Χρηματοδοτικές ανάγκες για την κάλυψη του ελλείμματος σε κεφάλαια κίνησης και τις ανάγκες αναδιάρθρωσής τους, ύψους 25 δισ. ευρώ, εμφανίζουν 8.000 εταιρείες από 92 κλάδους, σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton, καθώς η έλλειψη ρευστότητας παραμένει το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά και καλούνται να λύσουν οι επιχειρήσεις.
Εξάλλου, η επιστροφή των ελληνικών επιχειρήσεων σε βιώσιμη ανάπτυξη συνδέεται σύμφωνα με την αγορά και με τη δυνατότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα καθώς ο κλάδος ταλανίζεται και από τις παρενέργειες του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Από την ερευνά της Grant Thornton προκύπτει πως αν και το 50% των εταιρειών την περίοδο 2009-2015 σημείωσε αύξηση τζίρου, μόλις το 40% κατάφερε να μετουσιώσει την αύξηση των πωλήσεων σε αύξηση κερδοφορίας, εξέλιξη που αποτυπώνει την τακτική αρκετών επιχειρήσεων να κερδίζουν μερίδια αγοράς με πωλήσεις κάτω του κόστους. Εν τω μεταξύ το 25% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια κίνησης, την ώρα που οι συνολικές ανάγκες για τις επιχειρήσεις υπολογίζονται σε 14 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, η λειτουργική κερδοφορία για το 25% των εταιρειών δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση του δανεισμού τους, ενώ μία στις οκτώ επιχειρήσεις εμφανίζει δανεισμό υψηλότερο του κύκλου εργασιών της.
Σε επίπεδο εισηγμένων εταιρειών, σύμφωνα με στοιχεία χρηματιστηριακών γραφείων, ύστερα από μια περίοδο ιστορικών ζημιών η οποία ξεπερνά στα χρόνια της ύφεσης τα 50 δισ. ευρώ, η εικόνα, αν και παραμένει δύσκολη, εμφανίζει κάποια σημάδια βελτίωσης για ορισμένες από αυτές καθώς ο κύκλος εργασιών δείχνει να σταθεροποιείται, απόρροια και της ενίσχυσης των εξαγωγών ή και των δραστηριοτήτων των θυγατρικών στο εξωτερικό.
Παράλληλα τα λειτουργικά κέρδη βάσει των στοιχείων εξαμήνου 2016 σημειώνουν μικρή αύξηση 4,8% αντανακλώντας τη βελτίωση των οργανικών περιθωρίων.
Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, αρκετές επιχειρήσεις κατάφεραν να ισορροπήσουν τα δεδομένα της ζήτησης με το οργανικό τους κόστος βελτιώνοντας τα λειτουργικά περιθώρια, έμαθαν να ζουν χωρίς τη συνδρομή της τραπεζικής ρευστότητας και εκμεταλλεύτηκαν την έξοδο των μικρών ή αδύναμων εταιρειών κατά τη διάρκεια της πολυετούς ύφεσης αποκτώντας υγιή μερίδια αγοράς.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η Cenergy και στο ΧΑ

Την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Cenergy μέσω δευτερογενούς εισαγωγής (ΧΑ και Euronext) των αρχικών 27.060 μετοχών της εταιρείας στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, μετά την ολοκλήρωση της διασυνοριακής συγχώνευσης με απορρόφηση των εισηγμένων Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια, ενέκρινε το ΧΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ