Είναι εφικτός ένας κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς; Η νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild δείχνει πως αθροιστικά τα ποσοστά των τριών κομμάτων φθάνουν το 48% έναντι 47% που συγκεντρώνουν Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Φιλελεύθεροι. Είναι σαφές ότι η διαφορά των δύο πολιτικών «στρατοπέδων» κυμαίνεται στο όριο του στατιστικού λάθους του +/- 2,5%. Έχει ωστόσο συμβολικό χαρακτήρα και επιβεβαιώνει μια τάση για τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων επτά περίπου μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου.
Το ινστιτούτο Insa δίνει τα εξής ποσοστά στα κόμματα ξεχωριστά: Σοσιαλδημοκράτες (31%), Χριστιανική Ένωση (30%), Εναλλακτική για τη Γερμανία (12%), Η Αριστερά (10%), Πράσινοι (7%), Φιλελεύθεροι (5%).
Κριτική στον Σουλτς για τα «ευρωομόλογα»
Παρά την πρωτιά των Σοσιαλδημοκρατών σε αρκετές δημοσκοπήσεις, ανώτατα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών υπόσχονται ότι δεν θα επιτεθούν σε προσωπικό επίπεδο κατά του υποψήφιου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς. Καθιστούν ωστόσο σαφές ότι η σύγκριση με τον Ντόναλτ Τραμπ είναι θεμιτή. Σε δηλώσεις του χθες στο Βερολίνο ο ΓΓ του CDU Πέτερ Τάουμπερ υπερασπίστηκε μάλιστα τον Β. Σόιμπλε, που συνέκρινε τον προεκλογικό αγώνα του Μάρτιν Σουλτς και του Ντόναλτ Τραμπ: «Υπάρχουν κοινά στοιχεία με τον προεκλογικό αγώνα του Ντ. Τραμπ» δήλωσε ο κ. Τάουπερ προσθέτοντας ότι η Α. Μέρκελ, η οποία μέχρι σήμερα κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τον Μ. Σουλτς, θα αντιπαρατεθεί το επόμενο διάστημα με τον κύριο αντίπαλό της.
Παράλληλα ο ΓΓ των Χριστιανοδημοκρατών επιτέθηκε στον Μάρτιν Σουλτς για την πρότασή του για έκδοση των αποκαλούμενων ευρωομολόγων για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη. «Ο Μ. Σουλτς επιδιώκει από κοινού με τους Πράσινους και την Αριστερά την αμοιβαιοποίηση των χρεών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και φορολογικές αυξήσεις», υπογράμμισε ο Πέτερ Τάουμπερ. Σε παρόμοιο κλίμα είναι και οι δηλώσεις του ΓΓ των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Αντρέας Σόιερ: «Ο Μ. Σουλτς, ο οπαδός των χρεών, θα πρέπει να αναρωτηθεί πόσο δίκαιο είναι ο γερμανός φορολογούμενος να κληθεί να πληρώσει τα ελληνικά χρέη».
Bild, dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος