Πώς Κινέζοι θα επενδύουν στο ΧΑ

Στο Πεκίνο βρίσκονται σήμερα ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου της Αθήνας και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, στοχεύοντας στην προσέκλυση κινεζικών ιδιωτικών κεφαλαίων τα οποία αγοράζοντας μερίδια σε ETFs (διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) ελληνικών μετοχών θα τοποθετούνται στην ελληνική αγορά.

Στο Πεκίνο βρίσκονται σήμερα ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου της Αθήνας και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, στοχεύοντας στην προσέκλυση κινεζικών ιδιωτικών κεφαλαίων τα οποία αγοράζοντας μερίδια σε ETFs (διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) ελληνικών μετοχών θα τοποθετούνται στην ελληνική αγορά. Σαν «κερασάκι στην τούρτα» προωθείται και η δυνατότητα οι κινέζοι επενδυτές (και) κινητών αξιών πλέον, να μπορούν να λάβουν την περίφημη «χρυσή βίζα».
Με σκοπό πάντως να εκμεταλλευθεί αλλά και να βοηθήσει τη μετατροπή του θετικού επενδυτικού κλίματος από την Κίνα προς την Ελλάδα (Cosco – ΟΛΠ, China Grid – ΑΔΜΗΕ), το Χρηματιστήριο Αθηνών προσέγγισε τα δύο μεγάλα κινεζικά χρηματιστήρια (Shanghai Stock Exchange και Shenzhen Stock Exchange), υπογράφοντας με αυτά μνημόνια συνεργασίας.
Σκοπός των MoUs είναι, μεταξύ άλλων, η προσπάθεια εισαγωγής Exchange Traded Funds (ETFs) στις δύο αγορές, κυρίως η εισαγωγή ενός ελληνικού ETF στην Κίνα και δευτερευόντως ενός κινεζικού ETF στην Ελλάδα. Η προηγούμενη επιτυχημένη (έχει συγκεντρώσει σχεδόν 800 εκατ. δολάρια) εξέλιξη με τη δημιουργία και εισαγωγή του GREC ETF στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) που οδήγησε στην αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας των υποκείμενων μετοχών που το αποτελούν και διακινούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και το μέγεθος της κινεζικής αγοράς είναι το κίνητρο. Ταυτόχρονα, ένα από τα ζητούμενα είναι να μπορέσει να τονωθεί η ρευστότητα των ελληνικών εισηγμένων ΕTF στο Χρηματιστήριο Αθηνών με επιπλέον ζήτηση από το εξωτερικό. Με σκοπό να υπάρξει προσέλκυση κεφαλαίων στην ελληνική κεφαλαιαγορά τόσο από θεσμικούς όσο και από ιδιώτες κινέζους επενδυτές μέσω του προγράμματος QDII (κινεζικό πρόγραμμα που επιτρέπει διασυνοριακές επενδύσεις ιδιωτών με κεντρικό έλεγχο της ποσόστωσης) και με τη βοήθεια του Shenzhen Stock Exchange προσεγγίστηκαν κινέζοι διαχειριστές κεφαλαίων. Από τις συναντήσεις αυτές προέκυψε ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διάνοιξη του διαύλου η υπογραφή MoU μεταξύ των δύο εποπτών Κεφαλαιαγοράς (θα υπογραφούν τις επόμενες ημέρες). Επιπροσθέτως, με δεδομένο ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος χορηγούν την golden visa με πρόσθετο κίνητρο επενδύσεις στην κεφαλαιαγορά τους – πέρα από την αγορά ακινήτων -, η προσπάθεια επέκτασης της golden visa και για μακρόχρονη τοποθέτηση σε εισηγμένες κινητές αξίες στην Ελλάδα αναμένεται να ενισχύσει το όλο εγχείρημα.

Οι εταιρείες που πάνε Λονδίνο

Στις 20-21 Σεπτεμβρίου πάνε Λονδίνο οι Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Attica, ΜΙG, EXAE, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Folli Follie, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Aegean, Eλλάκτωρ-ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ιντραλότ, Grivalia, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Lamda, Πανγαία, Μυτιληναίος, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, MLS και ΑΔΜΗΕ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk