Η Ιταλία επιθυμεί «να επιταχύνει τις απελάσεις και τον επαναπατρισμό» των μεταναστών, επανέλαβε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο μετά τα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν.

Τη Δευτέρα ξέσπασε εξέγερση σε ένα κέντρο υποδοχής στην περιοχή Κόνα έξω από τη Βενετία μετά τον θάνατο μιας γυναίκας 25 ετών από την Ακτή Ελεφαντοστού, με τους μετανάστες να καταγγέλλουν ότι καθυστέρησαν να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

«Ενεργούμε με αποφασιστικότητα και ανθρωπιά: έχουμε σώσει πολλές ζωές όμως δεν μπορούμε να δεχθούμε από κανέναν να παραβιάζει τους νόμους», αντέδρασε ο Αλφάνο μιλώντας στην εφημερίδα La Stampa.

«Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να επιταχύνουμε τις απελάσεις και τους επαναπατρισμούς. Εργάζομαι για να καταλήξουμε σε συμφωνίες που θα περιορίσουν τις αφίξεις και θα εμποδίζουν τις αναχωρήσεις» μεταναστών, πρόσθεσε.
«Υπάρχουν τρεις βασικές χώρες: ο Νίγηρας, με τον οποίο βρισκόμαστε κοντά στη σύναψη συμφωνίας, η Τυνησία και η Λιβύη», εξήγησε ο Αλφάνο.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι μετέβη αυτή την εβδομάδα στην Τυνησία για να ανανεώσει μια διμερή συμφωνία επαναπατρισμού με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας στη χώρα. Σήμερα ο Μινίτι θα βρίσκεται στη Μάλτα, η οποία ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, για να συζητήσει για θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης.

Στην Ιταλία ο υπουργός Εσωτερικών επιθυμεί να ανοίξει ένα «κέντρο ταυτοποίησης και απελάσεων» σε κάθε περιοχή, μια πρόταση που βρίσκει πολλούς αντιπάλους ακόμη και στο εσωτερικό του κυβερνώντος Δημοκρατικού κόμματος.

Η εξέγερση στο κέντρο υποδοχής στην Κόνα έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη δημιουργία δομών υποδοχής μεταναστών σε όλη την Ιταλία. Μια συμφωνία μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών προβλέπει την υποδοχή σε διάφορες ιταλικές κοινότητες σε εθελοντική βάση περίπου 2,5 προσφύγων ανά χίλιους κατοίκους, με την παράλληλη παροχή χρηματικής βοήθειας στους δήμους.

Στην κοινότητα της Κόνα, που μετρά 3.000 κατοίκους, βρίσκονται σχεδόν 1.500 πρόσφυγες οι οποίοι ζουν συγκεντρωμένοι σε ένα μόνο κέντρο υποδοχής.

Σε σύνολο 8.000 κοινοτήτων περίπου 2.800 διαθέτουν προσωρινές δομές υποδοχής για τους μετανάστες