Σήμερα, Πέμπτη, στη Λευκωσία, ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί θα έχουν την πρώτη, μετά τη Γενεύη, συνάντησή τους, στην οποία θα συζητήσουν θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού και θα δουν σε ποια παραμένουν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα γίνει ανασκόπηση της διαδικασίας στη Γενεύη και το Μον Πελερέν

Τηλεφωνική συνομιλία για τον συντονισμό Λευκωσίας- Αθηνών είχαν την Τετάρτη, ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Επί τάπητος τέθηκε και η μετάβαση της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερίσα Μέι στην Άγκυρα.

Σχετική ανακοίνωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος απέφυγε να πει περισσότερα για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Εν τω μεταξύ, όπως γράφει ο Άνθος Λυκαύγης στα Νέα της Πέμπτης, το Κυπριακό θα συζητηθεί στη στην πρώτη συνάντηση της Μέι με τον Τραμπ.

Με «κύριο πιάτο» βέβαια τις κρίσιμες περιφερειακές εξελίξεις και βασικό ενδιαφέρον: τη διασφάλιση στρατηγικού ελέγχου των ενεργειακών κοιτασμάτων που ανακύπτουν στην ανατολικομεσογειακή λεκάνη. Της οποίας επίκεντρο είναι το τρίγωνο Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου και ζητούμενο η νομή και κυρίως η διαδρομή που αυτά θ’ ακολουθήσουν. Και σε αυτό ακριβώς υπεισέρχεται το Κυπριακό.

Ενδεικτικά, ως προς αυτά που δρομολογούνται:

  • Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι διαβεβαίωσε ρητά ότι: και το ενδιαφέρον και η πολιτική της Ουάσιγκτον στο πρόβλημα «παραμένουν αναλλοίωτα και για τη νέα αμερικανική διοίκηση, της οποίας οι εντολές είναι σαφείς ως προς την ανάγκη ταχείας λύσεως».
  • Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, διά του εκπροσώπου τής Ντάουνινγκ Στριτ, διεβίβασε μηνύματα «για τη ζωτική σημασία της Τουρκίας ως εταίρου του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΝΑΤΟ ευρύτερα». Και γύρω από αυτά θα περιστραφεί ακριβώς η μεθαυριανή συνάντηση της Τερίσα Μέι με τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο θα θέσουν επί τάπητος και το Κυπριακό, που θεωρείται ως ανάσχεση αυτών των συμφερόντων.

Από πλευράς Λευκωσίας -όπως αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν- εκτιμάται ως «αυτοδήλως προσδιοριστική» η κίνηση της Μέι, τόσο όσον αφορά τις συνομιλίες της στην Ουάσιγκτον όσο και σχετικά με τις επαφές της στην Άγκυρα «μέσα σ’ ένα εικοσιτετράωρο».