Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Σταφάν Ντε Μιστούρα είπε την Πέμπτη ότι η κατάπαυση του πυρός στη Συρία διατηρείται σε γενικές γραμμές.

Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις και ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει φτάσει ακόμα σε πολιορκούμενες περιοχές, όπου τα τρόφιμα τελειώνουν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ντε Μιστούρα είπε ότι ένοπλοι εμπόδισαν 23 λεωφορεία και σύρους οδηγούς που είχαν χρησιμοποιηθεί στις πρόσφατες εκκενώσεις χωριών να φύγουν από τα χωριά Φουά και Κεφράγια στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ σημείωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται σε δύο χωριά στην κοιλάδα Γουάντι Μπαράντα, από όπου αντλείται νερό που στέλνεται στη Δαμασκό.

Ο Ντε Μιστούρα είπε ότι εξ όσων γνωρίζει, ο ΟΗΕ θα κληθεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στις 23 Ιανουαρίου στην Αστανα στο Καζακστάν. Στόχος των συνομιλιών είναι να επεκταθεί η κατάπαυση του πυρός και να συζητηθεί η πιθανότητα πολιτικής λύσης.

Ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την κατάπαυση πυρός στη Συρία στα τέλη Δεκεμβρίου και δεσμεύτηκε πως η Ρωσία θα αποσύρει ορισμένες από τις δυνάμεις της στη Συρία, όπου η στρατιωτική επέμβασή της ανέστρεψε την κατάσταση προς όφελος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.