Πιο αισιόδοξη για την Ελλάδα σε σχέση με έναν χρόνο πριν εμφανίστηκε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην καθιερωμένη της συνέντευξη Τύπου μετά το καλοκαίρι.

Αναφορικά με την ευρωζώνη η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι υπάρχουν πολύ θετικά στοιχεία. «Όλα τα κράτη μέλη δείχνουν οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας» είπε.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σήμερα σε μια πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με έναν χρόνο πριν, όταν ανησυχούσα πολύ περισσότερο και ευχόμουν στην Ελλάδα κάθε επιτυχία. Γνωρίζω ότι είναι πολύ πολύ δύσκολο για πολλούς ανθρώπους, αλλά πιστεύω ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από περισσότερες θέσεις εργασίας και στη συνέχεια σταδιακά από περισσότερη ευημερία».

Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι όταν το πρόγραμμα θα έχει εφαρμοστεί, «θα έχουμε σχετικά θετικές προοπτικές».

«Ελπίζω και θεωρώ ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει όλα αυτά που έχει συμφωνήσει. Η Ελλάδα είχε κάποιες στιγμές επιτυχίας όπως π.χ. όταν έγινε η προσπάθεια να εκδοθούν κάποια ομόλογα. Αυτό σίγουρα δημιούργησε κάποια αυτοπεποίθηση. Όταν το πρόγραμμα θα έχει εφαρμοστεί, τότε πιστεύω ότι θα έχουμε σχετικά θετικές προοπτικές», δήλωσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ίδια δεν μπορεί να υποσχεθεί κάτι στους Έλληνες, καθώς «δεν είμαι η ελληνική πολιτική».

Οσον αφορά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα η καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της πρότασης Σόιμπλε να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Την χαρακτήρισε «πολύ καλή σκέψη» και τόνισε ότι έτσι η ευρωζώνη θα μπορούσε να γίνει πιο σταθερή και να δείξει και στον κόσμο ότι διαθέτει η ίδια όλους τους μηχανισμούς ώστε να αντιδρά καλά σε απροσδόκητες καταστάσεις.

«Θα επρόκειτο για πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Έχουμε σημειώσει πρόοδο σχετικά με τις δυνατότητές μας για διάσωση σε έκτακτες καταστάσεις, ειδικά με την τραπεζική ένωση. Αν σκεφτώ τώρα και τους μηχανισμούς που έχουμε επεξεργαστεί, τότε υπάρχει ήδη ένα πολύ καλό δίχτυ ασφαλείας», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και προσέθεσε ότι μετά την συλλογή εμπειριών, η ευρωζώνη πρέπει να δείξει ακόμη πιο δυνατά και με αυτοπεποίθηση ότι πιστεύει πως μπορεί να ξεπεράσει μόνη της δύσκολες καταστάσεις.

«Εκεί θεωρώ ότι η πρόταση Σόιμπλε να μετατραπεί ο ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο είναι μια πολύ καλή σκέψη και αυτή η σκέψη θα μπορούσε να οδηγήσει στο να γίνουμε ακόμη πιο σταθεροί και να δείξουμε και στον κόσμο ότι έχουμε όλους τους μηχανισμούς στο δικό μας χαρτοφυλάκιο, ώστε να μπορούμε να αντιδράσουμε καλά και σε απροσδόκητες καταστάσεις».

Παράλληλα επεσήμανε ότι «μέχρι τώρα έχουμε κάνει πολλά για την σταθεροποίηση της Νομισματικής Ένωσης, αλλά υπάρχουν ακόμη μεγάλα ελλείμματα στην οικονομική συνοχή, η οποία βρίσκεται περισσότερο στην έρευνα κλπ.

Παράλληλα αναφερόμενη στις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία η κυρία Μέρκελ σημείωσε: «Θα ήθελα να είχαμε καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία, αλλά θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα (…) Αυτή είναι μια ιδιαίτερα περίπλοκη φάση στις σχέσεις μας… «Το αίτημά μας είναι ξεκάθαρο, (όλοι οι Γερμανοί πολίτες) που κρατούνται (στην Τουρκία) θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι».

Η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στην μεταναστευτική πολιτική σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη δεν έχει κάνει το μάθημά της, η συμφωνία του Δουβλίνου δεν λειτουργεί, πρέπει να μεταρρυθμιστεί και οι υπουργοί Εσωτερικών (της ΕΕ) εργάζονται πάνω σε αυτό. Δεν είναι όλοι έτοιμοι να διασφαλίσουν μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη».

Σχετικά με την Ρωσία και την κρίση στην Ουκρανία η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι συνεργάζεται με τον γάλλο πρόεδρο, αλλά και τις ΗΠΑ προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

«Ξεκαθαρίσαμε μόλις χθες στην κοινή μας ανακοίνωση ότι η διατήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός είναι πρωτίστης σημασίας».

«Αν τηρηθεί η συμφωνία του Μινσκ, τότε πληρούνται οι προϋποθέσεις για την άρση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας».
ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters