Το κόκκινο τηλέφωνο στοίχισε πάνω από 200 χιλιάδες δολάρια. Ο πρώτος κάτοχός του έχει στιγματίσει την ιστορία του 20ού αιώνα, ο τελευταίος όμως παραμένει στην αφάνεια.
Σε δημοπρασία στις Ηνωμένες Πολιτείες πωλήθηκε το καταστροφικό κόκκινο τηλέφωνο του Αδόλφου Χίτλερ φτάνοντας την τιμή των 243 χιλιάδων δολαρίων. Το όνομα του αγοραστή δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς η προσφορά έγινε τηλεφωνικά.
Το ακουστικό που «φιλοξένησε» τις πιο αρρωστημένες ανθρώπινες φιλοδοξίες, δόθηκε από την Βέρμαχτ στον Χίτλερ σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών του Μέριλαντ, Alexander Historical.
Θυμίζει μια από τις σκοτεινές περιόδους εκτελέσεων, αλλά και την ήττα του ναζισμού.
Βρέθηκε στο καταφύγιο του Χίτλερ, το 1945, και από το θάνατό του μέχρι και πριν από λίγο καιρό φυλασσόταν σε ένα κουτί σε αγγλική εξοχική κατοικία.
Το χρώμα του τηλεφώνου της Siemens «κρύβει» και αυτό μια ιστορία. Από μαύρο κατέληξε να είναι κόκκινο με χαραγμένα επάνω του το όνομα του Χίτλερ και μια σβάστικα.
Το χειρότερο όπλο καταστροφής που οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο στο θάνατο, περιήλθε στην κατοχή του βρετανού ταξίαρχου Ραλφ Ρέινερ, ως αναμνηστικό από τους σοβιετικούς αξιωματικούς την επομένη της συνθηκολόγησης της Γερμανίας.
Αφότου όμως απεβίωσε ο Ραλφ Ρέινερ, το τηλέφωνο κληρονόμησε ο 82χρονος, σήμερα, γιος του Ράνουλφ Ρέινερ.
«Ο πατέρας μου δεν αντιμετώπισε το τηλέφωνο ως απομεινάρι των ένδοξων ημερών του Χίτλερ, αλλά περισσότερο ως ένα αντικείμενο που θύμιζε την ήττα του. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα αποκτούσε τόσο μεγάλη σημασία», ανέφερε στο CNN ο Ρανουλφ Ρέινερ ο οποίος ένιωσε ανακουφισμένος μετά την πώληση του τηλεφώνου.
«Σίγουρα δεν θα μου λείψει. Είναι ένα σκοτεινό κομμάτι της ιστορίας και πάντα φοβόμουν μήπως κάποιος επιχειρούσε να το κλέψει. Μου έλεγαν, ακόμη, ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο θα έφερνε κακή τύχη», προσθέτει ο Ράνουλφ ο πατέρας του οποίου πιθανότητα είναι ο πρώτος μη σοβιετικός που εισήλθε στο καταφύγιο του Χίτλερ. Εστάλη στην γκρεμισμένη γερμανική πρωτεύουσα για να κατευθύνει τις επαφές με τις ρωσικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει την πόλη.
«Μπορούσε να μυρίσει την καμμένη σάρκα. Ήταν ένα κολαστήριο», επισημαίνει ο Ράνουλφ ανακαλώντας τις περιγραφές του πατέρα του από την επίσκεψη στο Καταφύγιο όπου ο Χίτλερ πέρασε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του.
Στον Ραλφ Ρέινερ αρχικά προσφέρθηκε το τηλέφωνο που βρέθηκε στο δωμάτιο της συντρόφου του Χίτλερ, Εύα Μπράουν. Επέλεξε όμως το κόκκινο τηλέφωνο δίπλα από το κρεβάτι του δικτάτορα, αφότου είπε στους Ρώσους ότι το κόκκινο ήταν το αγαπημένο του χρώμα, φράση που φάνηκε να εκτιμήθηκε ιδιαίτερα.
Χρησιμοποίησε επικοινωνιακό τέχνασμα για να αποκτήσει τη συσκευή, όμως σε επιστολή προς τη σύζυγό του Ελίζαμπεθ, τον Μάιο του 1945, δεν αναφέρθηκε καν στο αναμνηστικό, αλλά στην τραγική εμπειρία που βίωσε στο Βερολίνο.
Επέστρεψε στη Βρετανία με το τηλέφωνο και με ένα πορσελάνινο μοντέλο λυκόσκυλου Αλσατίας, το οποίο πήρε από το Καταφύγιο κι έκρυψε στην βαλίτσα του.
Το αγαλματίδιο που δημιουργήθηκε από εργάτες του στρατοπέδου συγκέντρωσης Νταχάου και πιθανόν να παραδόθηκε στον Χίτλερ από τον Χάινριχ Χίμλερ, αρχηγό των SS, δημοπρατήθηκε την Κυριακή στην τιμή των 24.300 δολαρίων.
«Θα ήθελα τα αντικείμενα αυτά να καταλήξουν σε μουσεία μια μέρα. Δεν θέλω να μείνουν στην αφάνεια αλλά να περάσουν στο φως για να υπενθυμίζουν τις θηριωδίες του πολέμου», καταλήγει ο Ράνουλφ.
Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου