Δεν υπάρχει κανένα αίτημα των θεσμών για λήψη μέτρων 150 εκατ. ευρώ λόγω της αναστολής του ΦΠΑ στα νησιά για το 2017, τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.
«Τα σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» τονίζει το υπουργείο.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που διαψεύδει το υπουργείο, κύκλοι των δανειστών θέτουν ήδη ζήτημα λήψεως ισοδυνάμων μέτρων για την αναστολή των αυξήσεων του ΦΠΑ. Τα μέτρα αυτά, προστίθεται, θα αφορούν το 2017, είναι άσχετα από την παροχή στους συνταξιούχους που σχετίζεται με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και οι δανειστές ήδη τα ποσοτικοποιούν, εκτιμώντας τα σε περίπου 100 – 150 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα κορυφώνεται η κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής Τσακαλώτου, με την Αξιωματική Αντιπολίτευση να ζητά να δοθεί στη δημοσιότητα, μιλώντας για κρυφές δεσμεύσεις.
«Η κυβέρνηση δεν έχει απολύτως τίποτα να κρύψει, δεν έχει αναλάβει, άλλωστε, καμία νέα δέσμευση» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στην επίθεση της ΝΔ.
Για επιστολή που λέει τα αυτονόητα και δεν περιλαμβάνει καμία νέα δέσμευση μίλησε ήδη από χθες και το υπουργείο Οικονομικών. «Η κυβέρνηση δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα παραπάνω από όσα είχε συμφωνήσει -η επιστολή, απλώς, επαναβεβαιώνει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις» διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου.
Σχετικά δε με την ενεργοποίηση του «κόφτη» σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι αναφέρουν ότι πρόκειται για ήδη ανειλημμένη δέσμευση.
Όπως εξηγούν «στην επιστολή επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Και υπενθυμίζεται ο δημοσιονομικός μηχανισμός (contingency fiscal mechanism), ο οποίος ενεργοποιείται σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκαν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι. Στην επιστολή διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%) -γεγονός εξαιρετικά απίθανο, όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και εκτιμά η μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών-, τότε «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016″».
Ωστόσο, η Αντιπολίτευση εντοπίζει μια διαφορά: ότι τώρα έχει γίνει πολύ πιο συγκεκριμένο, καθώς αναφέρεται ρητά ως δέσμευση ότι εάν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους τα αντισταθμιστικά μέτρα δηλαδή οι περικοπές θα γίνουν στις συντάξεις.