Η υποστήριξη προς την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας αυξήθηκε τον περασμένο μήνα μετά την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για «σκληρό» Brexit, προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας BMG για λογαριασμό της εφημερίδας Herald Scotland.
Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, το 49% των Σκωτσέζων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης -ποσοστό κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από προηγούμενη δημοσκόπηση-, με το 51% να είναι κατά και αφού εξαιρέθηκαν οι απαντήσεις «δεν γνωρίζω».
Ωστόσο, ένα ποσοστό 56% με 44%, εξακολουθεί να αντιτίθεται στην διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος πριν αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ.
Το 2014 οι Σκωτσέζοι ψήφισαν κατά περίπου 55% έναντι 45% υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τον περασμένο χρόνο το τοπίο άλλαξε.
Το σκωτσέζικο κοινοβούλιο απέρριψε τα σχέδια της Μέι για τον τρόπο αποχώρησης από την ΕΕ σε μια συμβολική, μη δεσμευτική ψηφοφορία που πραγματοποίησε την Τρίτη -ένδειξη της διαφωνίας αναφορικά με το Brexit μεταξύ Σκωτίας και Λονδίνου.
Μια πλειοψηφία Σκωτσέζων υποστήριξαν την παραμονή στην ΕΕ, ενώ το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) -το μεγαλύτερο κόμμα στο σκωτσέζικο Κοινοβούλιο- έκρινε ότι πρέπει να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα αν απορριφθούν οι θέσεις του για το Brexit.
Ο βουλευτής των Πρασίνων της Σκωτίας Ρος Γκριρ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, δήλωσε την Δευτέρα στο Reuters ότι η Σκωτία σχεδόν σίγουρα οδεύει προς νέο δημοψήφισμα μετά την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης από την ΕΕ.
Δημοσίευμα της εφημερίδας του Νταντί Τhe Courier αναφέρει ότι η Μέι θεωρεί πως η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον θα ζητήσει σε δύο εβδομάδες την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος και ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας επεξεργάζεται μια στρατηγική αντιμετώπισης αυτού του ενδεχόμενου.
Η Σκωτία έχει πληθυσμό περίπου 5,3 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, δηλαδή κατά τι περισσότερο από το 8% του συνολικού πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου.
Υπήρξε ανεξάρτητη μέχρι το 1707 που το βασίλειο της Σκωτίας ενώθηκε με αυτό της Αγγλίας, με την υπογραφή της Ενωτικής Πράξης μεταξύ των κυβερνήσεων των δυο κρατών και την δημιουργία του Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας.