Την αθώωση όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου πρότεινε προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η εισαγγελέας της έδρας κυρία Βασιλική Κρίνα.
Η εισαγγελική λειτουργόςμε βάση τα στοιχεία της πολύμηνης διαδικασίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κανέναν από τους κατηγορούμενους δεν στοιχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις (απιστία, απάτη, ψευδορκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος) που κατά περίπτωση τους αποδίδονται.
Η κυρία Κρίνατόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει δόλος για κανέναν από τους κατηγορούμενους επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσειςκαι ως εκ τούτουήταν πεπεισμένοι ότιεκτελούσαν σύννομες ενέργειες.
Εξάλλου σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, αν και όπως είπε η εισαγγελέας ανήκουν στο Δημόσιο, εν τούτοιςαρμόδια να αποφασίσουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι τα πολιτικά δικαστήρια.
Στον επίλογο της αγόρευσης της η εισαγγελέας αναφέρθηκε στον ρόλο των δύο φερομένων ως ηθικών αυτουργών, δηλαδή του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου.
«Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τούς εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τούς ανήκει. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ, ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές. Ορισμένα από αυτά μάλιστα με τα ελαττώματα που είχαν όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη μονή. Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, ότι πείστηκαν να συμβάλουν στη μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια;» σημείωσε η κυρια Κρίνα.
Κλείνοντας η εισαγγελέας, σε προσωπικό τόνο είπε απευθυνόμενη πλέον στους δικαστές που σε λίγο καιρό θα κληθούν να ανακοινώσουν την απόφασή τους:
«Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας δεν με ενδιέφερε αν στην υπόθεση τοποθετήθηκε ταμπέλα. Αν αποτέλεσε σκάνδαλο της μονής Βατοπαιδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν αυτές αποδεικνύονται. Κατά τη γνώμη μου δεν αποδεικνύονται. Προτείνω να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι».
Η αθωωτική πρόταση έγινε με χειροκροτήματα, ενώ ο συνήγορος του μοναχού Αρσένιου κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για απόλυτα ορθή αγόρευση αλλά και τεκμηριωμένη στα νομικά και πραγματικά ζητήματατης υπόθεσης.
Ο κ. Σάκης Κεχαγιόγλου, δικηγόρος του κατηγορουμένου πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) Κωνσταντίνου Γκράτσιου, σημείωσε ότι «η θεμελιωμένη εισαγγελική πρόταση θέτει την υπόθεση στις αληθινές διαστάσεις της. Τον τελευταίο λόγο θα έχει το δικαστήριο».
Από την πλευρά του ο κ. Αντώνιος Φούσας, συνήγορος του πρώην ΓΓ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνου Σκιαδά, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Με τη βάσιμη ελπίδα ότι το δικαστήριο θα υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση, θεωρώ υποχρέωσή μου να τονίσω με ιδιαίτερη έμφαση ότι η εισαγγελική πρόταση συνιστά ηθική δικαίωση για τους κατηγορούμενους, οι οποίοι διασύρονται και ταλαιπωρούνται επί 10 περίπου χρόνια και προσέβλεπαν και προσβλέπουν με ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη».