Είναι η τρίτη φορά που επισκέπτεται την Αθήνα τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) κ. Ταλέμπ Ριφάι δηλώνει «εντυπωσιασμένος» από τα αποτελέσματα του ελληνικού τουρισμού το 2016 και επισημαίνει τις θετικές προοπτικές για την εφετινή σεζόν.
Αποδεχόμενος την πρόσκληση της υπουργού Τουρισμού κυρίας Ελενας Κουντουρά, βρέθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, για να είναι ο κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα που διοργάνωσαν το υπουργείο και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) με θέμα «Προορισμός Ελλάδα 365 ημέρες τον χρόνο –Ο ρόλος της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης».
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και με τον Πρωθυπουργό, με τους οποίους είχε μια «πολύ εποικοδομητική και θετική συνάντηση», αλλά και με τους υπουργούς Οικονομίας, Εξωτερικών, Εργασίας και Πολιτισμού.
Μιλώντας στο «Βήμα», σημειώνει ότι η θετική πορεία της Ελλάδας δεν οφείλεται στα προβλήματα της Τουρκίας και της Αιγύπτου, εστιάζει στην ανομοιογένεια των τουριστικών εισπράξεων, παρά την αύξηση στις αφίξεις την περυσινή χρονιά, και δηλώνει την πρόθεσή του να στηρίξει τη δημιουργία του Δορυφόρου Λογαριασμού για τον ελληνικό τουρισμό.
Επίσης προτείνει κίνητρα επιβράβευσης στις καλές πρακτικές αειφόρου λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, εφόσον δεν μπορεί να μειωθεί η φορολογία.


Ποια είναι τα σχόλιά σας για τον ελληνικό τουρισμό το 2016;
«Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από την αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα και τη δέσμευση των εθνικών αρχών για τη στήριξη του τομέα, η οποία αντιπροσωπεύεται από το Εθνικό Σχέδιο που παρουσιάστηκε το 2015.
Περισσότεροι από 27,5 εκατ. επισκέπτες (συμπεριλαμβανομένων των αφίξεων επιβατών κρουαζιέρας) έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα το 2016, κάτι που αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης του 5%, σε σύγκριση με το 2015.
Το 2015 ήταν η καλύτερη χρονιά στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τις αφίξεις (26,1 εκατ., συμπεριλαμβανομένων αφίξεις κρουαζιερόπλοιων). Το 2017 έχει ξεκινήσει με μια θετική δυναμική και η Ελλάδα αποτελεί ισχυρή τάση για το καλοκαίρι.
Από την άλλη, η Ελλάδα δεν παρουσιάζει άνοδο επειδή η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία έχουν προβλήματα. Αν προσθέσει κανείς τις απώλειες αυτών των χωρών, δεν αναλογούν στα κέρδη των άλλων, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.
Τα κέρδη τους είναι τρεις φορές περισσότερα. Η Ελλάδα πάει καλά γιατί πρωτίστως η Ελλάδα πάει καλά. Φυσικά υπήρξαν ταξιδιώτες που δεν πήγαν στην Τουρκία και ήρθαν στην Ελλάδα. Αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που παρουσιάζει άνοδο.
Είναι γιατί κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Είναι άδικο να λες ότι πάω καλά γιατί οι άλλοι έχουν μείωση. Και ότι θα έχω πρόβλημα όταν οι άλλοι έχουν βελτίωση.

Ο τουρισμός δεν είναι μια βιομηχανία όπου η απώλεια του ενός είναι το κέρδος του άλλου. Στους γείτονες έχουν όλοι κέρδος. Αν οι χώρες αυτές (Τουρκία, Αίγυπτος και Τυνησία) πάψουν να έχουν προβλήματα, όλοι (και η Ελλάδα) θα πάνε καλύτερα.

Βλέπουμε ήδη ότι η μικρή αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο έχει συνέπειες στην κρουαζιέρα. Αν ανακάμψει η Τουρκία και η κρουαζιέρα θα επανέλθει».


Ποια είναι η άποψή σας για την αυξημένη φορολογία που έχει επιβληθεί στον τουρισμό;
«Φυσικά και θα πρέπει να επιθυμούμε τη μείωση της φορολογίας στον τουρισμό. Αλλά δεν ζούμε σε κανονικές συνθήκες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πούμε απλά «μειώστε τους φόρους». Για πολλούς λόγους οι οποίοι είναι ξεκάθαροι και φανεροί. Υπάρχουν διεθνείς υποχρεώσεις, υπάρχουν δαπάνες και υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις. Ετσι προτείνω μια άλλη συνταγή. Αντί να μειώνεις τη φορολογία οριζόντια, επιβραβεύοντας οποιονδήποτε, είτε κάνει καλή δουλειά είτε όχι, ας επιβραβεύσουμε αυτούς που κάνουν το σωστό.
Ας μετατρέψουμε αυτή τη δυσκολία σε ευκαιρία. Μια πρόκληση μπορεί να γίνει και ευκαιρία. Για παράδειγμα, αυτό που προτείνω είναι, όσοι λειτουργούν και εφαρμόζουν ιδέες οι οποίες οδηγούν στη μείωση της κατανάλωσης π.χ. ηλεκτρικής ενέργειας ή νερού, αυτοί δηλαδή που λειτουργούν με αειφορία, μπορούν να επιβραβεύονται με μια έκπτωση στη δαπάνη ηλεκτρικού ή νερού ή να τους δοθούν άλλα κίνητρα. Ολοι είναι κερδισμένοι σε αυτό. Οταν καταναλώνεις λιγότερη ενέργεια, το κράτος πληρώνει λιγότερα, εσύ πληρώνεις λιγότερα και παίρνεις και άλλα κίνητρα. Αλλά αν μειώσεις οριζόντια τους φόρους, κάποιοι κερδίζουν και άλλοι χάνουν.

Θα μπορούσε αυτό να γίνει επίσης και αν οι τουριστικές επιχειρήσεις αγοράζουν τοπικά προϊόντα. Γιατί το κράτος κερδίζει και πάλι, αφού δαπανάς τα χρήματα μέσα στη χώρα. Και ούτω καθεξής. Πρακτικές βιωσιμότητας θα μπορούσαν να είναι η εναλλακτική στη μείωση των φόρων και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Στην Ελλάδα η ανταγωνιστικότητα δεν πρέπει να είναι βασισμένη μόνο στις τιμές, αλλά και στην ποιότητα. Και η ποιότητα σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι συνδεδεμένη με την αειφορία. Ας επιβραβεύσουμε την αειφορία, ας επιβραβεύσουμε την ποιότητα. Αυτό θα αλλάξει και την κουλτούρα. Ομως τώρα δεν έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τους φόρους και ειδικά οριζόντια».

Τα μειωμένα έσοδα και οι αυξημένες αφίξεις

Το 2016 οι αφίξεις εμφάνισαν αύξηση, ωστόσο τα έσοδα μειώθηκαν. Πώς αξιολογείτε το φαινόμενο;
«Κάτι δεν βγάζει απόλυτα νόημα για εμένα σχετικά με τις τουριστικές εισπράξεις. Δεν έχω αμφιβολία για το πώς συλλέγονται τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος. Και είναι πάντα πολύ ακριβής στις μετρήσεις της. Αυτό για το οποίο δεν είμαι σίγουρος είναι η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί, γιατί παράγει στοιχεία τα οποία δεν μπορούμε να συγκρίνουμε με άλλα στοιχεία διεθνώς.
Μπορείς να συγκριθείς μόνο με τον εαυτό σου εάν χρησιμοποιείς τη δική σου μέθοδο, η οποία διαφέρει από τη διεθνή πρακτική. Ετσι, ο στόχος μου είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η Ελλάδα θα αρχίσει να καταγράφει τις τουριστικές εισπράξεις μέσα από έναν Δορυφόρο Λογαριασμό (Tourism Satellite Account –TSA).

Αλλιώς δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Ιταλία ή τη Γαλλία. Προς το παρόν μπορούμε να τη συγκρίνουμε μόνο με τον εαυτό της. Οπως ενημερώθηκα, οι τουριστικές εισπράξεις είναι τόσο χαμηλές στην Ελλάδα, όχι επειδή μετρώνται λανθασμένα. Αλλά επειδή δεν υπολογίζουν πολλές άλλες παραμέτρους, που άλλες χώρες υπολογίζουν, όπως π.χ. οι αγορές, ποιος είναι τουρίστας. Ο ορισμός του «τουρίστα» για εμάς είναι οικονομικός. Τουρίστας δεν είναι μόνο κάποιος που έρχεται για αναψυχή. Και εκείνος που έρχεται για δουλειά, για εκπαίδευση ή ιατρικές υπηρεσίες είναι τουρίστας.
Ανεξάρτητα από τον τύπο του επισκέπτη και τον σκοπό της επίσκεψης, αν αποκτάς το εισόδημά σου εκτός της χώρας και την επισκέπτεσαι και δαπανάς σε αυτή, τότε είσαι τουρίστας. Γι’ αυτό θέλω να διασφαλίσω ότι οι ελληνικές αρχές, που παράγουν αυτά τα στοιχεία, το κάνουν με τον σωστό τρόπο. Θα στείλω οπωσδήποτε έναν ειδικό μας στην Ελλάδα για να συνδράμει στη δημιουργία του Δορυφόρου Λογαριασμού».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ