Νόμο που αναδρομικά νομιμοποιεί περίπου 4.000 σπίτια που χτίστηκαν στο πλαίσιο του ισραηλινού εποικιστικού προγράμματος σε γη που ήταν παλαιστινιακής ιδιοκτήσιας πέρασε το Ισραήλ, κίνηση που ρίχνει μεν λάδι στη φωτιά αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τελικά να ακυρωθεί από το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης πάντως έχει προειδοποιήσει πως δεν πρόκειται να υπερασπιστεί τον -κατ’ αυτόν, αντισυνταγματικό- νόμο αν φτάσει στα δικαστήρια.

Ο νόμος αφορά κατοικίες στη Δυτική Όχθη και προβλέπει αποζημίωση (χρηματική ή με απόδοση ακινήτων αλλού) στους παλαιστίνιους ιδιοκτήτες των τμημάτων επί των οποίων είχαν χτιστεί οι κατοικίες.

Η απόπειρα νομιμοποίησής τους έχει προκαλέσει τεράστια αντιπαράθεση και στο εσωτερικό της ισραηλινής πολιτικής σκηνής, καθώς αρκετοί -και όχι μόνο η αντιπολίτευση- ανησυχούν πως ο νόμος μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» δίνοντας το έδαφος για προσφυγές εναντίον του Ισραήλ ακόμη και σε διεθνή δικαστήρια.

Χαρακτηριστικά, ο νόμος πέρασε με 60 «ναι» επί σύνολο 120 βουλευτών στην Κνεσέτ και 52 «όχι». Οι υπόλοιποι βουλευτές απείχαν από τη διαδικασία -ανάμεσα στους απέχοντες ήταν μέχρι και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που επέστρεφε την ώρα της ψηφοφορίας από το Λονδίνο.

Ο νόμος πέρασε με πρωτοβουλία του κόμματος «Εβραϊκού Οίκου», με το οποίο συνεργάζεται το Λικούντ του Νετανιάχου.

Αξιωματούχοι στο Ισραήλ υποστηρίζουν, όπως ενδεικτικά αναφέρει το Reuters, πως προσωπικά ο Νετανιάχου αντιτίθεται στο νόμο -κάτι ωστόσο που θα είχε πολιτικό κόστος, αποξενώνοντας τις πιο σκληροπυρηνικές ομάδες της βάσης ψηφοφόρων του και στρέφοντάς τες στον «Εβραϊκό Οίκο».

Το ισραηλινό πρόγραμμα εποικισμού θεωρείται προβληματικό και από τις δυτικές χώρες -ΕΕ αλλά και ΗΠΑ, τουλάχιστον μέχρι πρότινος- για την επίλυση του Παλαιστινιακού.

Από την Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος περιορίστηκε στο ότι, θεωρώντας πολύ πιθανή την προσφυγή εναντίον του νόμου, «δεν θα σχολιάσει το νόμο μέχρι να υπάρξει δικαστική απόφαση».