Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η κάθαρση προέρχεται από τα συναισθήματα οίκτου και φόβου που προκαλούνται στους θεατές της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας από τα παθήματα των ηρώων και από το τραγικό τέλος τους. Σύμφωνα με μια ευρύτερα παραδεκτή άποψη, κάθαρση είναι η λύτρωση, η ψυχική ανακούφιση στην οποία φτάνουν οι θεατές με το να συμπάσχουν, να ταυτίζονται και να αγωνιούν για την τύχη των ηρώων.
Η κάθαρση, πάντως, είναι η λέξη-κλειδί του εφετινού τρίτου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 ως τις 19 Αυγούστου. Αυτό που θα πρέπει να περιμένει ο επισκέπτης του είναι 21 μουσικούς από όλον τον κόσμο που θα εξερευνούν την ιαματική δύναμη της μουσικής, μέσα από τα συναρπαστικά έργα που ερμηνεύουν.
«Μας ενδιαφέρει η έννοια της κάθαρσης μέσα από την τέχνη, όπως διαμορφώθηκε από τον Αριστοτέλη, ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να ξεπεράσουμε μία κατάσταση συναισθηματικής φόρτισης παρακολουθώντας την να ξεδιπλώνεται στη σκηνή» αναφέρουν οι καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ, Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν (συνιδρυτής του φεστιβάλ ο Δημήτρης Τρύφων). «Σε ένα νησί που τόσο έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια, η μουσική έρχεται να προσφέρει στις ψυχές των ανθρώπων».

Ανάμεσα στους μουσικούς που παίρνουν μέρος στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου η γερμανίδα σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν (για πολλούς κορυφαία Λούλου της εποχής μας, ερμηνεύοντας τελευταία τον ομώνυμο ρόλο στη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης) και ο ρώσος βιολονίστας Κίριλ Τρούσοφ, από τους πλέον χαρισματικούς σολίστ της γενιάς του.
Το «Κουαρτέτο για το τέλος του χρόνου» του Μεσιάν, με θέμα την εύρεση της ελπίδας και της δύναμης μέσα από τη μουσική ακόμη και στις πιο απελπιστικές καταστάσεις και γράφηκε ενώ ο συνθέτης ήταν κρατούμενος σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, ενδέχεται να ανήκει στα highlights της εφετινής διοργάνωσης. Θα εξεταστεί επίσης η κάθαρση από την οπτική γωνία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που έβλεπε το φλάουτο και την κιθάρα ως κύρια όργανα που συμβάλλουν στη διαδικασία αυτή. Χαρακτηριστικά έργα η «Σύριγξ» του Ντεμπισί για σόλο φλάουτο αλλά και η καντάτα «Η Καρδιά μου κολυμπά στο αίμα» για φωνή, όμποε, έγχορδα και πιάνο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
Από τις 9 ως τις 13 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν οι προ-φεστιβαλικές δραστηριότητες σε διάφορα σημεία της Λέσβου όπως το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι, τα Θερμά Λουτρά της Γέρας, το οινοποιείο Μεθυμναίος, το Μουσείο Ιακωβίδη στα Χύδηρα και το Ιερό του Μέσσου (θα υπάρχουν λεωφορεία από διάφορα μέρη του νησιού που θα μεταφέρουν δωρεάν τους επισκέπτες/ακροατές στα σημεία των εκδηλώσεων).
Το φεστιβάλ υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τη συμβολή της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και τις δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Είναι σημαντικό το ότι οι δραστηριότητες του φεστιβάλ συνεχίζονται και τον υπόλοιπο χρόνο με διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου. Μέχρι σήμερα έχουν πάρει μέρος 3.017 παιδιά.
Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου βραβεύτηκε από την Ενωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών για τη σοβαρότητα και τον διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης. Επίσης ήταν ανάμεσα στους νικητές του βραβείου καινοτομίας που απένειμε τον Μάιο το Classical Next, ίσως το πιο σημαντικό Φόρουμ για την κλασική μουσική παγκοσμίως.

HeliosPlus