Ανακοινώνοντας την ύπαρξη συμφωνίας στο Eurogroup για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) εντός ολίγων ημερών, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για ‘ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα’».
Όπως εξηγούν, η ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.
Πρακτικά, συμπληρώνουν, στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.
Μάλιστα σύμφωνα με το Μαξίμου η συμφωνία αφήνει περιθώρια και για ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
Επίσης «πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια».
Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς, διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές.
Η συμφωνία στο Eurogroup
Την ύπαρξη συμφωνίας με την ελληνική πλευρά για άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος του Eurogroup.
Δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία, διευκρίνισε, αλλά είναι σημαντικό ότι υπάρχει εμπιστοσύνη για να επιστρέψουν οι θεσμοί ωστε να καταλήξουν σε συμφωνία (staff level agreement) και να επιστρέψουμε στο Eurogroup για την επικύρωσή της πολιτικής συμφωνίας, στην οποία περιέλαβε και τον ορισμό της περιόδου κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να επιτυγχάνονται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Τόνισε πάντως αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε το συμβούλιο ότι μένει αρκετή δουλειά να γίνει στην Αθήνα και ότι τα ζητήματα που μένουν ανοιχτά είναι πολύπλοκα, κάτι που δεν αρνήθηκε ούτε ο Επίτροπος Οικονομίας, Π.Μοσκοβισί.
Αναφορικά με το τι «έδωσε» η Αθήνα για να γυρίσουν οι θεσμοί ο Γ.Ντάισελμπλουμ είπε ότι συμφώνησε για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό, συνταξιοδοτικό και αγορά εργασίας, το περιεχόμενο των οποίων όμως, καθώς και το ύψος των μέτρων, θα συγκεκριμενοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές και το κουαρτέτο.
Από την πλευρά της η Αθήνα, μόλις έγινε γνωστό ότι συναίνεσε στην υιοθέτηση μέτρων-μεταρρυθμίσεων για μετά το 2019, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκεται για νέα μέτρα λιτότητας. «Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019» τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος. Διαβάστε αναλυτικά: