Ανεβάζουν τον πήχυ για την ελληνική κυβέρνηση οι θεσμοί και ζητούν να δεσμευθεί ότι θα πάρει μέτρα αν δεν πετύχει τον δικό της στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα που είναι υψηλότερος από αυτόν του μνημονίου.
Ο στόχος του μνημονίου για το 2016 είναι 0,5% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι και μετά τη χορήγηση του βοηθήματος στους συνταξιούχους θα πετύχει πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ. Αυτή η απαίτηση υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες στο έγγραφο που έστειλαν οι θεσμοί χθες στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Παράλληλα σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι θεσμοί στην επιστολή τους προς την Αθήνα ζητούν και αναστολή του μέτρου για τον ΦΠΑ στα νησιά του Β.Α Αιγαίου που δέχονται τα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα.
Ο υπουργός Οικονομικών θα απαντήσει τις επόμενες ημέρες και η απόφαση για το «ξεπάγωμα» ή μη των μέτρων θα ληφθεί στο Euroworking Group (EWG) της 12ης Ιανουαρίου.
Εστάλη από τον ESM το έγγραφο στον Ευ. Τσακαλώτο
Οι θεσμοί έστειλαν τα σημεία στα οποία ζητούν απαντήσεις από το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου. Πλέον οι διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο της επιστολής Τσακαλώτου συνεχίζονται με βάση τις συγκεκριμένες «παρατηρήσεις» που ζήτησε και έλαβε η ελληνική πλευρά.
Πλέον όπως εξήγησαν υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζονται εντατικές διαπραγματεύσεις με στόχο να οριστικοποιηθεί η επιστολή Τσακαλώτου
«Επισήμως όχι» δεν έχουν δοθεί απαντήσεις ανέφεραν σε σχετικό ερώτημα για το αν έχει σταλεί η επιστολή του ΥΠΟΙΚ.
Επισήμαναν επίσης ότι «υπάρχει ανταλλαγή απόψεων για το κείμενο των δεσμεύσεων Τσακαλώτου. Ακόμη δεν έχουμε στείλει τίποτε επίσημο, συνδιαμορφώνεται με τους δανειστές το κείμενο».
Οι ίδιες πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι αυτό που εξελίσσεται μέσω συνεχών διαπραγματεύσεων δεν είναι μία απλή σύνταξη επιστολών αλλά συνεχείς διαβουλεύσεις με στόχο να διαμορφωθεί ένα κείμενο «απάντησης» της Αθήνας που να καλύπτει και τις δύο πλευρές, την κυβέρνηση και τους δανειστές.
Όσο για τον χρόνο που θα απαιτηθεί,
Οι ίδιες πηγές ωστόσο, εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία για την έγκαιρη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, στο Eurogroupτης 26ης Ιανουαρίου, αρκεί, όπως διευκρίνιζαν, να μη θελήσει καμία πλευρά να «αναζωπυρώσει» με τεχνικό τρόπο την ελληνική κρίση.
Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι από το πρωί της Τετάρτης εντατικές, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο που έχει ανακύψει για το πακέτο παρόχων Τσίπρα και την αντίδραση κυρίως της Γερμανίας, με το πάγωμα εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Το Βερολίνο επέμεινε στην άποψη, που είχε διατυπώσει από την Τετάρτη, ότι δηλαδή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του προγράμματος.
Παράλληλα δεν φαίνεται να έχει αποδεχθεί, μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας, την πρόταση απεμπλοκής μέσω επιστολής του υπουργού Οικονομικών.
Υπήρξαν σενάρια ακόμη και για έκτακτη σύγκληση του Eurogroup, προκειμένου να αναζητηθεί λύση, κάτι πάντως που διαψεύδεται και από το Μαξίμου.
Αυτό, ωστόσο, που έχει ενδιαφέρον είναι ότι, εμμέσως πλην σαφώς, από το πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαιώνεται ότι, σε αυτή τη φάση, δεν είναι προγραμματισμένη ούτε καν συνεδρίαση του Euroworking Group, δείγμα ότι η απόσταση μεταξύ των μερών παραμένει.
Πηγές του Μαξίμου εξέφραζαν την άποψη ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη EWG ή Εurogroup. «Θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» σημείωναν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «η εφαρμογή των τελευταίων δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».