Δήμοι, νοσοκομεία και επιμελητήρια της χώρας τίθενται στο μικροσκόπιο της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που καλεί να «τρέξουν» τάχιστα την αυτοαξιόλογηση των δομών τους.

Τους εστάλη χθες ο Οδηγός Εφαρμογής του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης (ΚΠΑ) βάσει του οποίου οι υπηρεσίες τους θα βαθμολογήσουν τα αποτελέσματα των δράσεών τους. Έγγραφο-εγκύκλιος (Αριθ.πρωτ.: ΔΙΟΜ/οικ.24723/25.7.2017) αναφέρεται διεξοδικά στις κατευθυντήριες οδηγίες (σύσταση και λειτουργία Ομάδας Αξιολόγησης, τρόποι τεκμηρίωσης αξιολόγησης κ.τ.λ.) για την υλοποίηση της διαδικασίας, καθώς και χρηστικά εργαλεία (ερωτηματολόγιο, ανάλυση βαθμολογίας κ.τ.λ.), τα οποία «συμβάλλουν στην επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Έχει περάσει μόλις ένας μήνας (20 Ιουνίου 2017), αφότου η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρία Όλγα Γεροβασίλη, είχε στείλει τον Οδηγό σε όλα τα υπουργεία μαζί με τις οδηγίες ώστε οι αρμόδιοι να υποβάλουν σχέδιο μέτρων βελτίωσης της απόδοσης των υπηρεσιών, το οποίο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποτελεί έναν από τους κύριους σκοπούς της προσπάθειας αυτοαξιολόγησης με εισαγωγή συστημάτων διαχείρισης ποιότητας στη δημόσια διοίκηση.

Και δεν ήταν η πρώτη φορά που καλούνταν τα υπουργεία να υλοποιήσουν την αυτοαξιολόγηση. Όπως είχε γράψει το «Βήμα», ήταν ελάχιστες οι υπηρεσίες στα υπουργεία οι οποίες είχαν ανταποκριθεί σε προηγούμενα κελεύσματα της πολιτικής ηγεσίας.


Στόχος της Εφαρμογής του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης (ΚΠΑ) είναι, κατά την κυβέρνηση, ο εξορθολογισμός των οικονομικών πόρων, η λιγότερη κατά το δυνατόν γραφειοκρατία, αποδοτικότερο Δημόσιο με περισσότερους ικανοποιημένους χρήστες, πολίτες και επιχειρήσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος με την εγκύκλιο προς τα υπουργεία, η κυρία Γεροβασίλη καλεί τους δήμους, τα νοσοκομεία και τα Επιμελητήρια (ΝΠΔΔ) να συγκροτήσουν αμέσως ομάδα εργασίας η οποία θα πρέπει να προσδιορίσει τις οργανικές μονάδες ή/και υπηρεσίες επί των οποίων θα εφαρμοστεί το ΚΠΑ και να καθορίσουν χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Επισημαίνεται εκ νέου το γεγονός ότι , σύμφωνα με βασικές ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, όλες οι διοικητικές διαδικασίες πρέπει να εντάσσονται σε ένα σύστημα ποιότητας.

Έτσι, η εφαρμογή του ΚΠΑ, συμπληρωματικά με τη χρήση και άλλων συστημάτων και εργαλείων ποιότητας, όπως η στοχοθεσία, τίθεται ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.

Σε επόμενο στάδιο και μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας θα αποσταλεί στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης η Έκθεση που θα συνταχθεί για την βαθμολόγηση-περιγραφή των αποτελεσμάτων της αυτοαξιολόγησης, αλλά κυρίως της υποβληθείσας Έκθεσης Μέτρων Βελτίωσης.
Το ερωτηματολόγιο Οδηγού Εφαρμογής ΚΠΑ (επικαιροποιήθηκε το 2013) περιλαμβάνει κατάλογο με ερωτήσεις για την οργανωτική απόδοση σε σχέση με την ηγεσία, τη στρατηγική και τον προγραμματισμό, το ανθρώπινο δυναμικό, τις συνεργασίες, την αντίληψη των πολιτών ως προς την εξυπηρέτησή τους κ.ά.