Το σχέδιο της Ν.Δ.για ένα άλλο μίγμα πολιτικής που θα στηρίζεται σε λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και προσέλκυση επενδύσεων αναμένεται να προβάλλει στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί διαδοχικά με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πανίσχυρο υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να μεταβεί απευθείας στο Βερολίνο την Κυριακή, καθώς η επίσκεψή του το Σαββατοκύριακο στην Ισπανία ματαιώθηκε λόγω της απόφασης του Ισπανού Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να ακυρώσει όλες τις διμερείς επαφές του με ξένους ηγέτες στα πλαίσια του καταστατικού συνεδρίου του Ισπανικού Λαϊκού Κόμματος.
Η επίσκεψη στο Βερολίνο έχει ιδιαίτερη σημασία για τον κ. Μητσοτάκη που θα παρουσιάσει το σχέδιό του, με αιχμή την ανάγκη για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% από το 3,5% με παράλληλη αύξηση της ανάπτυξης με στόχο αρχικά το 4%.
Στο σχέδιο που θα παρουσιαστεί αρχικά, την Δευτέρα στην κυρία Μέρκελ και την Τρίτη στον κ. Σόιμπλε, θα επισημανθεί ότι την πρώτη χρονιά της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ θα προχωρήσουν σε ισόποση μείωση φόρων και δαπανών περίπου 1,5 δισ. ευρώ, πολιτική που δεν θα έχει καμία επίπτωση στο έλλειμμα με παράλληλη προώθηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών σε πολλά πεδία. Εξάλλου, αυτή η κίνηση κατά τον κ. Μητσοτάκη είναι το πρώτο στάδιο ώστε να αλλάξει το κλίμα για την Ελλάδα και να σταλεί το μήνυμα ότι επιστρέφει στον δρόμο της κανονικότητας και της Ευρώπης.
Ιδιαίτερο βάρος θα ρίξει ο κ. Μητσοτάκης στην επιχείρηση να πείσει την γερμανική πλευρά που έχει κυρίαρχο ρόλο στον κύκλο των πιστωτών και επηρεάζει τις κεντρικές αποφάσεις και του Eurogroup ότι πρέπει να δοθεί «μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος» ή «δημοσιονομικός αέρας».
Και όπως υποστηρίζουν από την ηγεσία της Ν.Δ., αυτό που προτείνεται είναι να ακολουθηθεί η πολιτική της Ιρλανδίας και της Κύπρου που βγήκαν από τα μνημόνια. «Εφόσον αυτές οι χώρες τα κατάφεραν με την έγκριση των πιστωτών μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε κι εμείς» λένε στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ.
Από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη μεταδίδουν ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία για αυτή την επίσκεψη και τονίζουν ότι το σχέδιο της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση που θα παρουσιάσει (και με διαφάνειες, σχήματα, διαγράμματα και πλήρη στοιχεία), είναι «καλά τεκμηριωμένο».
Αυτό το σχέδιο έχει ως άξονες τη μείωση των φόρων και των εισφορών και παράλληλες μειώσεις δαπανών, αλλά και εμπροσθοβαρείς αλλαγές σε όλους τους τομείς (Παιδεία, Δημόσια Διοίκηση Δικαιοσύνη, Υγεία, κ.α.).
Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει ο κ. Μητσοτάκης στην ανάγκη για πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι όλα όσα θα περιγράψει, εξηγώντας το σχέδιό του ίδιου και του κόμματός του, μπορεί να επιτευχθούν μόνο από μία αξιόπιστη, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να μιλήσει για την ανάγκη να υπάρξει ένταση των μεταρρυθμίσεων και θα τονίσει ότι η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο αλλαγών ελληνικής ιδιοκτησίας, που θα πηγαίνει πολύ πέρα από το στενό πλαίσιο του Μνημονίου. Αυτό το σχέδιο όμως πρέπει να γίνει «κτήμα» των πιστωτών, εκτός των πολιτών, και να τους πείσουν ότι η κυβέρνηση υπό τον κ. Μητσοτάκη θα μπορέσει να το εφαρμόσει.
Αυτό ακριβώς είναι το «κλειδί» κατά τον κ. Μητσοτάκη, αφού πιστεύει ότι θα υπάρξει κατανόηση από τους πιστωτές και άρα θα μπορούσε να ξανασυζητηθεί και το καίριο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, το οποίο αυτή τη στιγμή δεσμεύει τη χώρα για ένα παρατεταμένο διάστημα.
«Εμπιστευθείτε εμένα, γιατί μπορώ να το κάνω, ενώ ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί» διαμηνύει η Πειραιώς και υπεραμύνονται του σχεδίου τους με την επισήμανση ότι «υπάρχει ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος οι όποιες τολμηρές μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα γίνουν να υπονομευθούν τελικά από μια εξαιρετικά περιοριστική δημοσιονομική πολιτική».
Με την επίσκεψή του στο Βερολίνο ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να «χτίσει την αξιοπιστία της Ελλάδας». Γι’ αυτό και ο ίδιος εμμένει ότι και με τη συγκεκριμένη επίσκεψη θα ενισχύσει την αξιοπιστία της Ελλάδας, ενώ αναμένεται να καταστήσει σε όλους σαφές ότι η σημερινή εικόνα δεν χαρακτηρίζει το μέλλον και τις προοπτικές της πατρίδας μας και ότι η Ελλάδα με τις σωστές κινήσεις μπορεί γρήγορα να σταθεί ξανά στα πόδια της και να αποκτήσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.
Στο τραπέζι των συζητήσεων, ο κ. Μητσοτάκης, εκτός της οικονομίας, αναμένεται να θέσει και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, όπου θα ζητήσει μεγαλύτερη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείρισή του.
Το ενδιαφέρον στην επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο είναι ότι θα υπάρξει συζήτηση με περιορισμένο κύκλο προσώπων – Χριστιανοδημοκρατών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων – , όπου θα συζητηθούν πολλά.
Την Δευτέρα, μετά τη συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τη μία το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του CDU, θα συναντηθεί περίπου στις πέντε και μισή το απόγευμα στη γερμανική Βουλή με βουλευτές του CDU, του κόμματος της Καγκελαρίου. Επίσης, την Τρίτη 14 του μηνός, μετά την πρωινή συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών, θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους επιχειρηματικών και βιομηχανικών φορέων της Γερμανίας.