Βραχύβια εκτιμούν χρηματιστές στην Ασία ότι θα είναι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, την οποία προκάλεσε η συμφωνία του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών) και της Ρωσίας για μείωση της παραγωγής τους, επειδή η συμφωνία μπορεί να έχει ως μόνο αποτέλεσμα την αύξηση της προσφοράς αργού από τις ΗΠΑ και τη μείωση των αποθεμάτων.
Ακόμη και αν δεν αυξηθεί η προσφορά από άλλες χώρες και ο ΟΠΕΚ με τη Ρωσία μειώσουν την παραγωγή τους – όπως δεσμεύθηκαν – κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, η μείωση αυτή δεν θα είναι αρκετά μεγάλη για τη συρρίκνωση της υπερβάλλουσας προσφοράς που άρχισε να δημιουργείται από τα μέσα του 2014, τόνισαν οι χρηματιστές.
«Η μείωση από τον ΟΠΕΚ θα αντισταθμισθεί σε μεγάλο βαθμό από μία άνοδο της παραγωγής των ΗΠΑ, όπου ο αριθμός των γεωτρήσεων έχει ήδη αυξηθεί» δήλωσε ο Διευθυντής της India Oil Corp, προσθέτοντας: «Επομένως, θα εξακολουθήσει να υπάρχει πλεόνασμα (πετρελαίου) στην αγορά. Εάν υπάρξει κάποια επίδραση, αυτή θα είναι βραχυπρόθεσμη».
Οι υψηλότερες τιμές του αργού και το χαμηλότερο κόστος παραγωγής ενθαρρύνουν τις αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή τους, ενώ το Καζακστάν άρχισε την παραγωγή στο κοίτασμα του Κασαγκάν τον Οκτώβριο.
Οι χρηματιστές ανέφεραν ότι η έκταση της επίδρασης που θα έχει η συμφωνία του ΟΠΕΚ θα εξαρτηθεί, επίσης, από το πώς θα επηρεαστούν από αυτή οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών – μελών του ΟΠΕΚ. Η συμφωνία του ΟΠΕΚ «θα δώσει κάποια δυναμική στις τιμές, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με (τη συμφωνία του) για μείωση της παραγωγής το 2008», σημείωσε χρηματιστής στη Σιγκαπούρη, αναφερόμενος στην προηγούμενη μείωση της παραγωγής κατά 4,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον ΟΠΕΚ.
Οι μειώσεις της παραγωγής στις αρχές του έτους αποτελούν, επίσης, μία φυσιολογική αντίδραση σε μία περίοδο που μειώνεται η ζήτηση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όταν τα ασιατικά διυλιστήρια κλείνουν συνήθως για λόγους συντήρησης.