«Επτά χρόνια που διαρκεί η κρίση το μόνο που έχουμε καταφέρει ως χώρα και ως πολιτικό προσωπικό είναι να παίρνουμε μέτρα, να λαμβάνουμε τις απαραίτητες δόσεις και στο όνομα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης που δήθεν έχει ως στόχο να προστατεύσει τους αδυνάμους το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να δημιουργούμε νέες στρατιές ανέργων, να παρέχουμε υποαμειβόμενη απασχόληση και να πληρώνουμε συντάξεις πείνας. Δεν είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο, αρκεί να υιοθετήσουμε ένα δικό μας σχέδιο και να κάνουμε εμείς τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Να μην τα ρίχνουμε στους σκληρούς δανειστές –που όντως είναι σκληροί –και να αλλάξουμε νοοτροπία. Αμέσως το κλίμα θα αλλάξει και θα αναδειχθούν οι υγιείς δυνάμεις της χώρας».
Τα παραπάνω δήλωσε ο τέως πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, με αφορμή την παρουσίαση του επενδυτικού fund Diorama, το οποίο με έδρα το Λουξεμβούργο και με δύναμη πυρός 135 εκατ. ευρώ επενδύει αναπτυξιακά κεφάλαια σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος είναι ο πρώτος και βασικός επενδυτής του Diorama με 50 εκατ. ευρώ. Επίσης 60 εκατ. ευρώ έχουν τοποθετήσει τρεις διεθνείς επενδυτικοί οργανισμοί (Εuropean Investment Fund, European Bank of Reconstruction and Development και European Investment Bank) και τα υπόλοιπα τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλοι έλληνες επιχειρηματίες.
Τα κεφάλαια του fund τα διαχειρίζεται στην Ελλάδα η Deca Investments μέσω της επενδυτικής της επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από έμπειρα στελέχη της αγοράς με θητεία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Πρόεδρος της επενδυτικής επιτροπής είναι ο κ. Νίκος Νανόπουλος και οι υπόλοιποι εταίροι είναι οι κ.κ. Νίκος Αλιμπράντης, Κωνσταντίνος Δερμάνης, Γιάννης Καλαντζής, Αλέξανδρος Κατσουρίδης και Νίκος Κούλης.
O κ. Κούλης, ο οποίος εκτός από μέλος της επενδυτικής επιτροπής είναι και διευθύνων σύμβουλος στο διοικητικό συμβούλιο της Deca, απέδωσε με χαρακτηριστικό τρόπο τον στόχο του fund: «Θέλουμε να βρούμε 12-15 καλές εταιρείες στην Ελλάδα και να τις κάνουμε πρωταγωνιστές στον κλάδο τους στον κόσμο».
Ο κ. Νίκος Νανόπουλος πρόσθεσε: «Οι τράπεζες σήμερα χάνουν χρόνο και χρήμα ασχολούμενες με τις προβληματικές επιχειρήσεις. Υπάρχουν όμως και οι καλές επιχειρήσεις που έχουν αντέξει μέσα στην κρίση αλλά χρειάζονται κεφάλαια για να αναπτυχθούν περαιτέρω. Μέσα από τις επενδύσεις γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές. Εκεί βοηθάμε εμείς αποκτώντας μειοψηφικές συμμετοχές. Εκτός από τα κεφάλαια που προσφέρουμε για νέα πάγια και κεφάλαιο κίνησης συμβάλλουμε στη βελτιστοποίηση των σχέσεων με προμηθευτές, στην ανάπτυξη νέων εργασιών σε καινούργιες γεωγραφικές αγορές, στη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και στην παροχή συμβολών για εξαγορές εταιρειών».
To Diorama ιδρύθηκε το 2014 με δεκαετή περίοδο ζωής. Ο επενδυτικός ορίζοντας σε μια επιχείρηση κυμαίνεται από 4 έως 6 χρόνια. Οι προσδοκώμενες αποδόσεις, δεδομένου και του ρίσκου της χώρας, ξεπερνούν το 14%. Σε μια επιχείρηση δεν τοποθετείται επάνω από το 12,5% του ενεργητικού του fund (περίπου 17 εκατ. ευρώ).
Οι συμμετοχές γίνονται μέσω αυξήσεων κεφαλαίου ώστε τα χρήματα να μένουν στα ταμεία της εταιρείας. Πρόκειται για μειοψηφικές συμμετοχές, αλλά δεν αποκλείεται κάποια από τις επόμενες να είναι και πλειοψηφική. Οπως δήλωσε ο κ. Κούλης, έχουμε ήδη τρεις συμμετοχές και μέσα στο 2017 θα ανακοινωθούν άλλες τέσσερις επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Οπως δήλωσαν τα στελέχη της Deca, είμαστε ανοιχτοί σε όλους τους κλάδους αλλά κυρίως μας ενδιαφέρουν τα τρόφιμα, η τεχνολογία και η συσκευασία.
Το Diorama δεν ασχολείται με δανειοδοτήσεις, δεν επενδύει σε startups και σύμφωνα με το καταστατικό του δεν «ακουμπά» κλάδους όπως τυχερά παιχνίδια, όπλα και οινοπνευματώδη (πλην κρασιού).
Eχουν επενδυθεί ήδη 26 εκατ. σε τρεις εταιρείες
Μέχρι σήμερα η Deca έχει επιλέξει να επενδύσει 26 εκατ. από τα 135 εκατ. ευρώ του Diorama Fund σε τρεις ελληνικές επιχειρήσεις.
Πρόκειται για την εταιρεία Atlas Tapes η οποία είναι μια καθετοποιημένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των αυτοκόλλητων ταινιών. Είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη με εξαγωγές πάνω από το 80% των συνολικών της πωλήσεων. Στην εταιρεία Atlas επενδύθηκαν 7,2 εκατ. ευρώ.
Η δεύτερη εταιρεία είναι η Damavand. H εταιρεία δραστηριοποιείται στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με βάση την ντομάτα. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της με ισχυρή αυξανόμενη εξαγωγική βάση. To Diorama έχει επενδύσει στην Damavand 7 εκατ. ευρώ. Η τελευταία επένδυση ύψους 12 εκατ. ευρώ έγινε στην εταιρεία τεχνολογίας InternetQ. Η InternetQ δραστηριοποιείται σε δύο τομείς: την παροχή μουσικής μέσω κινητών τηλεφώνων ή tablets (music streaming) από την οποία μπορεί κάποιος να ακούει απεριόριστο αριθμό τραγουδιών και το λογισμικό το οποίο φέρνει σε επαφή διαφημιστές και ψηφιακούς εκδότες για διαφημίσεις σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων (in-app advertising).
Το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ και η προτροπή της Μέρκελ
O κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος ήταν από τους τυχερούς ή διορατικούς επιχειρηματίες. Και οι δύο εκδοχές παίζουν. Το 2007 προτού ξεσπάσει η κρίση πούλησε στη MIG τη Vivartia (Δέλτα, Goody’s, Chipita, Mπάρμπα Στάθης κ.ά.) προσθέτοντας στους τραπεζικούς του λογαριασμούς 450 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τον ΣΕΒ ως ο πρόεδρος του μεγαλύτερου εργοδοτικού φορέα, χωρίς να έχει στην κατοχή του επιχείρηση. Το πέρασμά του από τον ΣΕΒ θα σημαδευτεί από το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ το οποίο προκάλεσε τις αντιδράσεις των συναδέλφων του. Το 2013 μέσω του fund Damma Holdings επανήλθε στον χώρο των επιχειρήσεων εξαγοράζοντας από κοινού με την οικογένεια Δαυίδ την ιταλική Sireclab που δραστηριοποιείται στην τεχνολογία LED και ακολούθησε η απόκτηση του 33,9% της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης.
Τώρα με το Diorama Fund επιχειρεί ένα πιο δυναμικό come back. Οταν ήταν πρόεδρος του ΣΕΒ είχε απευθυνθεί στους γερμανούς επιχειρηματίες για να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά η απάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ ήταν αποστομωτική: «Ας επενδύσουν πρώτα οι Ελληνες που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και μετά θα ακολουθήσουμε και εμείς». Ο κ. Δασκαλόπουλος είναι λάτρης της τέχνης με πάνω από 500 έργα στην κατοχή του. Εξ ου και το όνομα του Diorama Fund που παραπέμπει σε τρισδιάστατα εκθέματα.
HeliosPlus