Πέθανε σήμερα σε ηλικία 100 ετών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Πάνος Δημητρίου. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Παρασκευή, στη 1 μετά το μεσημέρι, στη Θέρμη.

Ο Πάνος Δημητρίου της ανανεωτικής Αριστεράς είχε έντονη δράση στη Θεσσαλονίκη, με φυλακίσεις, εξορίες και διώξεις από τη δικτατορία του Μεταξά, ακόμη, αλλά και περιπετειώδεις δραπετεύσεις.

Με ανακοίνωσή της, η Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του Πάνου Δημητρίου και αναφέρεται στην πορεία του και τη συμμετοχή στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Μπήκε στην ΟΚΝΕ το 1933 σε ηλικία16 ετώνόταν τον στρατολόγησε ο Τάκης Νικολαϊδης.Το 1938, σε ηλικία μόλις 21 χρόνων ο Πάνος Δημητρίου συνελήφθη από το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά. Μετά τα βασανιστήρια, όπως σημείωνε ο ίδιος σε παλαιότερες συνεντεύξεις του, “ανέβηκαν τα αγωνιστικά μου προσόντα”. Δεν μίλησε, δεν έδωσε κανέναν, δεν υπέγραψε δήλωση “μετανοίας” και εξορίστηκε στη Φολέγανδρο.

Ο τόπος εξορίας στάθηκε πανεπιστήμιο για τον Πάνο Δημητρίου. Εκεί έμαθε γαλλικά και λίγα γερμανικά, ενώ ανέπτυξε τις θεωρητικές του γνώσεις για την αριστερά και όχι μόνο.

Στη Φολέγανδρο συνάντησε για πρώτη φορά τον Μπάμπη Δρακόπουλο, με τον οποίο ανέπτυξε στενή φιλία που κράτησε στον χρόνο.

Στη μεγάλη ρήξη του 1968 στο ΚΚΕ, πρωταγωνιστεί με τους συντρόφους του, τον Μήτσο Παρτσαλίδη, τον Ζήση Ζωγράφο, τον Μπάμπη Δρακόπουλο, τον Κώστα Φιλίνη, τον Σταύρο Καρρά, τον Λεωνίδα Τζεφρώνη, την Καίτη Ζεύγου, την Φώφη Λαζάρου, τον Αντώνη Μπριλάκη, τον Τάκη Μπενά, τον Λευτέρη Ελευθερίου, τον Μίμη Δεσποτόπουλο, τον Άγγελο Διαμαντόπουλο, τον Νίκο Γουργιώτη, τον Ηλία Στάβερη και τόσους άλλους, στη συγκρότηση του ΚΚΕ Εσωτερικού.