Γραπτές δεσμεύσεις ότι «δεν θα επαναληφθεί» o «μποναμάς» ζήτησαν και σύμφωνα με πληροφορίες πήραν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο​,​ οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να κλείσει χωρίς άλλες συνέπειες ​η συζήτηση για την μονομερή ενέργεια ​​της εξαγγελίας Τσίπρα για την παροχή του «μποναμά» στους συνταξιούχους.

Το Euroworking Group συνεδριάζει και πάλι σήμερα (μέσω τηλεδιάσκεψης) καθώς χθες, Τρίτη, δεν δέχτηκε τις προφορικές διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη ότι ​«μια παροχή ​για το 2016 ήταν και πάει». Αντιθέτως οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης ​πιέζουν τον κύριο Τσακαλώτο να βάλει την υπογραφή του σε κείμενο ​που να λέει ​πως οι παροχές αυτές αφορούν μόνο το 2016 και δεν θα ξαναγίνουν.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωζώνης χθες, «εξετάστηκαν διάφορες πιθανές επιλογές προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πλήρης συναίνεση».

Η συζήτηση βασίστηκε στην αξιολόγηση των μέτρων της κυβέρνησης από τους θεσμούς. Οι θεσμοί θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε με τρόπο μη συμβατό με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, καθώς δεν συνεννοήθηκε για τις εξαγγελίες με τους εταίρους, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν μπορούσαν να γίνουν οι παροχές πριν από τον Απρίλιο του 2017, όταν η Εurostat θα επιβεβαιώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016. Μάλιστα η πρόταση των δανειστών ήταν τα χρήματα να δοθούν για την απονομή συντάξεων που καθυστερούν (όπως είχε προτείνει και ο κύριος Χουλιαράκης).

Τα σενάρια


Πλέον όμως, το «παζάρι» στο EWG σήμερα θα γίνει για το πόσο αυστηρά θα αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση και τη χώρα μας οι δανειστές. Στο οικονομικό επιτελείο λένε ότι «μάλλον καλά θα πάνε τα πράγματα» σήμερα, αφού αποφύγανε τα χειρότερα χθες.

Ωστόσο τα πράγματα ίσως θα ήταν χειρότερα, αν η κυβέρνηση δεν έφερνε προ τετελεσμένων τους δανειστές, αφού από χθες άρχισαν να μπαίνουν τα λεφτά στις τράπεζες (οι δικαιούχοι θα τα δουν να εμφανίζονται στους λογαριασμούς τους αύριο) οπότε ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατον πια να ματαιωθεί η χορήγηση της παροχής.

Κάποιες πλευρές όμως (μεταξύ των οποίων η Γερμανία) λέγεται πως ζητάνε από τώρα και ισοδύναμα μέτρα, σε περίπτωση που τον Απρίλιο διαπιστωθεί ότι η παροχή επηρεάζει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.

Επιπλέον ζητάνε να μην «ξεπαγώσουν» τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έως τον Φεβρουάριο τουλάχιστον -αν και έως τότε θα συνεχίζεται ακόμη όπως φαίνεται και η μακρά διαπραγμάτευση για την β΄αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση, ορισμένοι εκπρόσωποι χωρών στο EWG εκφράζουν επιφυλάξεις μέχρι να πάρουν στα χέρια τους τις έγγραφες διαβεβαιώσεις Τσακαλώτου και στη συνέχεια να ζητήσουν εντολές από τις κυβερνήσεις τους.

Από την άλλη, υπάρχει και ένα «μπλοκ» Ευρωπαίων στο EWG που συστήνει να κλείσει η υπόθεση για… να μην χαλάσει και το πνεύμα των εορτών που όλες οι χώρες περιμένουν.

Και οι εκπρόσωποι της Τρόικας, πάντως, υποστηρίζουν πως το καθαρό δημοσιονομικό κόστος της παροχής για το 2016 δεν είναι τόσο υψηλό όσο φαίνεται. Αντί για 617 εκατ. ευρώ, το υπολογίζουν σε 388 εκατ. ευρώ το πολύ, δηλαδή 30% μικρότερο, γιατί σχεδόν αυτομάτως το 1/3 του κονδυλίου αυτού (δηλ. 229 εκατ. ευρώ) θα επιστρέψει άμεσα στα κρατικά ταμεία μέσω της υψηλής φορολογίας, με 24% ΦΠΑ μέσω της αγοράς ή, για παράδειγμα, αν η παροχή διατεθεί από τους δικαιούχους για αγορά καύσιμων το 80% θα το απορροφήσουν οι φόροι που θα αποδοθούν ξανά στο Κράτος τον Ιανουάριο.