Ενα από τα θρασύτατα πουλάκια που κατοικοεδρεύουν στην Ηρώδου Αττικού (αυτά που κρυφακούν τα πάντα) με πληροφόρησε ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την αξιολόγηση, πλην όμως για να υπογράψει και να ψηφίσει όλα τα προτεινόμενα μέτρα θέλει ουσιαστικά ένα και μόνον αντάλλαγμα: επιζητεί πρόσβαση στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Κάτι όμως που ορισμένες χώρες της ευρωζώνης το βλέπουν με καχυποψία και τούτο γιατί αφενός δεν θέλουν η ΕΚΤ να διακρατεί ελληνικά ομόλογα, αφετέρου διότι δεν θέλουν να προχωρήσουν σε υποχωρήσεις στο θέμα του ελληνικού χρέους εν μέσω προεκλογικών περιόδων. Για παράδειγμα, μου λένε ότι ούτε και ο Ντάισελμπλουμ θέλει κάτι τέτοιο, το κόμμα του οποίου στις ολλανδικές εκλογές της 15ης Μαρτίου εκτιμάται ότι θα καταποντιστεί. Εάν η κυβέρνηση, λοιπόν, δεν πάρει την πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, οι κυβερνητικοί βουλευτές θα χάσουν και το φύλλο συκής πίσω από το οποίο κρύβονται και δικαιολογούνται εν όψει της ψήφισης των επόμενων επώδυνων μέτρων ύψος 3,6 δισ. ευρώ.

Διπλοθεσίτης υπουργός

Υπάρχει διπλοθεσίτης υπουργός; Δηλαδή να είναι κάποιος ή κάποια υπουργός και παράλληλα να ασκεί άλλο επάγγελμα; Φαίνεται πως υπάρχει, και το ανακάλυψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Τζαβάρας. Πρόκειται για την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία μετέχει ενεργά, μετά την υπουργοποίησή της, σε έναν θίασο και έγινε διπλοθεσίτης, όπως έλεγε (και είναι γραμμένο στα πρακτικά της Βουλής), προς χάριν του Πολιτισμού. Αλλά το Προεδρικό Διάταγμα 104/2014 αναφέρει ρητά (και δεν μπορεί να υπάρξει παρερμηνεία) ότι αναστέλλονται από την ανάληψη υπουργικής θέσης όλες οι επαγγελματικές δραστηριότητες. Κάτι που γνώριζε και η κυρία Κονιόρδου, αλλά επιχείρησε να ερμηνεύσει μόνη της το ΠΔ, λέγοντας ότι στην άλλη της δουλειά εργάζεται… αμισθί. Με δυο λόγια μπορεί να έχει δύο εργασίες, αλλά αμείβεται μόνο από τη μία. Ισχύει όμως αυτό; Δηλαδή, εάν ένας δικηγόρος γίνεται υπουργός Δικαιοσύνης θα μπορεί να ασκεί αφιλοκερδώς και το επάγγελμα του δικηγόρου, να παρίσταται ως υπουργός στα δικαστήρια ή στον Αρειο Πάγο; Γίνεται τέτοιο πράγμα;
***
Το θέμα της κυρίας Κονιόρδου έφτασε, όπως ήταν φυσιολογικό, στη Βουλή και της ζητήθηκε να παραιτηθεί από το υπουργικό αξίωμα για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στον Πολιτισμό. Μάλιστα την κατηγόρησαν και για παράβαση καθήκοντος, διότι το παραπάνω ΠΔ θέλει τον ή την υπουργό να απέχει από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα και να ασχολείται αποκλειστικά με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Αυτή θα μπορούσε να είναι και η πραγματική ερμηνεία του νομοθέτη, κάτι, κι εδώ είναι το περίεργο, για το οποίο συμφωνούν και πολλά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι η υπουργός Πολιτισμού βρέθηκε, μαθαίνω, σε δύσκολη θέση και πρέπει να επιλέξει είτε τον θίασό της, ως ηθοποιός, αφού τόσο πολύ αγαπά την τέχνη (όπως της είπε από το βήμα της Βουλής και ο κ. Τζαβάρας), είτε να παραιτηθεί πάραυτα από τον υπουργικό θώκο. Αλλά δεν το βλέπω, αφού η ίδια επιμένει ότι με την τέχνη της υπηρετεί τον Πολιτισμό, άρα και το κοινωνικό σύνολο. Οπως και να ‘χει το πράγμα, εάν παραιτηθεί από υπουργός, τότε θα πρέπει να επιστρέψει και την έως τώρα αμοιβή που έλαβε ως πολιτικά προϊσταμένη του υπουργείου Πολιτισμού. Καθότι ο νόμος είναι νόμος και δεν ερμηνεύεται κατά το δοκούν.

Το ζεύγος Μητσοτάκη στην Aegean
Στην οικονομική θέση μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα Μητσοτάκη ταξίδεψε στο Βερολίνο για να συναντήσει την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης συνοδευόμενος από πολύ κόσμο, γιατί τέτοιες συναντήσεις θα πρέπει, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, να είναι καλά προετοιμασμένες. Ετσι βρέθηκαν μαζί του οι Β. Κικίλιας, Μ. Μπεκίρης, Χρ. Σταϊκούρας, Αθ. Μπακόλας, Κύρα Κάπη, Σ. Πέτσας και ένας αστυνομικός φρουρός του. Δεν σημαίνει βεβαίως ότι όλοι αυτοί ήταν μαζί του στη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, η οποία συνάντησε τον κ. Μητσοτάκη παρουσία και του διευθυντή του γραφείου της. Για παράδειγμα, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας δεν παρευρίσκεται. Αντιθέτως θα είναι παρών στη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε. Η συζήτηση έγινε στα αγγλικά, υπήρξε και μία 20λεπτη συνάντηση κατ’ ιδίαν μεταξύ Μητσοτάκη και Μέρκελ. Τι ειπώθηκε εκεί ουδείς γνωρίζει, αφού ούτε η Καγκελαρία ούτε η ΝΔ αφήνουν να διαρρεύσει το παραμικρό. Μου λένε ότι η γερμανίδα καγκελάριος ήταν πολύ ευγενική (τουλάχιστον έτσι φάνηκε στους δικούς μας), τους κέρασε κεκάκια και καφέ και μπήκε αμέσως στο θέμα. Από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη αναφέρεται ότι δεν έγινε συζήτηση ούτε για την αξιολόγηση ούτε για τα μνημόνια ενώ, όπως βεβαιώνουν, οι λέξεις «Τσίπρας» και «εκλογές» δεν αναφέρθηκαν καθόλου. Το ζεύγος Μητσοτάκη και ολόκληρη η γαλάζια αντιπροσωπεία έμειναν στο ξενοδοχείο Sofitel του Βερολίνου και το βράδυ δείπνησαν μαζί, σε αντίθεση με τους υπολοίπους που δείπνησαν σε διάφορα εστιατόρια ξεχωριστά.
Τα καραγκιοζιλίκια του Grexit
Σας είχα προϊδεάσει σχετικά με τις (εγχώριες) αντιδράσεις και μάλιστα εκ μέρους των πλέον αρμοδίων οικονομικών παραγόντων για τα περί Grexit που διακινούνται εσχάτως για άλλη μια φορά. Ενας εξ αυτών των κορυφαίων παραγόντων χαρακτήριζε τη σχετική συζήτηση «αθλιότητες, γελοιότητες, μυθεύματα, καραγκιοζιλίκια, γραφικότητες και ανάξια σχολιασμού», όπως έγραψε ο «Βηματοδότης».
***
Την άποψη αυτή επιβεβαίωσε και με το παραπάνω ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Ι. Στουρνάρας, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή είπε ότι η επιστροφή στη δραχμή θα είναι η απόλυτη καταστροφή και ότι είναι τουλάχιστον ανόητο και να λέγεται. «Δεν θα μπορούμε ούτε να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «θα μας συλλαμβάνουν στα σύνορα». «Ας ταξιδέψει κάποιος στη Βόρεια Κορέα για να δει πόσο ωραία θα είναι» είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Φίλης: Γιατί αντιδρούν;
Ρώτησα ευθέως τον Νίκο Φίλη πού αποδίδει την αντίδραση τόσο από πλευράς συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠαΣοΚ στην πρόταση που έκανε στα κομματικά όργανα του κόμματος ότι «το ΠαΣοΚ μπορεί να βρωμάει αλλά είναι ο πλησιέστερος πολιτικός χώρος σε εμάς» και ιδού τι απάντησε: «Αντιδρούν, γιατί αλλάζει ο πολιτικός προσανατολισμός. Αν συμβεί αυτό, η πολιτική αντιπαράθεση εισέρχεται σε φυσιολογικό πολιτικό πλαίσιο». Και σταμάτησε εκεί. Αλλά αυτό το «φυσιολογικό πολιτικό πλαίσιο» μπορεί να λέει πολλά. Διότι δεν θεωρεί ως φυσιολογικό πλαίσιο τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Το είπε άλλωστε ανοικτά και στα κομματικά όργανα και δέχθηκε, όπως λέει, και επιθέσεις από τους ΑΝΕΛ.
***
Μου λένε επίσης ότι ο κ. Φίλης έχει αντίθετη άποψη με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με το Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά τις σχέσεις εξουσίας – ΜΜΕ. Θεωρεί, για παράδειγμα, ότι θα πρέπει τα ΜΜΕ να έχουν προστασία από το κράτος, όπως συμβαίνει ή συνέβη σε άλλα κράτη. «Δεν μπορεί και δεν γίνεται να κλείνουν εφημερίδες» λέει. Το θέμα είναι ότι δεν τα είπε όλα αυτά ή δεν τα έκανε πράξη όταν ήταν στην κυβέρνηση ή τώρα που είναι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
March for Europe

Η πρώτη τους κοινή εκδήλωση μετά τη συμπόρευση του Ποταμιού και της Κίνησης «Ωρα των αποφάσεων» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη Λάρισα. Στόχος τους είναι να δείξουν ότι θα συνεχίσουν έως ότου υλοποιηθεί η προσπάθεια για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Οπως μου εξήγησε η Αννα Διαμαντοπούλου, θα καταβληθούν συνεχείς προσπάθειες για την ενοποίηση όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και στην εκδήλωση της Λάρισας θα μιλήσει και ο γενικός γραμματέας του Ποταμιού Π. Αβραμίδης. Την ίδια ώρα η κυρία Διαμαντοπούλου και μέλη της «Ωρας των Αποφάσεων» προετοιμάζονται για να συμμετάσχουν στη μεγάλη πορεία που θα γίνει στις 25 Μαρτίου στη Ρώμη. Θα είναι, όπως λέει, μια πορεία (March for Europe) υπέρ της ενωμένης Ευρώπης.