Ο Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει πως, κάποια στιγμή, ο κόσμος «θα έρθει στα σύγκαλά του και θα εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα» -αλλά μέχρι τότε, πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να προπορεύονται καθαρά και να έχουν το ισχυρότερο πυρηνικό οπλοστάσιο στην υφήλιο. Οι ΗΠΑ, υποστηρίξε, έχουν μείνει πίσω στον τομέα του εξοπλισμού.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο νέος πρόεδρος αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ζήτημα των πυρηνικών εξοπλισμών: «Θα ήταν εξαιρετικό, όνειρο, να μην διαθέτει καμία χώρα πυρηνικά όπλα, αλλά εφόσος οι χώρες πρόκειται να διαθέτουν πυρηνικά, εμείς θα είμαστε στην κορυφή».
«Είμαι ο πρώτος που θα ήθελε να μην έχει κανείς πυρηνικά όπλα, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να μείνουμε πίσω από καμία χώρα, ακόμη και συμμαχική, δεν πρόκειται ποτέ να μείνουμε πίσω στις πυρηνικές μας δυνατότητες» είπε χααρακτηριστικά.
Η Νέα Συνθήκη Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων, γνωστή ως New START, που υπογράφηκε το 2010, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας απαιτεί έως τις 5 Φεβρουαρίου 2018 από τιος δύο χώρες να περιορίσουν το στρατηγικό πυρηνικό τους οπλοστάσιο σε ίδια επίπεδα για 10 χρόνια.
Κατά την συνέντευξη του ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την συνθήκη «μονομερή συμφωνία».
«Άλλη μία κακή συμφωνία που συνήψε η χώρα, είτε πρόκειται για την New START, είτε για την συμφωνία με το Ιράν. . . Θα ξεκινήσουμε να συνάπτουμε καλές συμφωνίες» επισήμανε.
Παράλληλα εξέφρασε δυσφορία για την ρωσική ανάπτυξη πυραύλου κρουζ κατά παραβίαση της συνθήκης του 1987 για την απαγόρευση πυραύλων εδάφους – αέρος και βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς και τόνισε πως θα θέσει το θέμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «όταν και αν συναντηθούν». «Για μένα, είναι σημαντικό ζήτημα» σημείωσε.
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης «πολύ θυμωμένος» για τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας και σημείωσε ότι η επιτάχυνση ενός συστήματος πυραυλικής άμυνας για τους συμμάχους των ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα είναι μία από τις πολλές διαθέσιμες επιλογές.