Η Γαλλία έχει ανάγκη τις ποσοστώσεις στο μεταναστευτικό, που σημαίνει ότι πρέπει κάθε χρόνο να είναι σε θέση να αποφασίζει πόσους ανθρώπους μπορεί να δεχτεί στο έδαφός της. Αυτή είναι η θέση του Φρανσουά Φιγιόν και με αυτήν πρόκειται να κονταροχτυπηθεί με την ηγέτιδα του ξενοφοβικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, τον Απρίλιο.

Εν όψει του ταξιδιού του στη Νοτιοανατολική Γαλλία και την ομιλία του στη Νίκαια, όπου 86 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά το τρομοκρατικό χτύπημα του περασμένου Ιουλίου, ο υποψήφιος των γάλλων Ρεπουμπλικανών – και επικρατέστερος σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις για να διαδεχτεί τον Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων – μίλησε στα δίκτυα BFMTV και RMC και έδωσε τον βασικό τόνο του προγράμματος του, τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στην ασφάλεια, αμφότερα ζητήματα που αναμένεται να επικρατήσουν κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Συνδέοντας μεταναστευτικό και ασφάλεια, και προκειμένου να μετριαστεί η τρομοκρατική απειλή, ο συντηρητικός Φιγιόν φέρεται αποφασισμένος να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει αυστηρότερους όρους στη μεταναστευτική της πολιτική και την πολιτική ασύλου. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται επίσης η διακοπή των κοινωνικών παροχών προς πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται νόμιμα εδώ και δύο χρόνια στη Γαλλία.

Σε κάθε περίπτωση, στενός συνεργάτης τού πρώην πρωθυπουργού υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να στηρίξει μία έξοδο της Γαλλίας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Ο Ασαντ είναι «ένας δικτάτορας»

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ «είναι ένας δικτάτορας, χειραγωγεί και εκμεταλλεύεται τους άλλους», δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος της δεξιάς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Φρανσουά Φιγιόν, αντιδρώντας σε δηλώσεις του σύρου προέδρου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «ευπρόσδεκτη» τη θέση του Φιγιόν για τη Συρία.

«Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι ένας δικτάτορας, χειραγωγεί και εκμεταλλεύεται τους άλλους και εφιστώ την προσοχή των γαλλικών μέσων ενημέρωσης στο γεγονός ότι δεν είναι οπωσδήποτε απαραίτητο να προσφέρονται στη χειραγώγηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ», δήλωσε ο Φιγιόν σε συνέντευξή του στα δίκτυα BFMTV και RMC.

Ερωτηθείς σχετικά με τον Φρανσουά Φιγιόν στη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε τη Δευτέρα από πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο σύρος πρόεδρος είχε υποστηρίξει πως «οι δηλώσεις του για την τρομοκρατία, το γεγονός ότι καθιστά προτεραιότητα την καταπολέμηση των τρομοκρατών και δεν επεμβαίνει στις υποθέσεις άλλων χωρών, είναι πράγματα ευπρόσδεκτα».

«Βλέπει κανείς πως πρόκειται για χειραγώγηση. Ένας δικτάτορας που κάνει δηλώσεις μπροστά στις γαλλικές τηλεοράσεις για τη γαλλική πολιτική, αυτό αποκαλείται χειραγώγηση», επέμεινε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο οποιός υποστηρίζει τη διεξαγωγή ενός διαλόγου με όλους τους πρωταγωνιστές της συριακής σύγκρουσης.

«Όχι, δεν επιθυμώ τη διατήρηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ στην εξουσία», συνέχισε. «Είναι ένας δικτάτορας με αιματηρό παρελθόν (…). Λέω απλώς (…) ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει την υποστήριξη ενός μέρους του λαού του (…) και η γαλλική διπλωματία και η δυτική διπλωματία, αρνούμενες ακόμη και την ιδέα να μιλήσουν με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, αποκλείσθηκαν από τη συριακή σύγκρουση».