Το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας τις μαζικές διαδηλώσεις της Κυριακής, κατηγορεί την ρωσική αντιπολίτευση ότι ενθαρρύνει την παράβαση του νόμου και την πρόκληση σωματικής βίας.

Την ίδια ώρα, δικαστήριο επέβαλε στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι πρόστιμο 20.000 ρουβλίων (352,2 δολαρίων) για τη διοργάνωση διαδηλώσεων, τις οποίες οι Αρχές είχαν κρίνει παράνομες.

Το ίδιο δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί, αργότερα τη Δευτέρα, για μια ξεχωριστή κατηγορία εις βάρος του για ανυπακοή σε αστυνομικό.

Η ποινή είναι η ελάχιστη δυνατή που θα μπορούσε να λάβει ο Ναβάλνι, ενώ το δικαστήριο δεν τον έθεσε υπό κράτηση τη Δευτέρα. Την Κυριακή, δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters είχε δει τον Ναβάλνι να τίθεται υπό κράτηση καθώς περπατούσε με υποστηρικτές του κατά μήκος της οδού Τβαρσκάγια της Μόσχας.

Δημοσιογράφος του BBC εκτιμά ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν ξέρει τι να κάνει με τον Ναβάλνι. Εάν τον θέσει υπό κράτηση θα τον μετατρέψει σε μάρτυρα, εάν τον αφήσει ελεύθερο θα του επιτρέψει να διοργανώσει περισσότερες διαδηλώσεις, σημειώνει το BBC.

Ο Ναβάλνι επιθυμεί να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018, απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κατηγόρησε εκ νέου τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ για διαφθορά.

Ο Ναβάλνι κάλεσε τους Ρώσους να κατέβουν στους δρόμους, έπειτα από τη δημοσίευση εκθέσεων που δείχνουν ότι ο Μεντβέντεφ έχει στην κατοχή του βίλες, γιοτ και δικούς του αμπελώνες, τα οποία δεν θα μπορούσε να αποκτήσει με τον μισθό του. Η έκθεση -την οποία ανήρτησε στο YouTube- είχε περισσότερα από 11 εκατομμύρια views.

Εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου υποστήριξε ότι κάποιοι από τους νέους που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις είχαν λάβει χρηματικά ποσά με αντάλλαγμα τη συμμετοχή τους.

Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, ανάμεσά τους στην Αγία Αικατερίνη, το Βλαδιβοστόκ και τη Μόσχα. Τουλάχιστον 500 διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση.