Τον χορό των επενδύσεων συνεχίζει ο όμιλος Sani/Ikos διευρύνοντας το δυναμικό του με την εξαγορά τριών ξενοδοχείων σε Κέρκυρα και Κω, καθώς και με ένα επενδυτικό πρόγραμμα επέκτασης στο Sani resort στη Χαλκιδική.

«Με βάση τα υπάρχοντα σήμερα ξενοδοχεία καθώς και αυτά που η κατασκευή τους έχει ήδη δρομολογηθεί θα έχουμε σε πλήρη λειτουργία το 2019 εννέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Πέντε από αυτά θα ανήκουν στο Sani resort και τέσσερα στα Ikos resorts»
δηλώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ομίλου Sani/Ikos κ. Σταύρος Ανδρεάδης.
Οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου Sani/Ikos ανέρχονται στα 250 εκατ. ευρώ και αφορούν την εξαγορά των ξενοδοχείων Corfu Chandris και Dassia Chandris στην Κέρκυρα, όπως και του παλαιού ξενοδοχείου Club Med Kefalos στην Κω, με σκοπό την πλήρη ανακατασκευή και λειτουργία τους ως Ikos resorts.
Παράλληλα, στη Χαλκιδική βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. ευρώ για τον χειμώνα 2016/2017, με τρία μεγάλα έργα. Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία της νέας παραθαλάσσιας ξενοδοχειακής μονάδας Sani Dunes πέντε αστέρων, με δυναμικότητα 136 δωμάτια και σουίτες, που προβλέπεται να λειτουργήσει στα τέλη Ιουνίου 2017. Συνολικά οι νέες επενδύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν 1.300 νέες θέσεις απασχόλησης.
Η συνεργασία


Το 2014 η σύνδεση της Oaktree Capital Management με τηΣάνηΑΕ θεωρήθηκε καταλυτική για την ξενοδοχειακή αγορά στη χώρα, με τη συμφωνία να προβλέπει πολυετή συνεργασία και ανάπτυξη μιας αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων-resorts. Στις αρχές του 2016 οι εταιρείες Σάνη ΑΕ καιIkosΑΕ ολοκλήρωσαν τη συμφωνία συνένωσής τους σε έναν όμιλο, με στόχο να επαναπροσδιορίσει την έννοια του «all-inclusive» υψηλών προδιαγραφών, προσελκύοντας πελάτες πολύ υψηλού εισοδήματος και να ενισχύσει το δυναμικό του ελληνικού τουρισμού με πεντάστερα ξενοδοχεία.
Το νέο brand που προέκυψε από τη συνεργασία, το Ikos Resort, ξεκίνησε την παρουσία του στη χώρα το 2015, προγραμματίζοντας να λειτουργήσει επτά έως δέκα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο μέσα στην πενταετία.
Βάσει προδιαγραφών


Σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος εξακολουθεί να εξετάζει περιπτώσεις για τα Ikos resorts, καθώς υπάρχουν αρκετά ακόμη ξενοδοχεία στη χώρα που ταιριάζουν στις προδιαγραφές. Βασικό στοιχείο για να είναι κατάλληλος ο προορισμός είναι να διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο, ενώ η απόσταση του ξενοδοχείου από αυτό να μην ξεπερνά τα 40 λεπτά.
Η χωρική κατανομή


Επίσης, σε ό,τι αφορά τη μονάδα, θα πρέπει η δυναμικότητά της να μην είναι μικρότερη από 300 δωμάτια και να απέχει από το θαλάσσιο μέτωπο όχι περισσότερο από 400 μέτρα. Αυτό που ενδιαφέρει επίσης είναι η χωρική κατανομή στην Ελλάδα, όπως προκύπτει και από την επιλογή των μονάδων στην Κέρκυρα (Ιόνιο) και στην Κω (Δωδεκάνησα). Στην κατεύθυνση αυτή, η Κρήτη αποτελεί έναν πολύ καλό προορισμό, ο οποίος εξυπηρετεί αυτές τις προϋποθέσεις σε μια επόμενη επενδυτική κίνηση.
Τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν τα τρίαξενοδοχεία που εξαγοράστηκαν και οι προορισμοί της Κέρκυρας και της Κω ήταν πολλά. «Η επιλογή μας ήρθε σαν αποτέλεσμα μιας πολύ προσεκτικής διερεύνησης των δυνατοτήτων που υπήρχαν στην Ελλάδα, η οποία διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια» λέει ο κ. Ανδρεάδης.

«Εχουμε θέσει εξ αρχής συγκεκριμένες προδιαγραφές για κάθε νέο ξενοδοχείο των Ikos resorts, οι οποίες πρέπει να εκπληρούνται. Τόσο τα ξενοδοχεία Χανδρή στην υπέροχη Κέρκυρα όσο και το παλιό Club Mediterranee στη μαγική παραλία της Κέφαλου στην Κω, εκπληρούσαν πολύ ικανοποιητικά αυτές τις προδιαγραφές. Γι’ αυτό και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που τα αποκτήσαμε. Πιστεύω ότι από την πλήρη ανακατασκευή τους θα προκύψουν δύο πολύ καλαίσθητες, πολυτελείς και σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, που θα ενισχύσουν το brand των Ikos resorts, αλλά παράλληλα θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν των δύο αυτών προορισμών».
Στην Κέρκυρα τα δύο ιστορικά ξενοδοχεία θα ανακαινιστούν πλήρως και θα λειτουργήσουν ως ενιαία μονάδα πέντε αστέρων με 410 δωμάτια, σουίτες και bungalows, τον Μάιο του 2018. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει στα 110 εκατ. ευρώ. Στην Κέφαλο της Κω, η επί σειρά ετών κλειστή ξενοδοχειακή μονάδα Club Med Kefalos θα ανακαινισθεί πλήρως, θα επεκταθεί και θα λειτουργήσει ως Ikos Kefalos πέντε αστέρων, επίσης με 410 δωμάτια, σουίτες και bungalows, την άνοιξη του 2019. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει στα 90 εκατ. ευρώ.
Διακρίσεις


Σήμερα στο χαρτοφυλάκιο τηςIkosresorts λειτουργούν δύο ξενοδοχεία στη Χαλκιδική, το IkosOceania (πρώην Oceania Club) και τοIkosOlivia (πρώην Gerakina Beach). Εφέτος μάλιστα το Ikos Olivia διακρίθηκε από τα βραβεία Travelers’ Choice 2016 του TripAdvisor ως το δεύτερο καλύτερο All Inclusive ξενοδοχείο στον κόσμο και πρώτο στην Ευρώπη, ενώ το Ikos Oceania κατατάχθηκε έκτο στον κόσμο και δεύτερο στην Ευρώπη.

«Η ανταπόκριση στο προϊόν πολυτελών διακοπών που αναπτύσσει ηSani/Ikos μπορώ να πω ότι είναι εξαιρετική. Καλύτερη από ό,τι την περιμέναμε»
τονίζει ο κ. Ανδρεάδης. «Τόσο στο Sani resort, που είναι από χρόνια ένα καθιερωμένο πλέον brand, όσο και στα Ikos resorts που με το concept του infinite lifestyle προσφέρουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο υπηρεσιών σε μία μόνο τιμή. Η προσέγγιση περιστρέφεται γύρω από πέντε βασικές αξίες του νέου brand και επικεντρώνεται στην επίτευξη απαράμιλλης ποιότητας σε θέματα ντιζάιν, φροντίδας για το περιβάλλον, γαστρονομίας, χαλάρωσης και ευεξίας, που ως τώρα προσφερόταν μόνο από τα καλύτερα συμβατικά ξενοδοχεία πέντε αστέρων στη Μεσόγειο».

ΝΕΑ ΣΧΗΜΑΤΑ
Συγχωνεύσεις και απορροφήσεις μικρότερων επιχειρήσεων

Η συνταγή για την επιτυχία δεν είναι τόσο η πολυτέλεια, αλλά ο ορισμός της ποιότητας. «Να ανταποκρίνεσαι στις προσδοκίες του πελάτη σου», καθώς «υπάρχουν πολλά μικρά ξενοδοχεία στην Ελλάδα που προσφέρουν ποιότητα και έχουν μεγάλη ανταπόκριση» επισημαίνει ο πρόεδρος της Sani/Ikos.
Ομως «λειτουργούμε χωρίς αμφιβολία σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι άνισο σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Ανταγωνιζόμαστε τους εκτός Ελλάδος ξενοδόχους» και «μας βάζουν δέκα μέτρα πίσω από τον αντίπαλο. Ο ΕΝΦΙΑ και η υπερφορολόγηση είναι αντικίνητρα. Είναι εντελώς άδικη η μεταχείρισή μας».
Οπως εκτιμά, «στα επόμενα χρόνια θα δούμε συγχωνεύσεις και απορροφήσεις μικρότερων εταιρειών από ισχυρότερα και μεγαλύτερα σχήματα, τα οποία μπορεί να είναι αμιγώς ελληνικά ή μεικτά με ξένους επενδυτές».
Ομως, «το επενδυτικό τοπίο, παρά τις πολύ καλές επιδόσεις του τουρισμού μας τα τελευταία χρόνια, παραμένει αβέβαιο. Πολλοί ξένοι θα ήταν έτοιμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα, τους τρομάζει όμως η απίστευτη πολυπλοκότητα της ελληνικής γραφειοκρατίας, αλλά παράλληλα και η έλλειψη κατάλληλων ελλήνων συνεργατών ή συνεταίρων, που να γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα, αλλά και να μπορούν να συνεννοηθούν με τους ξένους. Κανένας αλλοδαπός επενδυτής δεν θέλει να έρθει μόνος του αν δεν έχει έναν αξιόπιστο Ελληνα κοντά του. Φοβάται πάρα πολύ» καταλήγει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ