Ο Τραμπ το είπε ξεκάθαρα στην ομιλία του: Δεν θα αργήσει ούτε λεπτό ως πρόεδρος των ΗΠΑ να υλοποιεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις και το όραμα που θέλει «πρώτα την Αμερική».

Πρώτος σταθμός, το περίφημο Obamacare, ωστόσο, το σχετικό διάταγμα που υπέγραψε έχει αρκετή… δημιουργική ασάφεια.

Η γνωστή εικόνα στο Οβάλ Γραφείο με τον πρόεδρο καθισμένο να υπογράφει στήθηκε λίγο γρήγορα, όπως παρατηρούν οι μη φιλικοί Times της Νέας Υόρκης.

Το σχετικό διάταγμα που υπέγραψε είναι μόλις μία σελίδα. Και αφού το υπέγραψε έσπευσε για τους τρεις προεδρικούς χορούς στους οποίους είχε την υποχρέωση να παραστεί.

Δεν υπάρχουν, ωστόσο, πολλές λεπτομέρειες για το ποια τμήματα του προγράμματος περίθαλψης μπαίνουν άμεσα στο στόχαστρο.

Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι αρκετά γενική: παρέχονται ευρείες αρμοδιότητες στα πλαίσια του νόμου σε ομοσπονδιακά όργανα και υπηρεσίες να αναθεωρήσουν, να καθυστερήσουν ή και να αλλάξουν πρόνοιες του νόμου «με υπέρογκο κόστος για ασφαλισμένους, φαρμακοποιούς, γιατρούς, ασθενείς ή Πολιτείες».

Και όλα αυτά προτού μπει στη μέση το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Κογκρέσο.

Με τον τρόπο αυτό εξυπηρετείται ασφαλώς και το πολιτικό κομμάτι: ο Τραμπ μπορεί σε κάθε περίπτωση να πείσει το εκλογικό σώμα ότι έκανε τα λόγια πράξη: είχε κατ’ επανάληψη πει ότι το Obamacare είναι κακό, πρέπει να ξηλωθεί και θα ξηλωθεί…

Η λογική των προεδρικών αποφάσεων έχει χρησιμοποιηθεί από άλλους προέδρους, μεταξύ αυτών και ο Ομπάμα, στις πρώτες τους εβδομάδες στον προεδρικό θώκο.

Το Σάββατο ο Τραμπ σκοπεύει να επισκεφθεί και τα κεντρικά γραφεία της CIA. Αυτή η επίσκεψη έχει επίσης τη σημασία της, δεδομένου ότι η Υπηρεσία έχει «δείξει» τη Ρωσία στο θέμα των υποκλοπών και της ανάμειξης στην προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, γεγονός που ο Τραμπ δεν συμμερίστηκε απόλυτα.

Απόστολος Ρουμπάνης