Ένα τεχνητό νησί για την ηλεκτροδότηση έξι ευρωπαϊκών χωρών μέχρι το 2050 αναμένεται να κατασκευαστεί στη Βόρεια θάλασσα. Το νησί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα έχει έκταση 6,5 τετρ. χλμ. και θα παίζει τον ρόλο μιας γιγαντιαίας «μπαταρίας» που θα συλλέγει την ενέργεια που θα προκύπτει από ένα δίκτυο από ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες, το οποίο θα εκτείνεται στη γύρω θαλάσσια περιοχή του Ντότζερ Μπανκ στα ανοιχτά της Βρετανίας.

Από την επιστημονική φαντασία στην πραγματικότητα

Πίσω από το πολλά υποσχόμενο ενεργειακό εγχείρημα, με κόστος που εκτιμάται περί το 1,3 δισ. δολάρια, βρίσκονται οι εταιρείες Energinet και Tenne T από την Δανία και την Ολλανδία αντίστοιχα. Το νησί υπολογίζεται ότι θα προσφέρει ενέργεια αρκετή για την ηλεκτροδότηση 80 εκατ. ατόμων. Στο κολοσσιαίο πρότζεκτ θα συμμετάσχουν η Βρετανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Γερμανία, η Νορβηγία και το Βέλγιο και οι οποίες θα τροφοδοτούνται μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων.

Η ηλεκτρική ενέργεια θα μεταφέρεται στις χώρες που θα συμμετέχουν στο πρότζεκτ μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων

Στην περιοχή του Ντότζερ Μπανκ, που βρίσκεται περίπου 100 χλμ. μακριά από τα ανατολικά παράλια της Βρετανίας, τα νερά είναι σχετικά ρηχά με βάθος που κυμαίνεται μεταξύ 15-36 μέτρων και για τον λόγο αυτόν έχει επιλεγεί για την τοποθέτηση των 10.000 ανεμογεννητριών. Το νησί πέρα από τη μονάδα συλλογής ενέργειας, θα διαθέτει τεχνητή λίμνη, λιμάνι και διάδρομο προσγείωσης μικρών αεροσκαφών.

«Οι άνεμοι που πνέουν στις θαλάσσιες περιοχές έχουν αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί από παραγωγικής άποψης και για εμάς είναι σημαντικό να εστιάζουμε στην περαιτέρω μείωση των τιμών μας» εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Energinet Πέντερ Όστερμαρκ. «Χρειάζονται ωστόσο καινοτόμα πρότζεκτ μεγάλης κλίμακας ώστε οι άνεμοι που πνέουν στα ανοιχτά να παίξουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον της ηλεκτροδότησης».

Από την πλευρά του ο Μελ Κρουν, διευθύνων σύμβουλος της Tenne T έσπευσε να συμπληρώσει πως «το σχέδιο αναμένεται να συμβάλλει ως προς την αποκλειστική ηλεκτροδότηση της βορειοδυτικής Ευρώπης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η συμφωνία για τη δημιουργία της κοινοπραξίας που θα οδηγήσει το μεγαλεπήβολο ενεργειακό σχέδιο στην υλοποίησή του, αναμένεται να υπογραφεί στις Βρυξέλλες αύριο Πέμπτη 23 Μαρτίου, παρουσία του Αντιπροέδρου της ΕΕ και Επιτρόπου Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς.