19 Φεβρουαρίου



Αποκριάτικη τεχνογνωσία


Κεντρο Πολιτισμου Σταυρος Νιαρχος, Ευριπιδου & Λ. Συγγρου, Καλλιθεα
Η Αποκριά είναι ευκαιρία και για χειροτεχνία περιωπής: Αν προλαβαίνετε –μια και θα συμμετάσχουν μόνο 20 άτομα -, δηλώστε συμμετοχή στο εργαστήριο βενετσιάνικης μάσκας που διοργανώνει η εικαστικός Ζένια Δημητρακοπούλου στο Ιδρυμα Νιάρχος, σήμερα στις 17.00-20.00. Σε αυτό οι συμμετέχοντες θα μελετήσουν βενετσιάνικες ημι-μάσκες, μάσκες κολομπίνας ή αρλεκίνου-γελωτοποιού και θα εμπνευστούν από το σχήμα τους και τα περίτεχνα διακοσμητικά τους σχέδια για να φτιάξουν τις προσωπικές τους μοναδικές μάσκες. Εννοείται ότι αυτό περιλαμβάνει ζωγραφική και κολλάζ. Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τηλεφωνήστε στα 2168091-001, -002, -003.
21 Φεβρουαρίου



Η τεχνολογία του αρχαίου θεάτρου


Μεγαρο Μουσικης, Λεωφ. Βας. Σοφιας & Π. Κοκκαλη, Μετρο Μεγαρο
Οσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία και την τεχνολογία των αρχαιοελληνικών θεάτρων θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διάλεξη του ομότιμου καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Γιώργου Καραδέδου την Τρίτη και ώρα 19.00 στο Megaron Plus. Θέμα του η «Τεχνολογία του αρχαίου ελληνικού θεάτρου μέσα από τα θέατρα της Μακεδονίας και της Θράκης (εξέλιξη, ακουστική, σκηνογραφία, μηχανολογικός εξοπλισμός)». Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει μουσικοθεατρικό αναλόγιο στα αρχαία ελληνικά, με εικοσάλεπτο απόσπασμα από την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (με υπέρτιτλους στα αρχαία και στα νέα ελληνικά). Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας που αρχίζουν να διανέμονται στις 17.30.
21 Φεβρουαρίου



Βυζάντιο και Βάραγγοι


Εθνικο Ιδρυμα Ερευνων, Λεωφ. Βας. Κωνσταντινου 48, Αθηνα
Στον γ’ κύκλο ομιλιών του προγράμματος μορφωτικών εκδηλώσεων «Επιστήμης Κοινωνία» του ΕΙΕ θέμα διερεύνησης είναι οι σχέσεις του Βυζαντίου με τους Ρώσους. Στην απογευματινή συνεδρία της Τρίτης (ώρα 19.00), ο Γκέντσο Μπάνεφ –διδάσκων στο Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του ΕΚΠΑ –θα μιλήσει για τον «εκχριστιανισμό των Ρώσων: Η ρωσική Εκκλησία και ο μοναχισμός έως το 1240». Θα ακολουθήσει ο ιστορικός Χρήστος Μακρυπούλιας με θέμα τη «Ρωσοβαραγγική φρουρά στο Βυζάντιο». Η είσοδος είναι δωρεάν και οι ομιλίες θα μεταδοθούν διαδικτυακά από το https://media.ekt.gr/live

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ