Ακέφαλη έμεινε η Toshiba μετά την παραίτηση του προέδρου της, Σινγκενόρι Σίγκα, στον απόηχο της είδησης μαζικών ζημιών δισεκατομμυρίων από την πυρηνική της δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Η εταιρεία είχε καθυστερήσει την έκδοση των οικονομικών της αποτελεσμάτων κατά έναν ολόκληρο μήνα, για να κάνει τελικά στη συνέχεια γνωστό ότι έως τον Μάρτιο του 2017 πρόκειται να κλείσει με απώλειες ύψους 390 δισ. γεν –που ισοδυναμεί με το αστρονομικό ποσό των 3,4 δισ. δολαρίων.
Η κατάσταση έχει οδηγήσει μερικούς αναλυτές να προειδοποιούν ότι το μέλλον της εταιρείας είναι σε κίνδυνο, σημειώνει το BBC. «Ο κ. Σίγκα παραιτείται ώστε να αναλάβει τη διοικητική ευθύνη για τις απώλειες» σχολίασε η ιαπωνική εταιρεία, η μετοχή της οποίας έχει χάσει περίπου το 50% της αξίας της από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν για πρώτη φορά προειδοποίησε για την έκταση των οικονομικών της προβλημάτων.
Οι δραστηριότητες
Η πλειονότητα του κόσμου αναγνωρίζει το όνομα της Toshiba από τη μεγάλη και επιτυχημένη ιστορία της στα ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά είδη. Για χρόνια ο ιαπωνικός κολοσσός ήταν συνώνυμο της αξιοπιστίας και ανήκε στους μεγάλους παίκτες της αγοράς. Ωστόσο, εδώ και αρκετά χρόνια αυτό έχει πάψει να είναι το επίκεντρο των δραστηριοτήτων της.
Σήμερα η Toshiba είναι μια πολύ διαφοροποιημένη επιχείρηση, με ετερογενείς δραστηριότητες, και οι πυρηνικές της επιχειρήσεις (από όπου προέκυψαν τα τελευταία οικονομικά της προβλήματα) αντιστοιχούν στο ένα τρίτο περίπου των εσόδων της.
Η εταιρεία είχε δώσει προ δύο σχεδόν μηνών ένα στίγμα στους επενδυτές σχετικά με την αρνητική πορεία της θυγατρικής της στις ΗΠΑ, της Westinghouse Electric. Το 2015 η δεύτερη αγόρασε τη CB & I, μια επιχείρηση πυρηνικών κατασκευών και υπηρεσιών. Οπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, η αξία των περιουσιακών στοιχείων που ανέλαβε η WE ήταν μικρότερη απ’ ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, ενώ ακόμη και σήμερα δεν έχουν καταβληθεί όλα τα ποσά της συμφωνίας. Παράλληλα, η Toshiba είχε επίσης κάνει λόγο για «ανεπάρκεια» του εργατικού δυναμικού της CB & I, μαζί με άλλους παράγοντες που οδηγούσαν στην αύξηση του κόστους.
Η αντιστάθμιση
Η εταιρεία, που τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα, ελπίζει ότι την κατάσταση θα σώσει ένα άλλο κομμάτι της πολυσχιδούς της δραστηριότητας. Πρόκειται για τη μονάδα που κατασκευάζει κάρτες μνήμης για smartphones και υπολογιστές. Η αξία της NAND, όπως ονομάζεται η θυγατρική εταιρεία της Toshiba, έχει εκτιμηθεί μεταξύ εννέα και 13 δισ. δολαρίων και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο, μετά τη Samsung.
Τον περασμένο μήνα η Toshiba είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να διαχωρίσει αυτό το τμήμα της επιχείρησης από το υπόλοιπο της εταιρείας με σκοπό να πωλήσει ένα κομμάτι, σε μια προσπάθεια να συλλέξει ορισμένα αναγκαία κεφάλαια ως αντιστάθμιση των ζημιών στο πυρηνικό τμήμα.
Αρχικά η ιδέα ήταν να πωληθεί περίπου το 20% της NAND, αλλά τώρα η ιαπωνική εταιρεία ίσως αναγκαστεί να αυξήσει το ποσοστό αυτό για να βγει από τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι με την πώληση του παραπάνω τμήματος της εταιρείας η Toshiba θα καταφέρει να αποκομίσει περί τα 2 δισ. δολάρια.
Λαμβάνοντας υπόψη, όμως, τις τρέχουσες δυσκολίες, το ποσό αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να δώσει ανάσα ζωής στην Toshiba.
Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία, πέρα από τα οικονομικά προβλήματα, έχει να αντιμετωπίσει και ένα άλλο που σχετίζεται με την ικανότητα των στελεχών της και κυρίως με την αξιοπιστία της διοίκησής. «Κάποιος, κάπου εκτίμησε τους αριθμούς λάθος ή δεν είχε προβλέψει την κλίμακα των προβλημάτων στις πυρηνικές επιχειρήσεις και αυτό αντανακλά άσχημα στο μάνατζμεντ της εταιρείας» γράφει ο Μπιλ Γουίλσον του BBC.
Αυτή η εικόνα μόνο καλό δεν κάνει στη φήμη της Toshiba, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κηλιδωθεί και από διάφορα σκάνδαλα, όπως το πρόσφατο της «φουσκωμένης» κερδοφορίας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ