«Δεν υπάρχει ορθολογική επιλογή μεταξύ της επιλογής να κλείσει τώρα η αξιολόγηση ή να κλείσει αργότερα. Αν γίνει αργότερα οι συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες» ανέφερε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής για το 2016.
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως ότι η θετική δυναμική που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία πρέπει να στηριχθεί και να παγιωθεί με την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την προσήλωση στους στόχους του προγράμματος και την επιτάχυνση στον ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Παρά τις θετικές ενδείξεις και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για τις προοπτικές μας και ο σημαντικότερος κίνδυνος είναι η μη έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.
«Δεδομένων των εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων σε μία σειρά από χώρες-μέλη της Ευρωζώνης στο άμεσο μέλλον, ο χρήσιμος χρόνος που απομένει είναι πολύ μικρός» τόνισε ο κ. Σουρνάρας και υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει πέρυσι τον Φεβρουάριο, πριν από έναν χρόνο.
«Η περαιτέρω καθυστέρηση της ολοκλήρωσής της, πέραν του τρέχοντος μηνός, θα τροφοδοτήσει ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας, θα καταστήσει δυσχερέστερη την υλοποίηση συμφωνίας και θα υποσκάψει την προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό θα καταστήσει, ενδεχομένως, αναγκαία τη λήψη νέων μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, με αποτέλεσμα να μειώσει περαιτέρω τον ρυθμό ανάπτυξης.
» Ένα τέτοιο αρνητικό σπιράλ θα μπορούσε να επαναφέρει την οικονομία σε ύφεση και να οδηγήσει στην επανάληψη αρνητικών εξελίξεων που έλαβαν χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015» είπε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και πρόσθεσε ότι ενδεχόμενη αναβολή των αποφάσεων για τη διατύπωση συγκεκριμένων μέτρων για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους εκ μέρους των εταίρων θα αποτελούσε τροχοπέδη για τη βελτίωση των οικονομικών και επενδυτικών προοπτικών και θα εξασθενούσε τις προοπτικές διατηρήσιμης πρόσβασης του ελληνικού Δημοσίου, των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές και κατ’ επέκαταση στις προοπτικές οριστικής εξόδου από την κρίση.
Επίσης, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι το καίριο ζήτημα σήμερα είναι να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και να εξειδικευθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018.
«Αυτή η προτροπή απευθύνεται, τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση, όσο και προς τους εταίρους της, προκειμένου να αρθούν όλα τα εμπόδια στη διαπραγμάτευση. Όλοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, δεν νοείται, μετά τις τόσες προσπάθειες και την ήδη επιτευχθείσα προσαρμογή, αποτυχία» υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.
Ι. Στουρνάρας: Το Grexit και η επιστροφή στην δραχμή θα είναι η απόλυτη καταστροφή
Το κόστος της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα είναι τεράστιο
«Τουλάχιστον ανόητη» χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας την συζήτηση περί Grexit, προειδοποιώντας όσους διακινούν παρόμοια σενάρια ότι κάτι τέτοιο «θα είναι η απόλυτη καταστροφή». «Κάνουν λάθος όσοι επαναφέρουν θέμα δραχμής και Grexit δεν προκύπτει από καμία οικονομική ανάλυση», τόνισε μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επικαλούμενος την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει ήδη επιτευχθεί. Εξήγησε δε, ότι το να φύγεις από το ευρώ δεν είναι απλή υποτίμηση. «Είναι αλλαγή νομίσματος», είπε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις σε ευρώ «και όλοι θα ζητάνε ευρώ». «Δεν θα μπορούμε να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό. Θα μας συλλαμβάνουν στα σύνορα. Ας ταξιδέψει κάποιος στην Β. Κορέα για να δει πόσο ωραία θα είναι», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.
Μάλιστα εξέφρασε την διαφωνία του με τον Β. Σόϊμπλε αν μίλησε για Grexit. «Φυσικά και διαφωνώ με τον Σόϊμπλε αν έχει μιλήσει για Grexit. Δεν τον έχω ακούσει αλλά αν το είπε διαφωνώ. Έστω και ως απειλή, ένας φιλοευρωπαίος δεν φέρνει αυτό το θέμα στο τραπέζι», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης, αναφέροντας ακόμα ότι «δεν είναι αξιόπιστη απειλή» καθώς «κανείς δε το θέλει»: «ούτε εμείς, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και του πολιτικού συστήματος, ούτε και οι ευρωπαίοι».
Όσον αφορά την πορεία της αξιολόγησης, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το κόστος της μη ολοκλήρωσής της θα είναι τεράστιο και θα είναι μεγαλύτερο από την αποδοχή και άλλων μέτρων. «Για τους κυβερνώντες είναι καλύτερα τα πράγματα γιατί είμαστε στο τελευταίο μίλι καθώς έχουμε υλοποιήσει το 90% του προγράμματος», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν νοείται αποτυχία». «Το κόστος τού να κλείσουμε είναι πολύ μικρό από το να παραμείνει ανοιχτό το θέμα. Θα είναι τεράστιο», είπε. Ξεκαθάρισε δε ότι η επιλογή της ΤτΕ είναι «η συμφωνία να κλείσει τώρα και είναι ό,τι καλύτερο σε σχέση με όλα τα άλλα σενάρια». «Δεν έχουμε πολύ χρόνο λόγω των ευρωπαϊκών εκλογών», διευκρίνισε, «άρα πρέπει η συμφωνία να κλείσει το συντομότερο δυνατόν».
Όσον αφορά την μείωση του αφορολογήτου, ο κ. Στουρνάρας σχολίασε ότι «μπορεί να γίνει μείωση αφορολόγητου αρκεί να εξαιρέσουμε οικογένειες με παιδιά» και τόνισε ότι «μπορεί να γίνει κλιμάκωση σε σχέση με τέκνα».
Ενώ σχετικά με την προοπτική άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων, είπε ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα άρσης των capital controls» σημειώνοντας πως «αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η ΕΚΤ μας βάλει στην ποσοτική χαλάρωση τότε θα είναι θέμα χρόνου να βγει χρονοδιάγραμμα άρσης».