Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού έχουν τεθεί οι στόχοι και έχουν μπει οι βάσεις για την ελληνική οικονομία για το 2017. Ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση, έκλεισε για άλλη μια φορά το σενάριο των εκλογών, ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να παραδώσει τη χώρα και την κοινωνία στη «συμμαχία των προθύμων» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Επίσης οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προστεθούν σε όσους από την ελάσσονα αντιπολίτευση απεργάζονται σενάρια αυξημένης πλειοψηφίας για την ψήφιση νέων μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος, πρόσθεσε.
Η θέση της κυβέρνησης ήταν, είναι και θα είναι σαφής: Δεν θα αποδεχθεί τη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, τόνισε.
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του προϋπολογισμού, έγιναν σαφείς οι διαχωριστικές γραμμές, μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ.
«Από τη μια το σχέδιο της κυβέρνησης για την υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε από την ανάκαμψη να ωφεληθούν κυρίως οι εργαζόμενοι. Και από την άλλη το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη που επιδιώκει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την αποσταθεροποίηση ώστε να επιβάλει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας χρεώνοντάς το στη σημερινή κυβέρνηση», είπε.
Για την αξιολόγηση
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, είπε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι η στάση της κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους και τα εργασιακά.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι είναι εφικτό «να κλείσει η αξιολόγηση, αν όχι ως το τέλος του έτους, το αργότερο εντός των πρώτων ημερών του Ιανουαρίου».
Επανάλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς τη νομοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας για μετά το 2018.
Επίθεση σε ΝΔ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη θα αποτύχει, «θα καταρρεύσει, όπως κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή και το success story που προσπάθησε να νεκραναστήσει το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ».
Πρόσθεσε ότι για άλλη μια φορά «αποδείχθηκε πως η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε δεσμεύσει την χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα με μέσο όρο 4% μέχρι το 2030».
Για το ΔΝΤ
Οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι λανθασμένες ενώ οι πληροφορίες που αναφέρουν οι κ.κ. Τόμσεν καιΟμπσφελντ είναι ψευδείς, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για το άρθρο των δύο υψηλόβαθμων στελεχών του Ταμείου, ζητώντας μάλιστααπό τοΔΝΤ«να μη διαστρεβλώνει την πραγματικότητα».
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤαναφέρουν πως το Ταμείο δεν επιθυμεί περαιτέρω λιτότητα καιείναι υπερ πλεονασμάτων 1,5% μετά τη λήξη του προγράμματος, όμως, αυτοαναιρούμενοι, στο άρθρο τους αναφέρουν ότι θα αποδεχτούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα.
Η κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ αλλά δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί νέα μέτρα. Το Ταμείο οφείλει να επιμείνει στη θέση του έχει εκφράσει ότι είναι αναγκαία η μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα στο 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.
Για δηλώσεις Παρασκευόπουλου
Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του κ. Παρασκευόπουλου, ο οποίος εξέφρασε τις προσωπικές του απόψεις, δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Αναφορικά με το θέμα της σημαίας, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από την κυβέρνηση για τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Ποινικού Κώδικα. Ερωτηθείς για δηλώσεις που έκανε για το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, απάντησε πως το συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος έκανε ένα νομικού χαρακτήρα σχόλιο.
Όσον αφορά τις δηλώσεις Παρασκευόπουλου για τη Χρυσή Αυγή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο τέως υπουργός προχώρησε στις αναγκαίες διευκρινίσεις.
Προχώρησε όμως και στο εξής σχόλιο: «Θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό για την ελληνική Δημοκρατία και οποιαδήποτε Δημοκρατία να στερούσε από οποιοδήποτε βουλευτή ή και πολίτη από το δικαίωμά του να εκφράζει με παρρησία τις απόψεις του».
Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε σε άλλο σημείο, η θέση της κυβέρνησης απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωνα, ήταν, είναι και θα είναι, απολύτως σαφής. «Έχουμε πολιτικό πόλεμο με οποιονδήποτε υπερασπίζεται τις πιο σκοτεινές εποχές της ευρωπαϊκής Ιστορίας, μια ιδεολογία μίσους, εθνικιστική, ακραία φασιστική» κατέληξε.