«Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας στρατιωτικής ήττας. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό δεν θα συμβεί κατά το 2016, αλλά θα έχουν ηττηθεί έως το τέλος του 2017» δήλωνε τον περασμένο Σεπτέμβριο o Φίρας Αμπί Αλί, ειδικός σε ζητήματα ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, μιλώντας στο BBC και είναι αδιαμφισβήτητο πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων το Ισλαμικό Κράτος υπέστη μια σειρά από καίριες ήττες στα πεδία των μαχών. Εκδιώχθηκε από το καταφύγιό του στις ακτές της Λιβύης και απώλεσε σημαντικά εδάφη στη Συρία την ώρα που δίνει σκληρή μάχη για να διατηρήσει τον έλεγχο της Μοσούλης στο Ιράκ. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η πρόσφατη επίθεση σε χριστουγεννιάτική αγορά του Βερολίνου την προηγούμενη εβδομάδα υπενθύμισε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι αυτές οι απώλειες δεν μειώνουν στο ελάχιστο την ικανότητα της σκοταδιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης να αποτελεί σημείο αναφοράς για την εξαπόλυση αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων ανά την υφήλιο και κάποιες φορές να συμβάλλει, άμεσα ή έμμεσα, και στην οργάνωσή τους.
Μόνον κατά τη διάρκεια του 2016 και παρά τους διαρκείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τουλάχιστον 42 τρομοκρατικές επιθέσεις σε 16 χώρες σε 4 ηπείρους. Και σε αυτά τα αιματηρά χτυπήματα δεν συνυπολογίζονται οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην επικράτεια του «χαλιφάτου» στο Ιράκ και στη Συρία, όπου σύμφωνα με το Πεντάγωνο η οργάνωση έχασε περί τους 50.000 μαχητές κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, περίπου όσους έχασαν οι ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ. Και πολλές από τις επιθέσεις εκτός της Μέσης Ανατολής πραγματοποιήθηκαν από άτομα που επικαλέστηκαν την αδυναμία τους να φτάσουν στο Ιράκ και στη Συρία ως κύρια αιτία για την ανάληψη δράσης στις χώρες όπου διαμένουν ή φιλοξενούνται.
Οσο θα αποδυναμώνεται στα εδάφη του, τόσο θα ενισχύεται στο εξωτερικό, αποφαίνονται οι περισσότεροι ειδικοί, επισημαίνοντας πως μια ενδεχόμενη κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους στην επικράτεια της Μέσης Ανατολής θα έχει ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, τη δημιουργία ενός κύματος χιλιάδων έμπειρων και ετοιμοπόλεμων «ξένων» μαχητών που θα αποπειραθούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, στην Ευρώπη και αλλού, για να σπείρουν τον θάνατο στο όνομα του «χαλιφάτου». Την ίδια ώρα, οι ιδιαίτερα ικανοί, ομολογουμένως, προπαγανδιστές της τρομοκρατικής οργάνωσης θα συνεχίσουν να προτρέπουν τους υποστηρικτές τους ανά τον κόσμο να παραμείνουν στις χώρες τους και να σκοτώσουν τους «απίστους». «Εντείνετε τις προσπάθειές σας, πλήξτε τους σταυροφόρους: αμερικανούς, ευρωπαίους, τους προδότες τούρκους, τους ρώσους κομμουνιστές, τους άραβες τυράννους» ήταν η έκκληση που απηύθυνε το Ισλαμικό Κράτος από τη Μοσούλη προς τους απανταχού εν δυνάμει «μάρτυρές» του μόλις δύο εβδομάδες πριν από το μακελειό στο Βερολίνο.

«Πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση παρόμοια με εκείνη που σημειώθηκε εφέτος το καλοκαίρι στη Νίκαια. Αυτού του είδους τα χτυπήματα είναι δύσκολο να προβλεφθούν ή να αποτραπούν. Δεν απαιτούνται πολλές προετοιμασίες, ούτε καν σκέψη, για να οδηγήσει κανείς ένα φορτηγό σε μια κατάμεστη με ανθρώπους περιοχή. Το μόνο που απαιτείται είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος και φροντίδας για τους συνανθρώπους του από την πλευρά του δράστη. Το όπλο είναι εύχρηστο και η στρατηγική απλή. Αυτό που καθιστά αυτές τις επιθέσεις εξαιρετικές είναι η απλότητά τους»
αναφέρει σχετικά μιλώντας στο «Βήμα» η Νατάνα Ντελόνγκ-Μπας, καθηγήτρια Ισλαμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και πρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου για τη Μελέτη των Ισλαμικών Κοινωνιών. Σύμφωνα με την αμερικανίδα ακαδημαϊκό, μια από τις κύριες αιτίες για την έξαρση της τρομοκρατίας ανά τον κόσμο είναι η τραγική κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στη Συρία.

Νατάνα Ντελόνγκ-Μπας
«Πρέπει να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τους Σύρους ως τρομοκράτες»

«Αποτελεί γεγονός πως σημειώνεται μια σταθερή, παρότι με αργούς ρυθμούς, πρόοδος όσον αφορά την επανάκτηση σημαντικών τμημάτων εδαφών που τελούσαν υπό τον έλεγχο του ISIS. Παρατηρείται επίσης μια αύξηση του αριθμού των μαχητών που εγκαταλείπουν τα όπλα αλλά πολλοί από αυτούς καταλήγουν νεκροί. Αρκεί μόνο η υποψία για να τους δολοφονήσουν. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, κάθε φορά που το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, οι υποστηρικτές του εμφανίζονται αποφασισμένοι να υπενθυμίσουν στον κόσμο ότι δεν έχουν ηττηθεί ακόμα, ότι υπάρχουν ακόμα «ενεργοί» πυρήνες σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο και, το κυριότερο, ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι εξοργισμένοι για πληθώρα ζητημάτων τα οποία επικαλούνται για να αιτιολογήσουν τις πράξεις τους και να αντεπιτεθούν».
Αυτά δηλώνει στο «Βήμα» η Νατάνα Ντελόνγκ-Μπας, καθηγήτρια Ισλαμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, υποστηρίζοντας ένα από αυτά τα ζητήματα που χρίζει άμεσης επίλυσης είναι ο συριακός εμφύλιος με σημείο αναφοράς τη σφαγή στο μαρτυρικό Χαλέπι που είχε ως κατάληξη τη χειρότερη προσφυγική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος καπηλεύεται την απόγνωση εκατομμυρίων Σύρων και εκμεταλλεύεται το κενό εξουσίας για να διατηρήσει μέρος της ιδεολογικής του, τουλάχιστον, ισχύος, κάποιοι άλλοι δείχνουν έτοιμοι να αντιδράσουν με ακραίο τρόπο από καθαρή απόγνωση, ισχυρίζεται η κυρία Ντελόνγκ-Μπας, επισημαίνοντας πως η τρομοκρατία έχει πολλές μορφές. «Δεν προκαλεί εντύπωση ότι κάποιος αποφάσισε να δράσει» ανέφερε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τη δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή στην Αγκυρα την προηγούμενη εβδομάδα.

«Επρόκειτο για μια τρομοκρατική ενέργεια με στόχο να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα –όσον αφορά τον θυμό και την απογοήτευση που αισθάνονται πολλοί άνθρωποι για τις τραγικές συνθήκες στο Χαλέπι και στη Συρία. Η διπλωματία και οι σύνοδοι κορυφής δεν κατάφεραν τίποτα χρήσιμο για τους φτωχούς ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτή την επίγεια κόλαση. Ηρθε η ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, να μιλήσουμε για όσα πραγματικά συμβαίνουν, για το ποιοι ευθύνονται για τους σκοτωμούς και να αναλάβουμε επιτέλους δράση με στόχο τον τερματισμό τους. Το κακό παρατράβηξε και δεν έχει αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο στη Συρία. Αντί να αντιμετωπίζουμε τους Σύρους είτε ως όχλο είτε ως τρομοκράτες, θα πρέπει επιτέλους να τους αντιμετωπίσουμε ως συνανθρώπους μας. Αντί να τους τιμωρούμε, θα πρέπει να τους παράσχουμε έναν τόπο σταθερότητας και ασφάλειας. Αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται όσο οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν φοβούμενοι για τη ζωή τους. Και αυτή η απόγνωση δεν θα περιοριστεί στη Συρία. Θα ξεχειλίσει καθώς οι άνθρωποι είναι οργισμένοι και πληγωμένοι γιατί η Δύση, παρά την ισχύ και τα χρήματά της, αδυνατεί να δράσει εποικοδομητικά για να σώσει ανθρώπινες ζωές, συμπεριλαμβανομένων και μικρών παιδιών».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ