεξάρτητα από τον αριθμό των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο, το σίγουρο είναι ότι θα παράξει πολιτικό αποτέλεσμα προς όλες τις πλευρές του πολιτικού χάρτη και ειδικά προς το Μαξίμου που θα κληθεί να διαχειριστεί πολιτικά το γεγονός.
Επί της ουσίας το στοιχείο που αναδύεται από τη συνολική ατμόσφαιρα παραμονές του συλλαλητηρίου είναι η αντεπίθεση της Δεξιάς με όλες τις εκφάνσεις, τις τάσεις και τις συνιστώσες της, με κοινό σημείο την αντικυβερνητική σημαία. Σε αυτόν τον αγώνα κατά της κυβέρνησης συμπλέουν και φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, οι οποίες, αν και συμφωνούν με την κυβέρνηση στη σύνθετη ονομασία για την πΓΔΜ, εν τούτοις βάλλουν εναντίον της και δίνουν αντικυβερνητικό χαρακτήρα στο συλλαλητήριο.
Υπό τον φόβο επεισοδίων και κυρίως πιθανής… αναμέτρησης μεταξύ ακροδεξιών και φασιστών με ακροαριστερούς και αναρχικούς, η Ελληνική Αστυνομία έχει λάβει τα μέτρα της, καθώς η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα φορτισμένη.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο

Η αυξημένη ένταση που καταγράφεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δευτερευόντως σε τμήμα ΜΜΕ ξεφεύγει από το σύνηθες πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης και παραπέμπει σε εποχές όπου ο φανατισμός ήταν κυρίαρχος με θεωρίες για εσωτερικούς εχθρούς και κακούς ξένους.
Οι ακρότητες δεν έλειψαν, με πιο χαρακτηριστικό το παραλήρημα από την πρόεδρο του κόμματος Ελλήνων Πολιτεία Νίνα Παυλίδου, η οποία με ανάρτησή της στο facebook προέτρεψε: «Μια σφαίρα για τον εχθρό, δυο για τους προδότες, μπορεί και τρεις… Πάμε να τους τελειώσουμε στο Σύνταγμα».

Την ίδια στιγμή ανασύρονται βίντεο από το πρόσφατο παρελθόν, όπου η εκπρόσωπος της οργανωτικής του συλλαλητηρίου Γεωργία Μπιτάκου μιλάει για Εφιάλτες πολιτικούς που τους πληρώνει ο ελληνικός λαός τζάμπα για να προδίδουν την πατρίδα. Σε αυτό το κλίμα ανάρτηση η οποία θεωρήθηκε μήνυμα αποτροπής για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, μέλους του Ρουβίκωνα, που γράφει στο facebook ότι «μπορεί να χυθεί αίμα στις 4 Φλεβάρη, κάποιοι θα κρατάνε «σφουγγαρίστρες» και κάποιοι άλλοι μαχαίρια».

Ακολουθεί η παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ο Ρουβίκωνας ανακοινώνει ότι σήμερα θα βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα (όπου έχει δυνάμεις η Χρυσή Αυγή) σε αντιφασιστική συγκέντρωση.
Σε πλήρη επαγρύπνηση είναι οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, ειδικά μετά την αποστολή επιστολής με τρεις σφαίρες στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αλλά και σε άλλους υπουργούς, και τα μηνύματα μίσους από τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος, μέσω αναρτήσεων.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δηλώνει ότι η προσπάθεια κάποιων να δυναμιτίσουν το κλίμα εν όψει της ειρηνικής διαδήλωσης της Κυριακής δεν έγινε τυχαία, σε μια χρονική στιγμή που η εφημερίδα «Αυγή» εμφανίστηκε μόλις 48 ώρες πριν από το συλλαλητήριο με ένα πρωτοσέλιδο δημοψηφισματικού χαρακτήρα, χωρισμένο σε «Ναι» και «Οχι».Αναγνωρίζοντας στην κυβέρνηση ότι η συγκέντρωση θα είναι μεγάλη, δεν θέλουν να εμφανιστεί ως αντικυβερνητική και γι’ αυτό έχει αλλάξει και η φρασεολογία. Π.χ., ο Ευ. Τσακαλώτος μίλησε για νόμιμο δικαίωμα να διαδηλώνουν οι πολίτες.

Επιστροφή στους Αγανακτισμένους;

Το κλίμα θυμίζει την περίοδο των Αγανακτισμένων με την… κάτω και πάνω πλατεία, όπου συναντώνται ετερόκλητες δυνάμεις και πρόσωπα με εκ διαμέτρου αντίθετες ιστορικές και ιδεολογικές καταβολές. Από τον Μίκη Θεοδωράκη και τον συνταγματολόγο Γιώργο Κασσιμάτη που θα μιλήσουν στο συλλαλητήριο έως τη Ζωή Κωνσταντοπούλου που το στηρίζει και εύχεται να κατακλυστεί η πλατεία Συντάγματος από κόσμο, εν αντιθέσει με τον Γιάνη Βαρουφάκη που είναι αντίθετος.
Σε αυτό το μωσαϊκό συνυπάρχουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου, κεντροδεξιοί της ΝΔ, βουλευτές της οποίας και θα είναι παρόντες (πάμπολλοι πιστοί οπαδοί και φίλοι του Αντ. Σαμαρά), σκληροί δεξιοί, όπως π.χ. ο Φαήλος Κρανιδιώτης, πρόεδρος της Νέας Δεξιάς, ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο Νίκος Νικολόπουλος, ακραίοι εθνικιστές και χρυσαυγίτες, τμήμα του πατριωτικού ΠαΣοΚ (ήδη στο εσωτερικό του υπάρχει ένταση για την απόφαση του Αντώνη Βγόντζα, άλλοτε στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, να παραστεί), η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, η σοσιαλιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ (πρώην στελέχη του ΠαΣοΚ), εκκλησιαστικοί και παραεκκλησιαστικοί παράγοντες, αλλά και οικονομικοί παράγοντες με καλές σχέσεις με τον ρωσικό παράγοντα.
Εχει ενδιαφέρον ότι εκτός από την κινητοποίηση που έγινε από δυνάμεις της σκληρής Δεξιάς, ενεργοποιήθηκε και μεγάλος αριθμός στελεχών, μελών και ψηφοφόρων της ΝΔ που ομνύουν πολιτική πίστη στον Αντ. Σαμαρά.

Με τις ευλογίες… Ιερωνύμου

Το συλλαλητήριο τελεί υπό την… ευλογία της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά και την αλλαγή στάσης του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου που υπό τον φόβο γενικής «ανταρσίας» στους κόλπους της Ιεραρχίας επείσθη από τους διοργανωτές του ότι το συλλαλητήριο θα έχει ειρηνικό χαρακτήρα και δεν θα υπάρξει πολιτικός ή κομματικός χρωματισμός. Λόγω της διάστασης που έλαβε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, όπου πολλά ΜΜΕ εστίασαν σε γραφικές και ακραίες περιπτώσεις και σε σενάρια που αναδείχθηκαν για ίδρυση νέου δεξιού κόμματος, λόγω του στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής, στην Αθήνα έγινε άλλη διαχείριση και γι’ αυτό επελέγη κυρίως ο Μίκης Θεοδωράκης.

Μάλιστα, στη σκιά της έναρξης του παρασκηνιακού αγώνα για την μετά Ιερώνυμο εποχή, όπως διεφάνη από τις τοποθετήσεις των Μητροπολιτών Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου (κατά του συλλαλητηρίου) και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου (υπέρ του συλλαλητηρίου) θα διαβαστεί μήνυμα της Ιεράς Συνόδου (πολλά μέλη της οποίας θα παραστούν) από τον αντιπρόεδρό της Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, που θα πλαισιώνεται από τους Μητροπολίτες Δράμας Παύλο και Χίου Μάρκο.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι από τμήμα της ΝΔ δίνεται ο χαρακτήρας αντικυβερνητικής διαδήλωσης, που όμως δεν απηχεί τις απόψεις των περισσοτέρων εκ των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής (π.χ. ένας εξ αυτών, ο Π. Πατσίκας, ήταν γ.γ. της οργάνωσης Σπίθα του Μ. Θεοδωράκη) που μιλούν για ακομμάτιστη και εθνική συγκέντρωση με ένα μόνο θέμα: τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τα Σκόπια. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι παράγοντες με καθαρόαιμη δεξιά ταυτότητα επέκριναν την τακτική του χαρακτηρισμού του συλλαλητηρίου ως αντικυβερνητικού. Π.χ. ο Σάββας Καλεντερίδης είπε ότι δεν υπάρχουν κόμματα και χρώματα στο συλλαλητήριο, το οποίο το στηρίζουν παμμακεδονικές και παμποντιακές οργανώσεις, ορθόδοξα σωματεία, ενώσεις αποστράτων, κ.ά.

Για να έχει επιτυχία το συλλαλητήριο έγινε μεγάλη προσπάθεια από δυνάμεις της Εκκλησίας, καθώς πολλές μητροπόλεις ναύλωσαν πούλμαν, δήμους (ο Γιώργος Πατούλης ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα απευθύνει χαιρετισμό), σωματεία αποστράτων, επιχειρηματίες, κ.ά. Επίσης, πρόσωπα με γνώσεις επί του παρασκηνίου αναφέρουν ότι η Συντονιστική Επιτροπή του Συλλαλητηρίου, πέρα από την επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο, συναντήθηκε πριν από τη Θεσσαλονίκη και με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, από τους οποίους και έλαβε «πολιτική ευλογία» για την επιτυχία της κινητοποίησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ