Να μην επιβάλει περαιτέρω «καταστροφικές μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας της Ελλάδας, καλεί το Eurogroup η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC), σε συνέχεια αιτήματος της ΓΣΕΕ. Τα νέα αιτήματα εφόσον εφαρμοστούν «θα βάλουν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ελλάδα» και θα «αποτρέψουν τις ελπίδες για ανάκαμψη» τονίζει.
Έκκληση στο Eurogroup να σεβαστεί το ευρωπαϊκό δίκαιο σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων απευθύνουν και οι ομάδες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Πρασίνων, μιλώντας για ένα από τα πιο σημαντικά και θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων στην ΕΕ».
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ETUC, γίνεται αναφορά στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της Ελλάδας, «με το ΔΝΤ να πιέζει για περαιτέρω απελευθέρωση της ήδη απορρυθμισμένης αγοράς εργασίας της Ελλάδας».
«Αυτά τα νέα αιτήματα για ακόμα περισσότερες, λεγόμενες, μεταρρυθμίσεις, είναι εξ ολοκλήρου ιδεολογικά και δεν έχουν κανένα οικονομικό νόημα» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της ETUC, Λούκα Βισεντίνι, τονίζοντας πως εφόσον εφαρμοστούν «θα βάλουν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ελλάδα» και θα «αποτρέψουν τις ελπίδες για ανάκαμψη».
«Πότε θα κατανοήσει το ΔΝΤ ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι ισχυρές συνδικαλιστικές οργανώσεις αποτελούν βασικά συστατικά των πιο επιτυχημένων οικονομιών της Ευρώπης; Η φτώχεια, η ανισότητα, η εκμετάλλευση και η καταπίεση των δικαιωμάτων δεν είναι ο τρόπος για να δημιουργηθεί οικονομική ανάπτυξη» κατέληξε ο Λ. Βισεντίνι, προχωρώντας σε έκκληση προς τους υπουργούς του Eurogroup να μην ωθήσουν τους Έλληνες εργαζόμενους σε ακόμη χειρότερη θέση.
Στην ανακοίνωση της ETUC αναφέρονται ως βασικά αιτήματα των πιστωτών της Ελλάδας: Η κατάργηση της υποχρέωσης του υπουργείου Εργασίας να εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις, η αύξηση του ανώτατου ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% του εργατικού δυναμικού μιας επιχείρησης, αλλαγές στο νόμο για να καταστεί ευκολότερη η απόλυση των συνδικαλιστών και δυσκολότερη η προκύρηξη απεργιών, η δυνατότητα της ανταπεργίας (lock-out) για τους εργοδότες και τέλος, η απόρριψη της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
έκκληση από Ευρωπαϊκή Αριστερά και Πράσινους
«Καλούμε το Eurogroup να μην στερήσει από ένα κράτος μέλος της ΕΕ το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων που είναι ένα από τα πιο σημαντικά και θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων στην ΕΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκάμπι Τζίμερ, καλώντας επίσης «τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να σεβαστούν ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το εργατικό δίκαιο πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως».
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί την εξαίρεση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των αρχών και της νομοθεσίας της ΕΕ. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι δημοκρατική αρχή, η οποία επιτρέπει στους εργαζόμενους να επωφεληθούν από την ανάπτυξη των επιχειρήσεων», επισημαίνει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής και καταλήγει λέγοντας πως «πολλοί ευρωβουλευτές και οι επιτροπές τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνούν ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως αναδιάρθρωση του χρέους, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Την άποψη ότι το αίτημα του Eurogroup για την επέκταση του παγώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα είναι ενάντια στο ευρωπαϊκό δίκαιο εξέφρασε με σημερινή του ανακοίνωση και ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σβεν Γκίγκολντ.
«Τα σχέδια των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα πάνε ενάντια στο θεμελιώδες ευρωπαϊκό δίκαιο. Αποκλείοντας οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στη δικαιοδοσία των κοινωνικών εταίρων, τα θεσμικά όργανα αγνοούν το νομικά θεμελιωμένο ρόλο τους», υπογράμμισε ο Γερμανός ευρωβουλευτής, αναφερόμενος επίσης και στην «επιμονή» των θεσμικών οργάνων για τον περιορισμό των κλαδικών συμβάσεων, που θα έχει ως αποτέλεσμα να επιτραπούν οι συμφωνίες σε επίπεδο επιχείρησης προκειμένου να καθορίζονται χαμηλότερα επίπεδα μισθών.
«Οι θέσεις αυτές παραβιάζουν το πνεύμα του άρθρου 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 6 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και επομένως επιτίθενται στο δικαίωμα των εργαζομένων και των εργοδοτών να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις» επισήμανε ο Γερμανός ευρωβουλευτής, συμπληρώνοντας πως επιπλέον αγνοούνται «οι πρακτικές συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων στα περισσότερα κράτη της ΕΕ».
«Η Ευρωομάδα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ΔΟΕ), ο οποίος έχει ήδη καταδικάσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στο πλαίσιο των προηγούμενων προγραμμάτων προσαρμογής» καταλήγει ο Σ.Γκίγκολντ.
Από την πλευρά του και ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ερνστ Ουρτασουν, καλεί με δήλωσή του την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς θεσμούς να σταματήσουν να ασκούν πίεση για την περαιτέρω απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς εργασίας, υπενθυμίζοντας πως σε πρόσφατη απόφασή του σχετικά με την υπόθεση Ledra Advertising στην Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί το ρόλο της ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, όταν ενεργεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και δεσμεύεται από τη νομοθεσία της ΕΕ όσον αφορά την εφαρμογή των διατάξεων των μνημονίων.
«Οι διαπραγματευτές της ΕΕ πρέπει να σταματήσουν αμέσως να προτείνουν μεταρρυθμίσεις που παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ. Αντ’ αυτού, ο ρόλος των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως, σε συμφωνία με τη νομοθεσία της ΕΕ και στο πνεύμα της διαφύλαξης του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» κατέληξε ο Ισπανός ευρωβουλευτής.