Ολοκληρώθηκε το βράδυο της Κυριακής, από τους πυροτεχνουργούς της ειδικής ομάδας του στρατού, η απενεργοποίηση της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή του Ευόσμου – Κορδελιού.
Μετά την προπαρασκευή και το σήμα της αστυνομίας ότι ολοκληρώθηκε η εκκένωση της περιοχής από κατοίκους, έγινε η ελεγχόμενη αφαίρεση του πυροκροτητή.
Στη συνέχεια, τα μέλη της ειδικής ομάδας κατέβηκαν στο σκάμμα όπου βρίσκεται η βόμβα και επιβεβαίωσαν ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απενεργοποίησης.
Έπειτα, η βόμβα μεταφέρθηκε στο πεδίο βολής Ασκού – Προφήτη όπου θα γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.
«Τέλος καλό όλα καλά. Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιχείρηση απενεργοποίησης και απομάκρυνσης της βόμβας» δήλωσε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία απομάκρυνσης 72.000 κατοίκων από τη ζώνη εκκένωσης που ορίστηκε σε ακτίνα 1.900 μέτρων από το σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα.
Η περιοχή είχε αποκλειστεί από την αστυνομία με κορδέλα σε όλη την περίμετρο της ζώνης που εκκενώθηκε, ενώ τη διαδικασία περιφρουρούσαν 1.000 αστυνομικοί.
Oι αστυνομικοί περνούσαν από σπίτια και καταστήματα για να ειδοποιήσουν τους κατοίκους προκειμένου να εγκαταλείψουν την περιοχή, ενώ πολλοί είναι και εκείνοι που έφυγαν με τα αυτοκίνητά τους.
Η κίνηση στο οδικό δίκτυο της περιοχής ήταν αυξημένη. Δυνάμεις της τροχαίας βρίσκονται επί τόπου για να ρυθμίσουν την κυκλοφορία.
Είναι η πρώτη φορά που οι Αρχές απομάκρυναν 72.000 ανθρώπους από τις εστίες τους.
Το ΕΚΑΒ μετέφερε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε δομές, όπου διανυκτέρευσαν και φιλοξένησαν μέχρι να λήξει η όλη επιχείρηση.
Η βόμβα που βρισκόταν θαμμένη σχεδόν 74 χρόνια στα έγκατα της δυτικής Θεσσαλονίκης δεν είναι ιστορικό «ενθύμιο» των Γερμανών κατακτητών, αλλά των Βρετανών συμμάχων.
Πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος που έκαναν το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου 1943 τα συμμαχικά αεροπλάνα, που είχε ως επίπτωση περί τους 500 νεκρούς και μια σειρά από ογκώδεις βομβιστικούς μηχανισμούς που διασώθηκαν μέχρι σήμερα.