«Εν δυνάμει τρομοκράτη» χαρακτήρισαν οι γερμανικές αρχές τον 26χρονο Τυνήσιο, ο οποίος συνελήφθη χθες με την υποψία ότι γνώριζε για την επίθεση στο Βερολίνο. Άκαρπες οι έρευνες σε βάρος του για επίθεση στο Ντίσελντορφ.

Ο 26χρονος Τυνήσιος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ανίς Αμρί την παραμονή της επίθεσης στο Βερολίνο, χαρακτηρίστηκε από τις γερμανικές αρχές ασφαλείας «εν δυνάμει τρομοκράτης» μετά την τρομοκρατική ενέργεια στην χριστουγεννιάτικη αγορά, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης όπως η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και η δυτικογερμανική (WDR) και βορειογερμανική ραδιοφωνία (NDR). Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών μέσων ενημέρωσης, ο 26χρονος διατηρούσε επαφές με σαλαφιστές και βρίσκονταν υπό παρακολούθηση.

Στο μεταξύ η εισαγγελία του Βερολίνου επιβεβαίωσε την πληροφορία του τηλεοπτικού σταθμού του Βερολίνου RBB ότι ο 26χρονος είχε συλληφθεί για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2015, με την υποψία ότι προμηθεύτηκε μαζί με δύο άλλο άτομα εκρηκτικές ύλες για μια βομβιστική ενέργεια στο Ντίσελντορφ. Οι αρχές όμως δεν είχαν στα χέρια τους αποδεικτικά στοιχεία.

Χθες, οι γερμανικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης κατά του 26χρονου, όχι για συνέργεια στην επίθεση του Βερολίνου, μιας και τα στοιχεία δεν επαρκούσαν όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, αλλά για απάτη εις βάρος του κράτους. Στο μεταξύ συνεχίζεται η αξιολόγηση του κινητού και του υπολογιστή του συλληφθέντα.

Ο Άμρι ταξίδεψε μετά την επίθεση σε 4 χώρες!

Ενημερώνοντας για την πρόοδο των ερευνών στην υπόθεση της αιματηρής επίθεσης στο Βερολίνο, η ομοσπονδιακή εισαγγελέας ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ότι ο Ανίς Άμρι καταγράφηκε μετά την επίθεση από τις κάμερες στον σιδηροδρομικό σταθμό του δυτικού Βερολίνου Zoo και τις επόμενες δύο μέρες από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης των σταθμών στο Νίμβεγκεν της Ολλανδίας, των Βρυξελλών στο Βέλγιο, της Λυών και του Σαμπερί στη Γαλλία και τέλος του Τορίνο και του Σέστο σαν Τζιοβάνι στο Μιλάνο. Θυμίζουμε ότι στις 23 Δεκεμβρίου ο Ανίς Αμρί έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με ιταλούς αστυνομικούς μπροστά στο σταθμό του Σέστο σαν Τζιβάνι του Μιλάνο.

Στο μεταξύ η ιταλική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο Ανίς Αμρί χρησιμοποίησε το ίδιο όπλο στη δολοφονία του πολωνού οδηγού της νταλίκας, με την οποία πραγματοποιήθηκε η επίθεση στο Βερολίνο, και μερικές μέρες αργότερα στην ανταλλαγή πυρών με τους ιταλούς αστυνομικούς στο Μιλάνο. Γερμανικές και ιταλικές αρχές εξετάζουν τώρα αν το εν λόγω όπλο χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες αξιόποινες πράξεις στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες.

Dpa, afpd / Στέφανος Γεωργακόπουλος